Followers

30 April 2011

Sup Wantan Bersayur

Ini adalah entry terakhir untuk bulan April...dan update ke 12 dari saya untuk hari neh...aduhhh jenuh saya dok edit pics dan taip semua entry...tuh la...tak de mood nak update blog selama 10 hari tuh kan...rasa kan...ingat tak nak update pun ...sayang pula gambar2 yang banyak diambil tuh....hukkksss...lenguh sudah....tak pe...sat lagi mesti lena saya tidur...



Malam neh makan sup sayur wantan sahaja...sebab masing2 masih kekenyangan seharian makan...tadi kami keluar makan di luar...masuk Old Town Kopitiam, AnW, dan ke restoran nasi kandar Pelita...kalau minta nasi lagi malam...saja la cari nahas...hahaha...padahal saya dah sangat tak larat nak masak apa2...






Wantan neh pun anak perempuan saya tuh yang buat...saya tengok dia sibuk cincang udang...tanya la nak buat apa...dia ckp nak buat fried wantan..so saya cadangkan buat sup..boleh masuk sayur sekali...saya letak juga filament crab tuh...sayur pula saya letak cauliflower dan asparagus..pastu hirisan cili padi..baru ada umphh...

Soft Yogurt Bun

29th April


Memang hari neh lebih sikit saya masak...sebab hari Jumaat saya masuk kerja lewat sikit...so masa untuk menambahkan menu adalah lebih...hahaha...selain daripada tuh..sebab anak saya balik (asrama) so ramai la sikit penghuni dalam rumah neh...dan macam2 la depa nak makan time saya pergi kerja nanti...so kena tinggal la makanan lebih sikit dari biasa...



Lembut sungguh bun neh....seperti biasa saya mesti letak filling. kali neh filling red bean dan sardine. Satu adunan memang dapat banyak...saya dapat 23 biji bun seberat lebih kurang 50gm doh. Puas la makan...dan saya juga bawa beberapa bun gi kerja...jamu kengkawan....memang berbaloi la buat bun neh...






Resepi dari Sotong Cooks.

Ingredients:-

500 g bread flour

30 g sugar

6 g  or 1 tsp salt
6 g  or 1 1/2 tsp instant yeast
200 gm plain yoghurt
120 gm milk
1 egg
60 g butter

Method:

1) Mix all dry ingredients in one large mixing bowl.

2) Heat up  the milk and butter  in a microwave until butter is melted. Remove and stir well. Pour into the dry mixture together with yoghurt and lightly beaten egg.

3) Stir the mixture with a spoon until a rough dough forms. Now use a stand mixer to knead dough on medium low speed until the dough is very smooth and elastic.

4) Place the kneaded dough inside a lightly oiled bowl, cover with a damp tea towel or cling film and let rest for an hour or until the dough doubles in bulk.

5) After the dough has risen take it out from the bowl and place on a lightly floured surface. Punch down the dough to rid it of air and knead it a little while for a couple of  minutes and then divide into 12 pieces (I dicived into 16 pieces instead). Shape each piece into a smooth ball and place in a greased pan slightly apart. Leave to rise until it doubles in bulk again. Brush the tops with egg wash (a beaten egg mix with a little milk) and bake in a 170 degree C oven for 20 minutes.

* saya letak semua dalam BM ikut instructions dia.

Super Moist Eggless Chocolate Cake

29th April





Teruja tengok ramai yang telah mencuba...saya pun teringin la nak buat juga...kek neh memang padan la dengan namanya...tapi saya rasa resepi2 yang saya pernah buat sebelum neh pun memang lebih kurang je dengan yang neh...bila dibanding2 kan memang hampir2 saja, cuma ada beberapa bahan yang berubah sikit...dan nama yang berlainan...apa pun rasanya memang umphh..apa lagi nak membuat pun sangat senang...

Saya hias ikut citarasa anak-anak...depa suka strawberry..so kita letak topping choc ganache dengan strawberry dan badam hiris yang telah dibakar....uihhh heaven! hahaha...semua ceciri menambah lemak dibadan yang sedia berlemak2 dah tuh....

Thank You Dayang  for the recipe...
Resepi CnP dari blog beliau....


Bahan-bahan:-

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko 
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon





Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.



Daging Blackpepper Berkentang

 29th April


Selain daripada buat masak lemak cili api...ada lah menjadi kesukaan dirumah neh ialah daging blackpepper. Hari neh selain dari daging blackpepper saya juga buat sambal tumis udang, supermoist eggliess chocolate cake dan soft yogurt bun. Haaa banyak la pula saya masak hari neh...



Kali neh saya campur kentang, green and red bell pepper.. saja la nak kasi warna warni sikit masakan neh...resepi dah pernah letak...so kali neh saya tak letak la...just pics je la...

Tuna Heart Buns

28th April


Walaupun saya tak update blog...tapi saya berkesempatan la blog walking beberapa blog dan salah satu nya dimana saya terjumpa entry yang ada resepi neh...tertarik dengan rupa roti saya pun cuba buat...Alhamdulillah menjadi dan sedap pulak tuh...so tak menyesal...hehe...kalau tak buat la boleh jadi sesal...


Dan saya terpaksa buat untuk 2nd time atas permintaan penghuni rumah neh...nak membentuk love tuh yang ambil masa sikit....yerla....nak tiru cara memusing doh tuh kan...2, 3 kali jugak la saya uli2 doh tuh....walaupun bentuk love tuh tak berapa nak sempurna...tapi kalau orang tengok..tau la bentuk heart tuh...

Resepi diambil dari bakingqueen. sesiapa yang nak tengok macamana dia pulas doh bagi jadi love...






Ingredients
(makes 8 buns)

bread dough:
200g bread flour
20g caster sugar
1/2 teaspoon salt
3g (about 1 teaspoon) instant yeast
110ml milk (room temperature)
30g egg, light beaten (this amount is less than one egg, use the leftover as egg wash)
25g unsalted butter, room temperature

fillings:
150g tuna > saya guna tuna chunks in oil
1 tablespoon mayonnaise
some ground pepper
1/2 teaspoon dried parsley flakes


Method:
1.   1.   Stir bread flour, caster sugar, salt, and instant yeast in a mixing bowl.
2.  2. Add in milk and egg. Mix the ingredients with hand and slowly form into a rough dough.
3. 3. Transfer dough to a lightly floured work surface. Knead the dough till smooth. This should take about 10mins.
4.   4. Knead in the butter. Continue to knead the dough until it no longer sticks to your hand, becomes smooth and elastic. This should take about another 15 to 20 mins. Do the window pane test: pinch a piece of the dough, pull and stretch it. It should be elastic, and can be pulled away into a thin membrane without tearing/breaking apart easily.
5.    5. Place dough in a lightly greased (use vegetable oil or butter) mixing bowl, cover with cling wrap and let proof in room temperature (around 28 to 30 degC) for about one hour, or until double in bulk.
6.    5. Remove the dough from the bowl and give a few light kneading to press out the gas in the dough. Divide into 8 equal portions, about 50g each. Roll into rounds. Cover with a damp cloth or cling wrap and let the doughs rest for 10mins.
7.    7. Roll and shape each dough into a longish shape, slightly tapered at the end. Make a slit, 3/4 lengthwise, along the dough. Open the two ends to form a 'Y' shape. Fold each end down towards the centre to form a heart shape dough.Brush surface with egg wash.
8.    8. For the fillings, mix all ingredients to combine. Spread fillings on the dough surface, sprinkle with extra parsley flakes/ground pepper. Transfer dough onto baking tray lined with parchment paper. Space out the doughs to allow room for the doughs to expand. Cover with damp cloth or cling wrap and leave doughs to proof for the second time for about 30 ~ 40mins, or until double in size.
9.    9.Bake in pre-heated oven at 180 deg C for 12 mins or until golden brown. Remove from oven and let cool completely before storing in an airtight container.

Banana Cranberry Muffin

27th April

 Selepas buat asam rebus tuh saya proceed buat muffin neh...actually i bought the cranberries a week before....hajat tuh nak buat cranberry almond bread...tapi tak terbuat pun..sebab sebuk dok menguli bread lain yang penuh dalam list tuh...

Muffin sangat sedap..maklum la pisang kan...campur plak dengan cranberries yang masam2 manis tuh...huhh...sedapp....

Bahan-bahan:-

1 cwn pisang yang telah dilenyek
1/2 cwn gula perang
2 cwn tepung
1sdb baking powder
1/2 sdt soda bikarbonat
1 biji telur
1/2 cwn minyak sayur
1sdt esen vanila
1 cwn cranberries (direndam terlebih dahulu sehingga kembang)
badam atau apa2 kekacang > saya letak kuaci labu

Cara-cara:-
Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat dalam satu mangkuk
Dalam mangkuk yang lain, pukul telur, masukkan gula, pisang, esen vanila, cranberries dan minyak sayur
Campurkan bahan cecair kedalam bahan kering. kacau perlahan-lahan..tak perlu campur adunan beria sangat.
Sudukan kedalam mangkuk muffin dan tabur dengan kekacang yang disukai.
Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C

Asam Rebus Pari

27th April

Asam rebus neh digandingkan dengan sambal tempoyak, ulam timun dan ikan masin...masyukkk....neh permintaan anak yang no 3...dia ckp nak lauk simple gini..so layan je...selalu ikut kehendak orang lain...hari neh ikut dia la pulak...

Saya dah pernah letak resepi neh ..

Bahan-bahan:-

2 keping ikan pari> potong2
*1 biji cili merah
*4 biji cili api hijau
* 1 biji bawang besar
*sedikit belacan
*1 inci kunyit hidup
2 keping asam keping
1 btg serai
2 btg serai
daun kesum
2 biji buah tomato
garam
serbuk perasa (optional)

Cara-cara:-
masukkan semua (kecuali tomato)dalam periuk dan rebus sampai mendidih. Masukkan tomato..kemudian tutup api...boleh la dihidangkan dengan nasi panas2

Ikan Tumis Asam Bersantan

26th April

Ooooo..sedap..sedap..sedap...haaa...banyak kali sebut tuh..memang sah la sedap...semua orang suka...resepi dari kak Ummi...mak saya pun selalu buat masak neh..cuma saya je yang tak pernah buat...sebab tak pernah bertanya pun kat mak nak buat macamana...sekali nampak kat rumah Kak Ummi...haaa...saya pun nak cuba...mana tau kot2 sama dengan yang mak buat tuh...rupanya memang sah sama...hahaha...terus saya kopipes resepi tuh haa...dan terus la buat pada hari yang sama...

Saya tak ada ubah apa-apa..cuma tambah potongan cili padi sahaja...yerla manusia kat rumah neh semua suka makan yang pedas2...haihhh..rasa macam nak buat lagi...macam tak puas je makan..walaupun saya buat banyak..sebab semua orang suka kannn...so pakat makan banyak laa...hukkksss..memang kena buat lagi neh..

Sesiapa yang belum cuba tuh...haaa..g la try...sure tak nyesal punya...
Terimakasih ye Kak Ummi... nyum nyum nyummmm.....resepi saya CnP dari blog Kak Ummi


Bahan- bahan:


·                     1 keping ikan merah/tenggiri> saya guna ikan merah
·                     4 ulas bawang merah - dimayang kasar
·                     3 ulas bawang putih - dimayang kasar
·                     2 cm halia - dihiris halus
·                     1/4 cawan air asam jawa
·                     3/4 cawan santan pekat
·                     *1 tangkai cili merah )
·                     *1 tangkai cili hijau ) * dihiris menyerong
·                     1 sk gula
·                     garam secukup rasa
·                     beberapa tangkai daun ketumbar > tak letak sebab anak2 tak suka
·                     sedikit serbuk kunyit
·                     minyak untuk menggoreng ikan

Cara-cara:-

1.                  Ikan dibersihkan, digaul dengan garam dan kunyit. Goreng ikan hingga tiga suku masak. Angkat dan ketepikan.
2.            Tinggalkan lebihkurang 4 sudu besar minyak dalam kuali yang sama dan tumiskan bahan mayang dan hiris hingga naik bau.
3.            Masukkan air asam jawa dan kacau biar mendidih sebentar.
4.            Masukkan ikan dan perlahankan api, reneh sekejap..
5.            Masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Balikkan ikan dan masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat. Seimbangkan rasa masam dan lemak santan.
6.            Tutup api dan taburkan beberapa tangkai daun ketumbar. Sedia untuk dihidang dengan nasi putih.


Masak Lemak Cili Api Udang dan Rebung Jeruk

25th April
Menu ulangan neh...dah nama pun favourite..harusla diulang2 tanpa rasa jemu...neh kalau makan dengan nasi...ada plak kicap kipas udang..perghhh...tak angkat kepala dah...sedappp hingga menjilat semua jari jemari...

Lagi satu saya suka buat daging salai dengan rebung jugak...tapi sekarang mood nak menyalai belum mari...lain la kalau dok N9 nuuu..ada je orang jual daging, ayam dan ikan yang siap disalai..balik rumah campak je masuk periuk sekali dengan bahan2 yang lain..senangggg kerja...

Resepi dah pernah letak disini...boleh tengok situ yer...

Ikan Masak Tempoyak Tauge Kasar

23rd April
Neh la antara masakan kegemaran saya. Masa kekecik dulu ehhh tak de la kecik pun...maksud saya masa saya duduk dengan mak..masa kecik sampai habis sekolah dulu la...mak saya selalu masak neh...dan memang dia campur dengan tauge kasar atau tauge soya...eeee sedap sangat...saya suka ambek tauge tuh banyak2 dan ratah gitu saja...

Tapi saya terlupa dan tak pernah buat masak tempoyak neh letak tauge kasar untuk keluarga saya...sampai anak-anak saya tak reti dan tak suka nak makan tauge neh...hahaha...last2 saya yang kutip semua sampai habis...depa kata tak sedap...tak pa...mak korang memang sukaaaa makan neh....


Resepi basic saja...boleh teringin boleh la cuba yer...

3 keping isi ikan > saya guna ikan nyok2
*4 biji cili padi
*2 biji cili merah
*1 biji bawang besar
* 1 inci kunyit hidup
* sedikit belacan
3cwn air
3sdb tempoyak
1 ikat tauge kasar
garam
gula
asam keping (kalau tempoyak tak berapa masam lagi)
serbuk perasa (option)
2 btg bunga kantan
1 btg serai
daun kesum

Cara:-
Kisar bahan bertanda *
Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama ikan dan semua bahan2 yang lain. Rebus sehingga mendidih dan ikan masak. masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Biar kuah agak pekat baru ditutup api.

Cinnamon Pull Apart Sugar Bread

22nd April 
Gila sedap roti neh...hahaha...betoi cakap shidah...macam tak bleh nak berenti bila dah start...cuba buat2 lupa tapi asik teringat....kesedapan yang sangat melampau...dengan cinnamon bergula tuh...eee...sedap sangat...memula macam was2 je bila tengok resepi guna tepung gandum...ehhh boleh jadi ke lembut neh...kalau ikut review shidah dan beberapa org lain yang dah dibuat semuanya kata lembut...so ahkak pun guna tepung gandum juga la...yesss..memang betul lembut sangat..tatau la esoknya lembut jugak ke tak sebab sekelip mata dah habis roti neh..sampai kan kepingan yang terakhir tuh berebut dengan daughter...hehehe dapat la sorang sekerat...padahal anak saya tuh memang anti cinnamon...ehh boleh plak makan kannn....

Dan esoknya saya buat lagi..kali neh bawak bekal pi kerja...dannn memang sedap macam yang 1st tuh juga..so this is surely a keeper..nanti boleh buat lagi...dalam dok taip neh pun masih terbayang2 kesedapannya...rupa memang tak lawa (ker saya je yang buat jd udoh hehehe....tapi tak per...sedap dah kaver rupa tuh)





Resepi CnP dari shidah...sesiapa yang tengok step by step dia buat..bleh pi singgah sana yer...saya kasi resepi saja...

For the Dough


2 3/4 cups plus 2 tablespoons all-purpose flour

1/4 cup granulated sugar

2 1/4 teaspoons (1 envelope) active dry yeast
1/2 teaspoon salt
2 ounces unsalted butter
1/3 cup whole milk
1/4 cup water
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon pure vanilla extract



For the Filling

1 cup granulated sugar >saya guna brown sugar

2 teaspoons ground cinnamon
1/2 teaspoon fresh ground nutmeg
2 ounces unsalted butter, melted until browned



In a large mixing bowl (I used just the bowl of my stand mixer) whisk together 2 cups flour, sugar, yeast, and salt.Set aside


Whisk together eggs and set aside

In a small saucepan, melt together milk and butter until butter has just melted. Remove from the heat and add water and vanilla extract.  Let mixture stand for a minute or two, or until the mixture registers 115 to 125 degrees F


Pour the milk mixture into the dry ingredients and mix with a spatula. Add the eggs and stir the mixture until the eggs are incorporated into the batter. The eggs will feel soupy and it’ll seem like the dough and the eggs are never going to come together. Keep stirring. Add the remaining 3/4 cup of flour and stir with the spatula for about 2 minutes. The mixture will be sticky. That’s just right.



Place the dough is a large, greased bowl. Cover with plastic wrap and a clean kitchen towel. Place in a warm space and allow to rest until doubled in size, about 1 hour. *The dough can be risen until doubled in size, then refrigerated overnight for use in the morning. If you’re using this method, just let the dough rest on the counter for 30 minutes before following the roll-out directions below


While the dough rises, whisk together the sugar, cinnamon and nutmeg for the filling. Set aside. Melt 2 ounces of butter until browned. Set aside. Grease and flour a 9x5x3-inch loaf pan. Set that aside too


Deflate the risen dough and knead about 2 tablespoons of flour into the dough. Cover with a clean kitchen towel and let rest for 5 minutes. On a lightly floured work surface, use a rolling pin to roll the dough out. The dough should be 12-inches tall and about 20-inches long. If you can’t get the dough to 20-inches long… that’s okay. Just roll it as large as the dough will go. Use a pastry brush to spread melted butter across all of the dough. Sprinkle with all of the sugar and cinnamon mixture. It might seem like a lot of sugar. Seriously? Just go for it



Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.


Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. 

Soft Honey Bun

21st April
Entry neh termasuk beberapa entry selepas neh adalah entry masakan tertunda...semua nya saya dah masak between 21st April until yesterday...i was quite busy to post all that before...neh baru relax sket...

Soft honey bun neh saya letak inti sambal bilis...dirumah neh kalau bun tak berinti memang kurang jalan...unless kalau buat whole bread because they can spread anything on the slices..

Resepi dari sifu roti iaitu Puan Ros....thanx ya...bun sangat lembut and delicious...tak cukup kalau makan seketoi saja...


Bahan-bahan:-
250gram tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar marjerin/butter/shortening
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar madu
150ml susu segar atau air suam
2 sudu besar water roux
1/2 sudu kecil garam

Water Roux 

25 gram tepung gandum
125 ml air
caranya-
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)

Cara-Caranya ( Jika Menggunakan Tangan)- Doh Roti
1. Satukan tepung roti ,marjerin dan garam di dalam bekas adunan dan buat lubang ditengah.
2. Kemudian masukkan susu segar, madu, water roux, di dalam tepung dan uli rata hingga menjadi doh.  Pastikan doh lembut dan elastik, kemudian letak  didalam bekas dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit hingga doh menjadi dua kali ganda.

CARA LAIN:
1.Masukkan semua bahan  ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.
2. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Uli 5 minit, kemudian bahagi doh pada 12     bahagian kecil dan letakkan dalam acuan petak dan biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 45 minit hingga satu jam.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 22 – 25 minit. Gliss  mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai

20 April 2011

Talam Ubi Kayu


Buat kuih talam neh pagi tadi..sebelum masak lunch...tapi maklum la..kuih neh kan kena tunggu sampai betul2 sejuk baru boleh dipotong...so saya pun tunggu betul2 sejuk la...sebab tuh tak sempat nak posing kat sini awal hari tadi...sebab sebaek je potong terus keluar rumah gi kerja...

Neh la first time buat talam ubi kayu...hahaha...dah tua2 gini baru ada hati nak buat...naseb baek la jadi..walaupun tak la sehebat sifu..tapi boleh la dimakan...mungkin kalau (kaaalauuu) buat kali kedua...jadi makin elok (mungggkinnn)..kuih muih tradisional neh biasanya mak  la yang buat...nak makan time balik kampung je la...atau pun beli kat kedai2...

Tapi kali neh ahkak tetap berbangga kerana berjaya juga membuat...alhamdulillah sedap pun...cuma bahagian bawah tuh tak berapa nak gelap warnanya...tuh pun saya dah derhaka bab gula merah....memang kena letak pewarna coklat seperti yang disarankan oleh tuanpunya resepi...iaitu CMG...


Resepi CnP dari blog CMG la yer...



BAHAN BAWAH :-)
600 gram parutan ubi kayu
160 ml santan cair
200 gram gula pasir> saya 120gm
50 gram gula melaka> saya letak 100gm
Sedikit pewarna coklat (optional)
1 helai daun pandan

BAHAN ATAS :-)
600 ml santan
40 gram tepung gandum
70 gram tepung beras
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)


UNTUK BAHAGIAN BAWAH :- Satukan santan, gula pasir, gula melaka dan daun pandan. Masak dengan api perlahan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan. Sediakan tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan plastik bersih. Sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Panaskan kukusan. Satukan air gula merah yang telah sejuk tadi bersama ubi parut, kacau rata2 dan tuang dalam tin tadi, ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana. Mat tutup permukaan tin dengan tudung periuk.

UNTUK LAPISAN ATAS :- Bancuh semua bahan untuk lapisan atas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa (jangan banyak, kasi rasa lemak saja). Tapis bancuhan tadi. Kemudian tuang (kacau dulu) perlahan2 atas ubi tadi, gunakan kaedah meletak senduk atas lapisan bawah dan curah adunan ke dalam senduk dan biar ianya melimpah. Kukus lagi dengan api sederhana selama 25 minit, tutup permukaan tin dengan tudung periuk. Bila masak biar kueh betul2 sejuk sebelum dipotong.

*saya guna acuan 9x9 sbb tuh kuih saya tak tinggi

Ayam Masak Madu

Resepi neh jumpa kat forum, masa dok rajin berforum zaman muda2 dulu...(ceaaa muda la sangat)...hehehe...pas dapat resepi memang bila nak makan ayam madu..neh la resepinya...tapi tak ingat la siapa tuan punya resepi..mudah je bahan2nya..

Setakat neh sedap la ayam madu neh..kot nanti jumpa memana ayam madu..boleh la try...cuba2 resepi lain...ok la..saya nak bersiap pergi kerja...

Bahan-bahan:-
1/2 ekor ayam> dipotong, gaul garam kunyit dan digoreng
*10 tangkai cili kering> boleh kurangkan kalau tak nak pedas
*2 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
*1 inci halia
*2sdb serbuk kari daging
1 batang serai > dititik
5sdb madu
garam
serbuk perasa (optional)
1 bunga lawang
1 kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 bunga cengkih
2 tangkai daun kari
1/2 cwn air
minyak untuk menggoreng ayam dan menumis

 Cara-cara:-
kisar semua bahan bertanda * 
 tumis bunga lawang, cengkit, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari dengan sedikit minyak lebihan goreng ayam tadi
masukkan bahan kisar..biar sampai garing
masukkan air kacau sebentar, masukkan madu, garam dan serbuk perasa, kacau sekejap masukkan ayam
biarkan mendidih dan kuah pekat baru la ditutup api