Followers

30 November 2011

Nigella's Chocolate Chips Muffins


Saya dan lama tak buat muffins neh...First time buat Nigella's Chocolate Chips Muffins neh masa adik saya yang bongsu kawen pada tahun 2009..masa tuh memang mencari2 la resepi muffins yang mudah sebagai goodies untuk tetamu...salah satu dari muffins saya buat yang neh laa...saya buat dalam 300 biji...lengoh habis satu badan...hahaha...pembantu masa tuh pun cuma adik ipar dan anak buah serta anak sendiri...tapi budak2 neh pun time awal tuh bersemangat la...tolong masukkan semua muffins dalam goody bags...last2 tinggal saya dengan adik ipar sahaja...sampai lewat malam la nak menyiapkannya.

Kemudian memang saya terus la guna resepi neh...sebab memang sangat mudah dan confirmed jadi...baru2 neh terasa nak buat semula ...sebab tengok ramai plak la yg buat...hahaha..selama neh dah lupa kat muffins neh...

Recipe is from here

Ingredients:-


1 3/4 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
3 tablespoons best quality cocoa powder
3/4 cup caster (super fine) sugar
pinch of salt
3/4 cup semisweet chocolate chips
1 cup milk
1/3 cup plus 2 teaspoons vegetable oil
1 egg
1 teaspoon pure vanilla extract
extra 1/4 cup semisweet chocolate chips, for sprinkling

Method:-

Preheat oven to 400° F.  Line standard muffin tin with paper liners or lightly grease with cooking spray.
In a large bowl, whisk together the dry ingredients, flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar and salt.  Stir in 3/4 cup chocolate chips.
Pour all the liquid ingredients, milk, vegetable oil, and egg, into a 2-cup measuring jug.  Using a fork, mix to combine.
Using a spatula, mix the wet and dry ingredients together.  Do not over-mix, a lumpy batter makes the best muffins.
Divide batter evenly among muffin cups.  Using the remaining 1/4-cup chocolate chips, sprinkle each muffin with a few chips.
Bake for 18 to 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy and a cake tester inserted into centre comes out clean.

Bingka Suji


Sedap rupanya bingka neh..grrrr...sedap sangat....hahaha...tengok kat blog orang lain pakat kemain la buat bingka neh...mujur la ada lagi suji..so tak yah nak keluar gi cari...bahan-bahan lain pun ada...so apa lagi...keluarkan semua dan buat dengan kadar segera...sebab tahap keteringinan tuh dah up to the max....hahaha...

Kalau ikut resepi...guna air biasa kemudian letak pandan emulco dan pewarna hijau...saya pula letak air pandan...saya blend 6 helai daun pandan bersama sukatan air yang di perlukan..

Loyang tuh pula saya just sapu dengan butter sahaja...tak alas pun dengan foil...elok je kueh keluar dari acuan...Alhamdulillah tak melekat..masa bakar tuh saya lebihkan untuk bahagian atas..sebab suka kuih bingka yang garing2 neh...huhh memang sedap bingka neh..konfem akan buat lagi....

Resepi saya ambil dari Alongroz...tq along..sedap sangat....nanti nk cilok lagi macam2 resepi kueh kat blog along tuh....


Source: Jo's Deli Bakery 
Saiz 8" bulat

Bahan-bahan:-

3 bj Telur

110g Gula Pasir

160g Suji
250ml Santan Pekat 
1 tsp Pandan Paste < saya tak letak
1/4tsp Garam
435ml Air < saya blend dengan 6 helai daun pandan
90g Butter
30g Tepung Gandum

CARA2:
1. Pukul telur & gula sehingga gula hancur.
Masukkan ke dlm periuk & campurkan suji, santan, pandan paste, garam & air.

2. Masak dgn api sederhana sehingga pekat spt bubur.
Tutup api & camourkan butter & tepung sehingga sebati.

3. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan & bakar 190C selama sejam.
Gunakan function "grill" utk 5 min terakhir untuk extra garing.

4. Sejukkan sebelum di potong.


28 November 2011

Kuih Serimuka Pandan



 
Assalamualaikum semua

Minta maaf la yer...blog telah bersawang selama beberapa minggu...memang malas sungguh nak update...lepas raya haji tuh...terus jadi lemau....mungkin sebab kerja yang sangat banyak sehingga tak cukup kaki dan tangan untuk mengerjakannya...pastu bila dah tersangkut tak update blog...rasa macam...ehhh ok jer pn....hahaha....

Yang menjadi masalah....banyak pula la pics dalam lappy neh...yang patut dah transfer ke blog...adehhh....sort out la sedikit lebih kurang...bab nak mengedit tuh la yg rasa malas betul..

Entry sebelum pun sebab birthday anak...kalau tak dah tentu lagi laa malas....huhuhu...pas2 neh pun tatau la bila plak nk update...(lepas saya letak semua entry yang tertunda neh laa)

Ok...pagi tadi saya buat Kueh SeriMuka Pandan...guna resepi yang pernah saya letak sebelum neh...resepi dari sahabat zaman persekolahan> Rifina...yang sekarang menetap di German....tak berkesempatan untuk menemui beliau walaupun bebaru neh ada dia balik Malaysia...tak pe la..ada rezeki nanti kita jumpa yer fina..

Kali neh saya rasa kueh serimuka lagi jelita dari yang memula buat dulu...yerla...sebab kita dah tau ragam dia cane kan..tapi mmg best resepi dari beliau...sedap tuh tak payah cite lelebih la..memang sangat sedapp


Apa pun saya letak resepi sekali lagi yer...

Bahan-bahan:-

Bahagian Bawah (pulut)
2 cwn pulut > rendam at least 4 jam... saya rendam semalaman
11/2 cwn santan cair + sedikit garam (agak2 santan tutup paras pulut)

Cara-cara:-
Toskan pulut, campur dengan santan dan kukus selama setengah jam...dah siap kukus, biarkan sebentar kemudian sediakan loyang..alas dengan plastik dan sapu sedikit minyak. Tuangkan pulut kedalam loyang tersebut dan tekan2 sedikit bagi pulut mampat.

Bahagian Atas:-

6 helai daun pandan dikisar dengan air > dapatkan 11/2 cwn air pandan
5 biji telur gred B
250gm gula (resepi asal 300gm...tapi 250gm neh pun dah ckup manis)
11/2 cwn santan pekat
4sdb tepung gandum
3sdb tepung jagung (resepi asal guna tepung beras)
sedikit pewarna hijau+kuning
garam

* 1sdb tepung gandum..ayak atas pulut > sebagai pelekat

Cara-cara:-
1. campurkan kesemua bahan diatas dan kisar dengan blender sampai sebati (kejap je pun)
2. Tapis adunan kedalam periuk
3. Masak adunan dengan api yg perlahan sehingga naek wap (kejap jugak neh)
4. Ayak 1sdb tepung gandum keatas pulut.
5. Tuangkan adunan keatas pulut perlahan2 dan kukus selama 30 min. Pastikan penutup kukus di lap atau balut penutup dengan kain (saya balut dengan kain)
6. Setelah masak, sejukkan kueh terlebih dahulu baru la dipotong.

06 November 2011

Kek Gula Hangus

Saya buat kek neh malam semalam..pagi tadi potong sesiap sebelum bawak balik kampung...ehh saya dah sampai ke kampung halaman yer...memang sebuk sejak sampai neh...maklum la sejak mak saket...walaupun dah sembuh...tapi kami adik beradik memang tak benarkan dia buat apa pun...orang tua neh sebenarnya walaupun kita tengok fizikal macam dah ok..tapi bukan sehat sepenuhnya pun...




Jadinya saya la mengambil alih membuat semua sekarang neh...dulu2 pun buat juga tapi biasanya bersama dengan mak la...sekarang sendiri2 je la...adik beradik yang lain semua tak balik...masing2 beraya dengan keluarga mertua..tak apa la...ikut giliran tuh penting hahaha...

Saya dah pernah buat kek neh dulu dan ada letak dalam blog neh...dan seperti biasa saya guna resepi Hajah Halimah...dengan resepi neh je la kek saya jadi elok berlubang2 dan bersarang2...

Saya letak semula resepi yang saya ambil dari blog Diana...rasanya sekarang blog beliau telah pun ditutup...Walaubagaimana pun saya ucapkan terimakaseh kepada Diana...


Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya
Pukul telur sampai kembang & pekat.
Masukkan susu pekat - Mix hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.

05 November 2011

Gulai Daging Salai dan Kobis Jeruk


Saya buat neh atas permintaan kawan yang teringin nak makan masak lemak cili api daging salai...nak kata mengandung tak kawen lagi...hahaha...tapi manjang jer dok teringin...lagipun hari neh ada potluck..so buatkan je la...kita org makan nasik dengan berjenis2 lauk pauk...tersandar kekenyangan...Alhamdulillah..

Daging tuh saya salai dalam oven jer...memula saya bakar api atas bawah, setengah jam lepas tuh saya bakar api  grill...bila dah masak saya balik kan daging tuh dan grill lagi...sampai la betoi2 tersalai...

Memula hajat nak letak rebung..tapi ada pula yang tak boleh makan rebung..tanya pendapat anak perempuan saya...dia cadangkan campur je dengan kobis jeruk...sedap neh..rakyat kat rumah pun semua suka...so tak payah masak lain dah...bwak separuh utk potluck...selebihnya lunch depa kat rumah...

Bahan-bahan:-

1kg daging batang pinang> potong ketulan besar, gaul garam dan kunyit, salaikan (saya bakar dlm oven)
kobis jeruk secukupnya> di potong dan rendam untuk kurangkan masin dia
20 biji cili padi* > nak pedas..sila tambah
2inci kunyit hidup*
500ml santan pekat
4cwn  santan air
2 batang serai > dititik
garam
asam keping

Cara-cara:-
Hiris daging ikut yang anda suka
Kisar atau tumbuk bahan bertanda *, masukkan kedalam periuk. 
Masukkan santan cair, serai, daging yang telah dipotong dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan masuk kan santan pekat. Masukkan garam dan asam jika perlu > saya tak letak asam keping sebab kobis jeruk tuh dah masam

04 November 2011

Serimuka Delima


Kalau bab kaler maler neh memang tak boleh la dipisahkan dari Yatt...kita pun sama menyebuk la nak buat jugak...suka tengok tang warna warni tuh....Alhamdulillah jadi...tadi kawan2 makan siap tanya mana delima nyer...ishh deme neh...bendol la plak...hahaha....

Saya makin suka nak buat kuih2 srimuka neh..maklum la dah tak fail sekarang...dulu2 manjang je humban dalam tong sampah hahaha....syukur la sekarang just humban dalam perot sajork....


Resepi asal adalah dari Chef Asma tapi saya ambil dari Yatt...hahaha...yatt lagi...yerla yatt...akak kerja skodeng blog kau jer dua tiga menjak neh....pasal blog kau banyak kaler...hehehe...tapi serimuka delima yatt..teranggg gitew...scarlet....saya tak de tambah apa2 pewarna...just kuning dari tepung kastad tuh...macam yang Alongroz buat....saya CnP dari blog Yatt...Tq for sharing...



Recipe: Chef Asma
LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
500 gm Beras Pulut
300 ml Santan Pekat
300 ml Air
2 sudu kecil Garam
20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan

CARA2:
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.



LAPISAN ATAS:
250 gm gula kastor/halus
100 gm tepung kastard
400 ml santan pekat
400 ml Air
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Beberapa titik Esen Vanilla
Pewarna Kuning

CARA2:

Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong

Puding Choc Oreo


Bila cuti gini...anak2 semua balik...mak pun makin sibuk di dapur...dok fikir juadah apa la yang nak dihidangkan buat keluarga....semalam saya test buat puding choc oreo...risau takot jadi macam CMG punya puding hehehe....oreo bercampur dengan agar2...tak terpisah...mujur la jadi jugak..jenuh juga la katam kat blog yatt dan ita masam manis...saya tak campur serbuk koko..biar bahagian agar2 tuh plain...

Tapi saya buat 2 adunan...utk bawa ke tempat kerja (ada potluck...tetiap hari pun potluck...tapi hari neh special sikit)...saya letak serbuk koko....tatau la bagaimana hasilnya sebab belum dipotong..saya just letak dalam bekas besar...sampai nanti la saya potong...

Resepi ambil kat blog Yatt...TQ to empunya resepi Ros...dan juga Ita kerana bagi idea supaya oreo tidak bercampur dengan agar2...

By : Ros

Source: Azlita

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)

6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)

2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan
2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara:-

Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.
Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

cara ita
Setelah agar2 dan gula larut, ita masukkan susu dalam agar2.
Kalau nak letak koko, kita bancuh dulu dengan sedikit air panas dan tuang sekali dalam agar2.
Serbuk oreo, ita letak dalam acuan.
Kemudian ita tuangkan agar dalam acuan yang dah ada oreo tadi.




03 November 2011

Nasi Arab dan Ayam Bumbu Bali


Semalam dah ke Bombay...hari neh kita pergi Arab plak...pastu on the way nak balik singgah la ke Bali sekejap hehehe....Anak2 nak makan nasi berperisa lagi...mak nyer jenuh google blog kengkawan nak cari resepi...jumpa la Nasi Arab kat blog Tun Telani....pastu ternampak kat blog Nor SecubitGaram pun ada gak nasi neh...

Bila selongkar dapor tengok adalah semua bahan tuh...maka proceed la buat Nasi Arab neh...tak susah pun..lebih kurang je macam Nasi Jintan semalam...sebab letak jintan jugak...tapi memang sedap la.. rakyat dalam rumah neh pakat menambah sakan la plak tapi segala kacang peas dan kismis tuh tak leh letak...nnt saya yang terpaksa kutip makan semuanya plak...untuk lauk nya saya buat masak Ayam Bumbu Bali...jumpa kat rumah Nor SecubitGaram tadi....

Saya ambil resepi Nasi Arab dari Tun Telani...manakala Ayam Bumbu Bali dari Nor SecubitGaram....terimakaseh yer...saya kongsi di sini pula...


Bahan-bahan:-
1 kg beras bathmati -basuh dan toskan

1.5 liter air ~ tun guna air rebusan daging > saya guna air biasa
500 gm ayam -potong kecil dan bersihkan
1 tin kecil kacang peas < tak letak
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup]
1 pokok daun ketumbar > tak letak
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori

Ayam Bumbu Bali

olahan dr resipi Daging Bumbu Bali, Cindai Biru@MyR



Bahan:

1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
5 biji cili merah *
3 ulas bawang putih *
3 biji buah keras *
1/2 in halia *  ~  (*diblend)
100ml susu cair < saya letak yogurt
100ml air
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
1 kpg asam keping
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji tomato ~ dipotong4
1 biji cili hijau ~ dipotong serong
garam
gula
minyak

Cara-cara:-
Gaul ayam dgn garam dan serbuk kunyit. Goreng 1/2 masak, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan2 yg diblend hingga garing dan masukkan kicap pekat, kicap manis dan asam keping.
Masukkan juga susu cair dan air. Masak hingga mendidih dan masukkan ayam. Kacau.
Bila kuah hampir pekat, masukkan daun limau, garam dan sedikit gula. Kacau lagi.
Masukkan bawang besar, tomato dan cili hijau. Kacau sebati dan biarkan seketika.
Padamkan api dan sedia utk dihidangkan.


Lempeng Kelapa@Peknga Nyoq

Pagi neh makan lempeng kelapa....kalau sebelah utara neh kami panggey peknga @tempek nyoq...sedappp..nak2 time hujan..pekena plak dengan kopi o...memang best...tapi la neh tak ujan lagi...makan tetap laju jugak hehehe....

Masa saya balik kampung bebaru neh...saya makan lempeng yang mak saudara saya buat, saya panggey dia Chu Yam...sedap sangat...siap dengan gulai/kari ikan kembong/temenung...pergggghhh pejam2 mata bila makan...balik sini dok la teringat peknga Chu Yam neh...so kena la buat jugak kan...tapi saya tak buat kari...cicah dengan sambal tumis ikan bilis...

Saya tak de spesifik resepi...bahan2 cuma tepung, kelapa parut sebaeknya yang putih, gula, garam dan air...campur semua..konsistensi tuh agak2 la boleh untuk disenduk dan ratakan atas kuali..saya guna non stick pan..so tak perlu letak minyak..


02 November 2011

Nasi Jintan Putih dan Kari Sotong Bombay


Sejak Ayu letak nasi neh kat blog dia...dah teringin nak buat...tapi jintan putih la plak tak de...neh dah ada...baru leh proceed...tuh pun bukan serbuk...kena la blend dulu jintan putih tuh...dah makan pun nasi jap neh...memang sedapppp sangat...tq Ayu...anak-anak pun suka....siap kata macam nasi beriani...ishh sedap dari nasi beriani dah neh...saya goreng papadom saja...tak sempat dah nak buat sayor mamak tuh...

Untuk lauk nya pulak saya tak buat ayam...saya guna sotong...hajatnya nak buat sotong masak macam kat blog Ady tuh...tapi asyik la lupa beli petai..so kita korbankan la dulu sotong neh untuk masak karibombay..marbeles jugak...bila guna sotong, saya tak letak air sebab air sotong akan keluar..rempah pula saya guna rempah kari ikan + rempah kari udang/ketam ...

Resepi saya CnP dari Ayu...tq Ayu...



Bahan2:-
41/2 cawan beras basmati-(Di basuh, rendam sekejap,basuh & tos)
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak sapi

2 biji pelaga

1 inci kayu manis
2 bunga cengkih
2-3 daun pandan
11/2 kiub vegetable stok
4-5 sudu besar plain yogurt
5-6 cawan air-(ikut jenis beraslah ya)
2 biji cili hijau dibelah tak payah putus
2 sudu besar susu cair
garam + secubit perasa



Cara2:-

Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu. Masukkan lada hijau,serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh & tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.Biarkan masak macam masak nasi biasa.



Kari Ayam Bombay 

Sources:-From Mumtaj Begum Omar@Asmah Laili -Mintak Ampun sedapnya
Bahan2-(6-8 orang)

  • BAHAN A
  • 3 biji bawang besar hiris tipis
  • 2 sb pes halia dan pawang putih
  • 3 sb rempah kari ayam-(Ayu gunakan 4 sb)
  • 1 sb cili kisar
  • 2 btg cili hijau belah jgn putus
  • 1 btg kayu manis
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 cawan air-(Ayu gunakan 3 cawan air)
  • 2 biji tomato potong kecil2
  • segenggam daun pudina ambil daunnya dan cuci-(Ayu tak ada stok so gunakan daun kari aje)
  • BAHAN B
  • 1 ekor ayam potong 8-10, cuci bersih
  • 1/2 cawan tairu
  • 2 biji kentang potong baji
  • garam secukup rasa
  • air jika perlu

Cara-cara

  1. Masukkan bahan A kedlm periuk, kacau rata, tutup periuk dan masak hingga mendidih dgn api kecil.
  2. Buka periuk, masukkan bahan B dan masak hingga ayam empuk tambah air jika terlalu pekat.
  3. Tambah garam jika perlu, sedia utk di hidangkan dgn nasi, naan atau roti.