Followers

31 October 2011

Talam Cendol

 
Neh antara resepi talam yang dah lama saya teringin nak buat....alhamdulillah menjadi elok la jugak, cuma bahagian bawah tuh macam keras sikit...harap2 pasneh kekuih talam yang lain pun menjadi juga..InsyaAllah...saya pun dah seronok nak menalam...kalau tak sebelum2 neh memang fobia sungguh...

Resepi dari Jurnal Bdaria...yang dipanjangkan dari Chef Asma...Bdaria dan Chef Asma memang tak boleh dipisahkan hehehe...saya pun kalau ada kesempatan teringin nak berguru dengan Chef Asma neh...tapi tuh laa...kita neh jauhhh...kalau dekat..InsyaAllah...

Resepi saya CnP dari Bdria...terimakaseh atas perkongsian ini...

Lapisan bawah

Bahan A

200gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung jagung*
150gm gula caster
1 tsp garam
Bahan B

200gm cendol @ 1 paket kecil< saya letak 250gm

Cara-caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
  5. Kukus selama 25 minit
  6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu

Lapisan Atas
Bahan-bahannya:-
Bahan A
    300gm gula merah (saya guna gula melaka+gula merah)
    50gm gula castor
    500ml air

Bahan B
150gm tepung gandum
3 biji telur (boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
Cara-caranya:-
  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit




30 October 2011

Kerabu Mangga


Hari minggu pun kena p kerja..so balik tadi baru buat kerabu mangga neh...beli di pasar malam semalam.. malam tadi masa tengok bola NS vs Tganu...siap cicah2 mangga dengan kuah rojak...mujur pagi neh tak saket perot..Kerabu neh saya dah pernah letak resepi..tapi tak pe la letak sekali lagi pun...

Dulu-dulu pernah makan kerabu mangga di Betong, Thailand..depa letak sotong kering tanpa gula (yang jajan tuh) dalam kerabu mangga...saya balik rumah try buat...jadi la macam depa buat tuh...kerabu mangga je pun..mana susah...kali neh saya letak sotong merah yang ada gula tuh...saya dah asingkan gula dr sotong tuh...takot sat lagi manis plak kerabu saya neh...mangga tuh nampak je kuning..tapi masam je pun....

Bahan-bahan:-

3 biji mangga sederhana besar > buang kulit dan parut/sagat
1 biji bawang besar > hiris
cili padi secukupnya > hiris
1-2sdb sos ikan
1 batang bunga kantan > hiris
segenggam udang kering > rendam, toskan dan tumbuk
segenggam kacang goreng> tumbuk
segenggam ikan bilis> digoreng
sedikit gula
air asam limau (kalau mangga tak berapa masam laa)
sotong kering> carik2 sikit

Cara-cara:-

just gaulkan kesemua bahan2 diatas dan hidangkan je laaa....kalau tak masin boleh la sedikit  tambah garam..


29 October 2011

Banana & Nutella Cake


Seperti yang telah diperkatakan semalam tuh kan....akan bersusun la menu2 yang berasaskan pisang...ingat senang ke nak perabeh (menunjukkan punya la banyak kann...)..pisang2 neh ayah saya yang tanam...so setiap kali balik kampung mesti la ada bekalan pisang....macam2 jenis plak tuh...ada pisang abu(kebatu), pisang montel, pisang raja, pisang emas,pisang berangan dan pisang rastali....haaa...cer tengok tuh..tak ke banyak pisangggg....neh sabtu nanti nak balik plak (raya haji..) mestiiii dapat lagi pisang...yang balance neh pun lepas saya dah bagi kat kawan2..

Malam tadi sambil2 buat kerja tuh saya surfed tenet...cari la resepi2 pisang yang menarik dan mesti la jumpa banyak...salah satu tuh yang neh laa...sebenarnya cake neh brownies...tapi bila tengok dari bahan2...lebih kepada kek la plak...dan rasanya pun sebijikkk macam kek...verdict? ternyata la tak menyesal buat...sangat2 gebu dan sedap...mau tak sedap kalau dah letak nutella...tapi memang dedua neh kombinasi yang marbelesss....

Saya ambek resepi dari sini > theonyxplate... tapi yang saya letak resepi kat bawah neh hasil dari ubahsuai sikit2...saya tak melt pun butter..sbb bila tengok method suruh cream kan butter dengan sugar...kalau kata mix...lain la kan...yang nak resepi asal boleh ke link atas tuh...yang nak resepi modification...dibawah...Tq to

Sesiapa yang ada pisang tuh...baek la cuba..kalau tak mesti menyesal...hahaha...

Bahan-bahan:-
3/4cwn butter
1cwn gula perang (kalau nk letak banyak nutella boleh kurangkan amount gula tuh)
1 egg
1cwn pisang yang telah dilecek
1tsp vanilla
2cwn tepung}
2sdt baking powder}diayak bersama
nutella secukupnya atau sesuka hati nak letak banyak mana

Cara-cara:-
Panaskan oven 160C. Sediakan acuan yang telah dialas kertas dan disapu butter
Krimkan butter dan gula sampai gebu. Masukkan telur  dan vanilla dan kacau sebati
Masukkan tepung berselang seli dengan pisang sehingga habis
Tuangkan 2/3 adunan kedalam acuan. Sudukan nutella sebanyak mana yg suka kemudian guna hujung pisau untuk swirlkan nutella tuh.. 
Tuangkan selebih adunan, ratakan dan sekali lagi sudukan nutella kemudian swirl la jugak
Bakar selama 40 min atau sehingga masak.

28 October 2011

Banana & Chocolate Muffins

 
Dalam usaha nak memperabehkan stok pisang yang melambak2 kat rumah neh....dalam freezer ada 2 bekas lagi tuh....pasneh saksikan la menu2 yang berasaskan pisang yer...hahaha...kek pisang, roti pisang, donat pisang ( tengok kat blog Tun ada donat pisang hari neh)

Neh sebenarnya saya buat semalam...tak sempat nak update blog...so hari neh boh la sebab hari neh tak ada masak apa2 lagi...out station...skrg lunch break..bleh la update blog dan BW sat...

Resepi neh saya dh pernah try...sedap dan senang...ambil dari happyhomebaking jugak...


Ingredients:

275g plain flour
3 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3 large bananas, about 450g
100g brown sugar (original recipe calls for 125g brown caster sugar)
1 large egg, lightly beaten
50ml semi-skimmed milk (I used low fat fresh milk)
75g unsalted butter, melted and cooled
50g chocolate chips

Method:
Pre-heat oven to 180degC (350 degF). Line muffin pans with paper muffin cases.
Sieve together flour, baking powder, baking soda and salt into a mixing bowl. Mix in the chocolate chips. Set aside.
Peel the bananas and mash with a fork in a bowl. Add in brown sugar, egg, milk and melted butter. Mix until well combined.
Pour the liquid mixture into the dry ingredients. With a wooden spoon or a spatula, gently fold all the ingredients to form a wet batter. Stir gently, using only a few strokes and mix until the flour are incorporate into the batter. DO NOT Over mix. The batter should appear lumpy.
Spoon batter into paper muffin cases. Bake for 20mins until muffins turn golden brown or a toothpick inserted into the centre comes out clean.
Let cool on a wire rack. Serve warm or cold.

Another Yogurt Cake


Yogurt cake kali neh versi letak oil...sebelum neh  saya ada buat cranberry yogurt cake yang sangat sedap tuh... Kebetulan ada blueberry sikit lagi...so saya suft internet..terjumpa la resepi neh...sangat mudah nak membuatnya...tak de pakai mixer pun..main godak2 dengan whisker sajer....

Tapi sayang laa...blueberries semua tenggelam ke dasar kek...saya terlupa nak gaulkan blueberries tuh dengan tepung terlebih dahulu...ishhh awat la pi lupa plak dah.....

So kek saya tak jelita laa...tapi tetap gebu dan sedap...
Resepi dari Happy Home Baking...HHB buat guna strawberries..tq for sharing...


Bahan bahan:



Ingredients:

125ml (1/2 cup) yogurt
100g (1/2 cup) granulated sugar
60g (1/2 cup) brown sugar
3 eggs
95g (1/2 cup) ground almond
140g (1 cup) plain flour
2 teaspoons baking powder
125ml (1/2 cup) oil (I used olive oil)
some strawberries, diced

Method

Pre-heat oven to 180 degC. Grease and line a 20cm round pan with baking paper.
Mix yogurt, sugar, eggs in a large bowl.
Add ground almonds and sieve over flour and baking powder. Mix till combined.
Add oil and mix well.
Fill 2/3 of the batter in the prepared pan, arrange diced strawberries on the batter and pour the rest of the remaining batter over the strawberries.
Bake at 180 degC for 40-50mins or until a skewer inserted into the centre comes out clean.
Let cool in the pan for 20mins before unmoulding.

27 October 2011

Peach Panna Cotta

Saya buat panna cotta neh ptg semalam...kena tunggu berjam2 la dulu sebelum makan...dah malam...terlupa terus...pagi neh baru ngap...perghhhh sungguh la saya tak menyangka bahawasanya rasa menda alah tersangat sedappp....menyesal tak buat awal2 dulu...kalau tak, mesti dah lama saya rasa sedap tuh dan dah berulang kali saya buat....nyesal nyesal huksss....

Ingatkan susah sangat...padahal pejam mata pun...memang tak bleh buat..hahaha...dah tak nampak nak buat mcmana...kena bukak mata jugak...saya tengok ramai yang dah buat...dah lama depa buat kan...saya ambek resepi dari allrecipe .... yang membuatkan saya teringin nak buat panna cotta neh sbb tgk ulangan masterchef junior Australia tuh laa..ada depa ajar bebudak neh buat panna cotta strawberry...terus teringin ...tapi saya tak ada strawberry...guna peach...oooo sedapppp...masam2 manis gitu...masyukkk...

Part untuk sauce peach tuh..saya just blended the peaches with 1 tablespoon sugar (4 halved peaches)...pastu saya diced 4 peaches letak dalam panna cotta tuh...yang blended tuh letak atas panna cotta..

Saya CnP dari allrecipe
INGREDIENTS:
1 1/2 cups milk
1 (.25 ounce) envelope unflavored gelatin
1 1/2 cups whipping cream 
1/4 cup white sugar
2 teaspoons vanilla extract

DIRECTIONS:
1.Pour the milk into a bowl; sprinkle the gelatin over the milk. Allow mixture to sit until the gelatin softens, about 5 minutes.
2.Combine the cream and 1/4 cup sugar in a saucepan over medium heat. Stir in the gelatin mixture; cook and stir until gelatin dissolves completely, about 3 minutes. Add the vanilla extract. Pour the mixture evenly into ramekins; cover and chill at least 4 hours.
*saya guna canned peaches

26 October 2011

Nasi Dagang Trengganu (versi kukus)


Iyerrrr....saya buat lagi nasi dagang...anak2 semua ada neh...yang teringin nak makan sbb hari tuh tgk kat fb mak depa...udah terliur....kesian plak...so buat la lagi...memandangkan hari neh cuti...saya pun buat versi kukus punya...sebelum neh saya tanak jer...yerla..mana sempat nak kukus2 kalau hari kerja...weekend atau cuti gini sempat la buat...dan juga saya buat acar timun nanas...

Kali neh saya ambek resepi dari mesra net....menjadi elok...so this is surely a keeper laa...Terimakaseh untuk Hajah Akmarina Bt Haji Abdullah kerana sudi berkongsi resepi nasi dagang neh...dan  untuk gulai kali neh  saya combined beberapa resepi sehingga terhasil la gulai neh... sedappp...kira puas hati dah laa... 

Saya CnP dari mesra.net jer...

Bahan-Bahan:
3 Cawan Beras Siam
1 Cawan Beras Pulut
2 Cawan Santan Cair
2 Cawan Santan Pekat
4 Ulas Bawang Merah(dihiris halus)
1 Inci Halia(dihiris halus)
Sedikit halba
Garam Secukup Rasa

Cara-cara Membuat Nasi Dagang:

Beras dan beras pulut yang telah direndam selama 6 jam ditoskan dan kemudian dikukus selama 1/2 jam.Angkat dan masukkan santan cair serta digaul rata dan dikukus sekali lagi hingga masak.Angkat dan masukkan santan pekat,halba,bawang merah,halia dan garam secukup rasa.Bahan-bahan ini kemudiannya digaul rata.Nasi Dagang Terengganu sudah siap dimasak dan sedia dimakan. 

Bahan-bahan untuk gulai

2 ekor ikan kayu/tongkol/aya> dicuci bersih dan rebus dengan asam keping dan garam
5 biji telur > direbus
*1inci halia
*1 inci lengkuas
*1 inci kunyit hidup
* 2 biji bawang besar
* 1sdt jintan putih
*1sdt ketumbar
*6 tangkai cili kering
* 3sdb serbuk kari
1 biji timun > dipotong ikut suka
3 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi thai
1 cwn santan pekat
air rebusan ikan
air secukupnya
2sdb kerisik
2 asam keping
gula (nak letak gula kerek/nisey pun tak pe)
garam 
minyak untuk menumis

Cara-cara
Kisar semua bahan bertanda*
panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Masukkan santan. air rebusan dan air.
masukkan ikan,kerisik, asam keping, timun, gula dan garam. Didihkan kuah...kemudian masukkan cili..biar didih sekali lagi dan tutup api...

Tepung Bungkus


First time buat jugak neh...tuh yang sememeh semacam...kalau buat banyak kali...leh jadi elok ke? hahaha...harap2 gitu laaa...tapi rasa memang sedap la...pejam mata jer la tang rupa dia tuh..Resepi dari blog Jurnal Bdaria....bahagian tepung saya tuh rasanya terpekat sikit...tak reti nak agak lagi la tuh...tak pe..nanti lenkali boleh buat lagi...

Terimakaseh to Bdaria..nak tengok tepung bungkus beliau...sila ke sini...cun jer..tak de la macam saya punya neh ...

Mohon share resepi di sini yer Bdaria...saya CnP dari blog beliau...

bahan-bahan:- (anggaran dalam 20 biji)


Langkah 1
Bahan A (inti kelapa gula melaka)

1/2 biji kelapa (kelapa yg saya gunakan agak besar)
2 1/2 ketul gula melaka
1 sudu makan gula (lebihkan/kurangkan berdasarkan citarasa anda)
1 sudu makan tepung gandum
1 1/2 cawan air
sedikit garam

Cara memasak bahan A
  1. Potong gula merah menjadi ketulan kecil
  2. Masukkan kelapa, air dan gula melaka kedalam kuali/periuk.
  3. masak sehingga gula melaka sebati dengan kelapa. Rasa kemanisan inti anda dan tambah 1 sudu makan gula pasir lagi jika anda hendak sedikit manis dan masukkan sedikit garam.
  4. ketika inti hampir hendak kering (biar basah sikit), masukkan tepung gandum dan kacau rata.
  5. Tutup api dan sejukkan inti anda
  6. Tujuan tepung gandum dimasukkan dalam inti adalah supaya inti kelihatan lembab dan tidak terlalu kering. Inilah rahsia supaya inti kelapa sedap.
Langkah 2
Bahan B

200gm tepung pulut
150ml air (+/-)

Cara membancuh bahan B
  1. Masukkan tepung pulut dalam bekas.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tepung boleh diuli. Uli sebentar.
  3. Sapukan sedikit minyak atas talam/bekas. Ambil bancuhan tepung pulut sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa. (terpulang kepada untuk buat sebesar mana. jika anda suka inti kelapa lebih, besarkan sedikit)
  4. Buat sampai habis dan ketepikan.
Langkah 3
Bahan C

2 pelepah daun pisang yang telah dilap, layur atas api sehingga rata. Kerat daun pisang sebesar 2 tapak tangan(agak2lah ye). Gunting sedikit bahagian atas dan bawah daun supaya kemas. Ketepikan.

Langkah 4
Bahan D

200gm tepung beras
20gm tepung ubi
1 1/2 tsp garam (ratakan)
300ml santan (saya guna santan kotak)
700ml air

Cara-cara memasak bahan D
  1. Bancuh semua bahan A sehingga rata dan sebati
  2. Tapis kedalam periuk. Guna api sederhana dan kacau dengan senduk sentiasa sehingga ia pekat dan hampir keras. jangan sanpai keras sangat.
CARA-CARA MEMBUNGKUS
  • Ambil daun pisang selebar 2 tapak tangan (telah digunting sedikit bahagian atas dan bawah).
  • Masukkan 1 bebola inti kelapa tadi kedalam adunan ini.
  • Tutup bebola inti ini dengan tepung dan pastikan inti dibaluti oleh adunan tepung.
  • Ceduk dengan sudu dan letakkan diatas daun pisang. Ulang proses untuk satu ketul inti lagi. Letakkan 2 ketul bebola inti sebelah bersebelahan. Sebab itu ada yang memanggil kuih ini Puteri 2 sebilik.
  • Buat sampai habis. Jika ada lebihan adunan tepung dan bebola inti sudah tiada, anda boleh terus letakkan inti kelapa diatasnya dan bungkus.


25 October 2011

Kuih Puteri Ayu


 
Saya tak pernah pun buat kuih neh...selalu kalau teringin nak makan...beli je la...tapi jarang la beli sebab tak berapa suka...macam tak sedap...hahaha...

Kali neh cuba buat...acuan pun baru beli Sabtu lepas masa teman anak gi outing tuh...beli 2 set jer...satu kecik satu besar...menyesal plak beli yang besar tuh...beli dedua kecik pun tak pe jugak...nanti nak tambah yang kecik tuh...bila buat sendiri baru tau rupanya sedap sangat kuih neh..dengan lembut dia...langsung tak serupa hat depa juai kat kedai tuh...tak gebu pun...yang neh memang gebu sangat2...gebu macam apam tuh....lemak manis semua cukup...

Saya ambek resepi mamakastam tioman@myresepi...memang ramai yang dah try resepi dia...patut laa...sedappp sungguh...hehehe..nanti saya nak buat lagi neh...minggu neh anak2 semua balik dari hostel..yang utara sampai mlm tadi...yang selatan sampai sebelum subuh tadi...neh bersilat la saya masak sesiap sebelum pi kerja...

Resepi CnP dari myresepi...saya buat separuh adunan sahaja....tuh pun dah dapat banyak...Tq to mamakastam...


Bahan-bahan:- ( 55 biji )
 
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula caster
3 biji telur
1 1/2 cawan santan )< saya guna santan kotak+air
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh pewarna hijau

Inti kelapa
1 biji kelapa parut putih sahaja
2 sudu teh garam
1 sudu makan tepung ubi

Cara-cara:-

Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
Putar telur + gula sehingga betul2 kembang.
Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit
.

23 October 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Saya tengok ramai blogger yang dok buat kek neh...saya pernah buat lebih kurang gini jugak dulu..tapi guna biskut salt cheese instead biskut marie...dan nama dia instant cheese cake..kalau tak silap la....resepi tuh saya ambil dari forum...tapi masa tuh belum berblogging lagi...so tak ada la letak dalam blog..

Kek Lapis Cheese neh dari Ryo...guna biskut marie..dan rasanya memang lebih kurang je ngan instant cheese cake tuh..sedapp...macam tiramisu pun iyer jugak..Saya letak filling blueberry in between the biscuits and cheese mixture...

Saya ambil resepi dari blog Yatt easybakes..Terimakaseh kepada empunya resepi, Encik Ryo dan jugak Yatt yang memanjang resepi tersebut.

Bahan2: (Saiz 9x9)


A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g 
500 ml susu segar,dipanaskan
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)


10 ml susu segar < saya letak whip cream
1/2 cawan gula halus
*saya tambah blueberry filling

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Talam Sagu


Resepi yang dah lama terperam dalam folder...takut nak cuba buat hehehe...buat pagi tadi...ehh pagi semalam la kan (Sabtu)...stok sagu pun betul2 secawan je....dengan gigihnya buat la juga..sebab dah lama keinginan nak membuat...punya la doa semoga jadi...

Alhamdulillah...jadi la jugak..walaupun tak secantik orang lain yang membuat talam neh..bagi saya..ok dah laa...cuma nampak sememeh sebab potong masa suam2....Resepi asal dari Kak Anim..memang saya ambil dari situ pun...terimakaseh Kak Anim..sedap talam neh...orang lain dah berkurun buat...tak pe...better late than never...hehehe...tuh je la memanjang yg saya dok cakap pun...

Resepi CnP dari Kak Anim

Bahan-bahan:-
Lapisan bawah

2 cawan santan cair
1 cawan sagu-cuci dan rendam sebentar
1/2-1 cawan gula pasir-akak letak 1 cawan
garam secukup rasa
pewarna merah secukupnya

cara membuat

Sapu acuan dengan minyak dahulu
Gaulkan semua bahan hingga sebati
Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min
Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu
Letak adunan lapisan atas

Lapisan atas

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu teh garam

cara-cara:-

Gaulkan semua bahan supaya rata
Tapiskan ke dalam kuali tak lekat(non stick pan) dan kacau sebentar atas api
Apabila nampak pekat tutup api dan tuangkan ke atas lapisan bawah
Kukus lagi lagi selama 20 minit