Followers

06 December 2011

Pumpkin Spice Donuts


Ada lagi tuh belen2 labu....semalam lepas buat kuih talam tuh...saya kupas semua labu yang ada tuh (ala beli pn separuh biji..tapi pesal banyak lagi neh..) dan rebus...then simpan dalam fridge....hajat nak buat apam masih belum kesampaian...hehehe...teringin nak buat donat labu bakar neh sebab baru teringat ada acuan donat yang dah berkurun beli kat Puchong dulu...erkkk.bila yer...hmm...haaa..bln 6 hari tuh...dah 6 bln jugak la kan....dok jer berehat dia lam kabinet tuh...so sekarang kita bawak keluar and test buat donat labu neh...



Walaupun saya tak letak semua rempah ratus according to the recipe, just letak cinnamon saja..tetap juga sedap...lembut dan gebu...pasneh nanti boleh try guna pisang pulak...atau donat plain saja...comel2 pula bila keluar dari acuan tuh...senang kerja...tak perlu nak uli dan bulat2 kan...just bancuh dan paipkan kedalam acuan dia...

Resepi saya ambil dari blueeyedbakers...saya tak guna acuan yang kecil/mini tapi ukuran biasa yang sedang tuh..so dapat dalam 16 biji saja...



Makes 24 mini donuts
For Donuts:
1 3/4 cups flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon allspice
1/8 teaspoons ground cloves
1/3 cup vegetable oil
1/2 cup brown sugar
1 egg
1 1/2 teaspoon vanilla extract
3/4 cup canned pumpkin
1/2 cup milk

For Coating:
1/2 cup butter, melted
2/3 cup sugar
3 tablespoons cinnamon

Preheat oven 350 F.  Butter a mini donut pan and set aside.

In a bowl, mix flour, baking powder, salt and spices together and set aside.

In a large bowl (or the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment) whisk together oil, brown sugar, egg, vanilla, pumpkin and milk until combined. Slowly add the dry ingredients into the mixture and stir until just combined, careful not to over mix.

Using a pastry bag or a steady hand and a spoon, fill each donut cup with the batter.  The donut cups should be fairly full, but not overflowing. Bake for 8-9 minutes, until donuts spring back when gently pressed (if you're using a larger donut pan, allow them to bake for 12-15 minutes).  Turn donuts out onto a wire rack and allow to cool for a few minutes.<< i baked for 20minutes

While the donuts are cooling, melt butter in one bowl and combine the sugar and cinnamon in another.  When donuts are still hot (but not too hot to touch), quickly dip each donut in melted butter, then coat in the cinnamon-sugar mixture.  Serve immediately.

*Note: If you're not going to serve the donuts immediately, you can bake them up to a day in advance and store them in an airtight container.  Do not coat them in the butter/cinnamon-sugar mixture until just before serving or they may get soggy.

2 comments:

tun_telani said...

bestnyer.. bakar lagi.. terasa sihat.. teringin nk rasa, tp kt dapur yg ada cinnamon powder. yg lain semua x pernah beli. huhu

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wow..these look good!!! Hru there dear...;)