Followers

06 December 2011

Pumpkin Spice Donuts


Ada lagi tuh belen2 labu....semalam lepas buat kuih talam tuh...saya kupas semua labu yang ada tuh (ala beli pn separuh biji..tapi pesal banyak lagi neh..) dan rebus...then simpan dalam fridge....hajat nak buat apam masih belum kesampaian...hehehe...teringin nak buat donat labu bakar neh sebab baru teringat ada acuan donat yang dah berkurun beli kat Puchong dulu...erkkk.bila yer...hmm...haaa..bln 6 hari tuh...dah 6 bln jugak la kan....dok jer berehat dia lam kabinet tuh...so sekarang kita bawak keluar and test buat donat labu neh...



Walaupun saya tak letak semua rempah ratus according to the recipe, just letak cinnamon saja..tetap juga sedap...lembut dan gebu...pasneh nanti boleh try guna pisang pulak...atau donat plain saja...comel2 pula bila keluar dari acuan tuh...senang kerja...tak perlu nak uli dan bulat2 kan...just bancuh dan paipkan kedalam acuan dia...

Resepi saya ambil dari blueeyedbakers...saya tak guna acuan yang kecil/mini tapi ukuran biasa yang sedang tuh..so dapat dalam 16 biji saja...



Makes 24 mini donuts
For Donuts:
1 3/4 cups flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon allspice
1/8 teaspoons ground cloves
1/3 cup vegetable oil
1/2 cup brown sugar
1 egg
1 1/2 teaspoon vanilla extract
3/4 cup canned pumpkin
1/2 cup milk

For Coating:
1/2 cup butter, melted
2/3 cup sugar
3 tablespoons cinnamon

Preheat oven 350 F.  Butter a mini donut pan and set aside.

In a bowl, mix flour, baking powder, salt and spices together and set aside.

In a large bowl (or the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment) whisk together oil, brown sugar, egg, vanilla, pumpkin and milk until combined. Slowly add the dry ingredients into the mixture and stir until just combined, careful not to over mix.

Using a pastry bag or a steady hand and a spoon, fill each donut cup with the batter.  The donut cups should be fairly full, but not overflowing. Bake for 8-9 minutes, until donuts spring back when gently pressed (if you're using a larger donut pan, allow them to bake for 12-15 minutes).  Turn donuts out onto a wire rack and allow to cool for a few minutes.<< i baked for 20minutes

While the donuts are cooling, melt butter in one bowl and combine the sugar and cinnamon in another.  When donuts are still hot (but not too hot to touch), quickly dip each donut in melted butter, then coat in the cinnamon-sugar mixture.  Serve immediately.

*Note: If you're not going to serve the donuts immediately, you can bake them up to a day in advance and store them in an airtight container.  Do not coat them in the butter/cinnamon-sugar mixture until just before serving or they may get soggy.

Kuih Talam Labu

 
Bebaru neh ada beli labu..kalau ikut perasaan semasa membeli tuh ialah nak buat apam....2 hari jugak la labu tuh dok dalam peti ais....semalam baru keluarkan....pastu saja la surf internet nak cari resepi2 labu yang lain....dahhh terjumpa resepi serimuka labu dan talam labu...hahaha...mula la hati tuh berbelah bagi kan...akhirnya capai keputusan dan buat talam labu....dalam hati dok berharap jadi la talam neh....

Saya jumpa resepi di blog mamasya...review kat situ katanya talam neh lembek sedikit tapi sedap...saya gamble je la buat jugak sebab tengok rupa pun macam dah sedappp....hahaha...terliur la tuh...resepi asal ialah dari kak Hanieliza...

Alhamdulillah kuih talam labu saya neh mencapai tahap kualiti yang saya nak....sedappp sangat..cuma rasa menyesal sebab tak lebihkan sukatan labu tuh...kalau letak 2 cwn mungkin lagi sedap...tuh pun saya dah derhaka letak 11/2 cawan...next time saya akan lebihkan labu tuh..verdictnya> perghh memang sedap, lembut dan cukup semua lemak manis nyer...tak de la lembek sgt...lembut jer....
Saya CnP resepi dari blog mamasya...tq dear..
Bahan-bahan:-

Lapisan bawah - [labu ]

1 cawan labu [di parut]< saya letak 11/2 cwn
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
1/2 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam< saya guna 11/2cwn santan kotak+11/2cwn air
beberapa titik pewarna oren < saya tambah

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat atau 4 segi..
2. Masukkan semua bahan kecuali labu dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan labu yg diparut dan kacau rata.
4. Masakan adunan sebentar sehingga nampak naik wap.
5. Tuangkan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran selama 30 minit.

Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras< saya letak 1/2cwn tpg beras+1/2 cwn tpg gandum+2sdb tpg jagung
3 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]< saya guna 2cwn santan kotak +1cwn air
1 s/k garam sikit
pewarna hijau


Cara-cara:-
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sekejap adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
4. Kukus lagi selama 25 minit.
5. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.


Kari Ikan Salmon Ala India

 
saya dah pernah buat dan letak resepi  neh kat blog...pas2 tuh memang guna resepi neh jer kalau nak buat kari ikan...sedap sangat....kali neh saya guna ikan salmon dan kepala dia...baru neh ada meeting kat Ipoh...abes tuh saya sesaja jenjalan kat JJ....pergi bahagian sushi,...nak le beli sushi...dah plih2 tuh...saya ternampak la pulak kepala ikan sushi neh...dan ada isi jugak...murah giler...tertera kat pack tuh promotion item..apa lagi...rembat la satu pack..then pergi bahagian ikan2...tambah lagi beli 2 keping salmon fillet...memang dalam hati dok berhajat nak buat kari ikan salmon....hohh sungguh la sangat sedap hehehe...

Resepi dari blog CM...tq Mat..


BAHAN-BAHAN
  • 1 ekor ikan merah, dibersihkan dan potong ikut suka-(guna ikan salmon)
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia*
  • 3 biji cili merah*(*dikisar halus > saya ganti 5 tangkai cili kering)
  • 3 camca besar rempah kari ikan (saya guna rempah "babas"+ “adabi" + "hafana
BAHAN2 TUMIS:
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas saja)
  • 4 biji bawang merah kecil, dihiris halus
  • 1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
  • 2 tangkai daun kari 
BAHAN2 LAIN:-
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 biji terung. dipotong dan goreng separuh masak-(x letak)
  • 3 biji tomato, dibelah dua 
  • 1/2 cawan pati santan (guna santan kotak)-
  • Garam, gula dan serbuk perasa (saya tak letak serbuk perasa)
  • 2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus (tak letak)
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata.
  2. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan air (kurang lebih 700ml, atau ikut suka), dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan perasakan dgn garam, gula dan serbuk perasa jika suka.
  4. Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2. 
*saya terlupa letak halba campur tuh..huksss..tapiiii tetap sedapppp....

05 December 2011

Japanese Style Sweet Bun Dough


Kalau buat bun mesti kena letak inti...if tak de inti lambat sket nak habis...mengada2 je kan...tak pe layankan je la depa...kali neh letak inti daging dan kentang...bukan buat inti kari tapi just letak lada hitam dan jintan manis jer...roti neh tak payah cakap laa...perghhh lembut dan sedapppp...sekelip mata je dah licin...

Selain dari wonderfully soft bread yang pernah saya buat dulu..roti neh juga salah satu kegemaran saya....maintain je lembut dia...cuma masa nk tunggu dia prove tuh lama sket sbb cuaca dalam rumah sejuk je...so saya letak kat luar rumah bawah cahaya matahari...haaa jap jer dia naek...so terus je la weigh dan bulat2 kan pastu isi inti..tunggu naek sekali lagi terus bakar..

Bun neh memang kegemaran seisi keluarga laa..mak ayah pun suka sangat....ishhh tetibe lapaq roti lagi...
Resepi diambil dari cornercafe..Tq

Ingredients:

375g bread flour
100g plain flour
35g milk powder
75g caster sugar
3/4 teaspoon salt
1 sachet (7g or 2 1/2 tsp) instant dry yeast
1 egg, lightly beaten
150ml (approx.) lukewarm water, adjust as necessary
40g butter, cubed

Water-Roux Paste:
25g (just under 2 tbsp) bread flour
125ml (1/2 cup) water
* Water-Roux is basically 1 part bread flour to 5 parts water.

Method:-
Water-Roux:
Mix flour and water in a small saucepan. Cook over low to medium heat, stirring continuously until it reaches 65ºC. It should have thickened to a paste at this stage, that is when you stir you can see the bottom of the pan. Remove from heat, place a cling film over the paste and leave until lukewarm, or room temperature, before using. (Alternatively if you don’t have a thermometer, cook as before until it starts to thicken, then continue to cook for about 1 more minute before removing from heat.) This water roux can be kept in an airtight container after cooling in the refrigerator for 1 day if not used immediately. However DO NOT USE if it turns grey in colour, that means it has gone bad.


For the Bun Dough:
1. Sift bread flour, plain flour, milk powder, caster sugar and salt onto the working surface. Add instant dry yeast and mix well. Form the flour mixture into a well. Add lightly beaten egg and lukewarm water roux and mix in. Gradually add just enough lukewarm water to form into a slightly sticky, soft dough. Knead for 10 minutes until smooth and elastic. During hand kneading, the dough also needs to be thrown onto the working surface once every few minutes between kneading to improve the dough structure. (I usually just pick up the dough to about head-high and throw it down onto the working surface 10 to 20 times every few minutes between kneading.)
2. Knead in butter until incorporated. (In many cookbooks, they mentioned that the dough at this stage should be able to be pulled and stretched into membrane, but it’s hard to achieve with hand kneading. I usually stop kneading when the dough sticks to the work surface and stretches like chewing gum when pulled!) Form the dough into a round ball and let it rise until double in size in a large greased bowl, cover with cling film (should take about 1 hour in warm weather, longer in winter months). Optimum room temperature for this first prove is 28°C with a humidity of 75%. To test if the dough has risen properly, dip a finger into bread or plain flour and poke down into the centre of the dough as far as your finger will go and pull out again – the hole should remain if it is ready. If the dough springs back, then it is not ready, continue to prove further.
3. Punch down, knead briefly and form into a ball shape. Then divide into 16 equal portions. The easiest way is to first divide equally into 4 larger portions first, then divide each of these again into quarters each. Form each into balls and let rest for 10 minutes.
4. Shape and fill the buns according to recipe. Place all finished buns on a greased baking sheet, lightly cover with cling film, and let rise until double in size (about 1 hour in warm weather, longer in winter months). Optimum room temperature for this final prove is 38°C with a humidity of 85%.


* saya just bubuh semua dalam BM> abes citer...hehehe


30 November 2011

Nigella's Chocolate Chips Muffins


Saya dan lama tak buat muffins neh...First time buat Nigella's Chocolate Chips Muffins neh masa adik saya yang bongsu kawen pada tahun 2009..masa tuh memang mencari2 la resepi muffins yang mudah sebagai goodies untuk tetamu...salah satu dari muffins saya buat yang neh laa...saya buat dalam 300 biji...lengoh habis satu badan...hahaha...pembantu masa tuh pun cuma adik ipar dan anak buah serta anak sendiri...tapi budak2 neh pun time awal tuh bersemangat la...tolong masukkan semua muffins dalam goody bags...last2 tinggal saya dengan adik ipar sahaja...sampai lewat malam la nak menyiapkannya.

Kemudian memang saya terus la guna resepi neh...sebab memang sangat mudah dan confirmed jadi...baru2 neh terasa nak buat semula ...sebab tengok ramai plak la yg buat...hahaha..selama neh dah lupa kat muffins neh...

Recipe is from here

Ingredients:-


1 3/4 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
3 tablespoons best quality cocoa powder
3/4 cup caster (super fine) sugar
pinch of salt
3/4 cup semisweet chocolate chips
1 cup milk
1/3 cup plus 2 teaspoons vegetable oil
1 egg
1 teaspoon pure vanilla extract
extra 1/4 cup semisweet chocolate chips, for sprinkling

Method:-

Preheat oven to 400° F.  Line standard muffin tin with paper liners or lightly grease with cooking spray.
In a large bowl, whisk together the dry ingredients, flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar and salt.  Stir in 3/4 cup chocolate chips.
Pour all the liquid ingredients, milk, vegetable oil, and egg, into a 2-cup measuring jug.  Using a fork, mix to combine.
Using a spatula, mix the wet and dry ingredients together.  Do not over-mix, a lumpy batter makes the best muffins.
Divide batter evenly among muffin cups.  Using the remaining 1/4-cup chocolate chips, sprinkle each muffin with a few chips.
Bake for 18 to 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy and a cake tester inserted into centre comes out clean.

Bingka Suji


Sedap rupanya bingka neh..grrrr...sedap sangat....hahaha...tengok kat blog orang lain pakat kemain la buat bingka neh...mujur la ada lagi suji..so tak yah nak keluar gi cari...bahan-bahan lain pun ada...so apa lagi...keluarkan semua dan buat dengan kadar segera...sebab tahap keteringinan tuh dah up to the max....hahaha...

Kalau ikut resepi...guna air biasa kemudian letak pandan emulco dan pewarna hijau...saya pula letak air pandan...saya blend 6 helai daun pandan bersama sukatan air yang di perlukan..

Loyang tuh pula saya just sapu dengan butter sahaja...tak alas pun dengan foil...elok je kueh keluar dari acuan...Alhamdulillah tak melekat..masa bakar tuh saya lebihkan untuk bahagian atas..sebab suka kuih bingka yang garing2 neh...huhh memang sedap bingka neh..konfem akan buat lagi....

Resepi saya ambil dari Alongroz...tq along..sedap sangat....nanti nk cilok lagi macam2 resepi kueh kat blog along tuh....


Source: Jo's Deli Bakery 
Saiz 8" bulat

Bahan-bahan:-

3 bj Telur

110g Gula Pasir

160g Suji
250ml Santan Pekat 
1 tsp Pandan Paste < saya tak letak
1/4tsp Garam
435ml Air < saya blend dengan 6 helai daun pandan
90g Butter
30g Tepung Gandum

CARA2:
1. Pukul telur & gula sehingga gula hancur.
Masukkan ke dlm periuk & campurkan suji, santan, pandan paste, garam & air.

2. Masak dgn api sederhana sehingga pekat spt bubur.
Tutup api & camourkan butter & tepung sehingga sebati.

3. Tuangkan ke dlm tin yg di minyakkan & bakar 190C selama sejam.
Gunakan function "grill" utk 5 min terakhir untuk extra garing.

4. Sejukkan sebelum di potong.


28 November 2011

Kuih Serimuka Pandan



 
Assalamualaikum semua

Minta maaf la yer...blog telah bersawang selama beberapa minggu...memang malas sungguh nak update...lepas raya haji tuh...terus jadi lemau....mungkin sebab kerja yang sangat banyak sehingga tak cukup kaki dan tangan untuk mengerjakannya...pastu bila dah tersangkut tak update blog...rasa macam...ehhh ok jer pn....hahaha....

Yang menjadi masalah....banyak pula la pics dalam lappy neh...yang patut dah transfer ke blog...adehhh....sort out la sedikit lebih kurang...bab nak mengedit tuh la yg rasa malas betul..

Entry sebelum pun sebab birthday anak...kalau tak dah tentu lagi laa malas....huhuhu...pas2 neh pun tatau la bila plak nk update...(lepas saya letak semua entry yang tertunda neh laa)

Ok...pagi tadi saya buat Kueh SeriMuka Pandan...guna resepi yang pernah saya letak sebelum neh...resepi dari sahabat zaman persekolahan> Rifina...yang sekarang menetap di German....tak berkesempatan untuk menemui beliau walaupun bebaru neh ada dia balik Malaysia...tak pe la..ada rezeki nanti kita jumpa yer fina..

Kali neh saya rasa kueh serimuka lagi jelita dari yang memula buat dulu...yerla...sebab kita dah tau ragam dia cane kan..tapi mmg best resepi dari beliau...sedap tuh tak payah cite lelebih la..memang sangat sedapp


Apa pun saya letak resepi sekali lagi yer...

Bahan-bahan:-

Bahagian Bawah (pulut)
2 cwn pulut > rendam at least 4 jam... saya rendam semalaman
11/2 cwn santan cair + sedikit garam (agak2 santan tutup paras pulut)

Cara-cara:-
Toskan pulut, campur dengan santan dan kukus selama setengah jam...dah siap kukus, biarkan sebentar kemudian sediakan loyang..alas dengan plastik dan sapu sedikit minyak. Tuangkan pulut kedalam loyang tersebut dan tekan2 sedikit bagi pulut mampat.

Bahagian Atas:-

6 helai daun pandan dikisar dengan air > dapatkan 11/2 cwn air pandan
5 biji telur gred B
250gm gula (resepi asal 300gm...tapi 250gm neh pun dah ckup manis)
11/2 cwn santan pekat
4sdb tepung gandum
3sdb tepung jagung (resepi asal guna tepung beras)
sedikit pewarna hijau+kuning
garam

* 1sdb tepung gandum..ayak atas pulut > sebagai pelekat

Cara-cara:-
1. campurkan kesemua bahan diatas dan kisar dengan blender sampai sebati (kejap je pun)
2. Tapis adunan kedalam periuk
3. Masak adunan dengan api yg perlahan sehingga naek wap (kejap jugak neh)
4. Ayak 1sdb tepung gandum keatas pulut.
5. Tuangkan adunan keatas pulut perlahan2 dan kukus selama 30 min. Pastikan penutup kukus di lap atau balut penutup dengan kain (saya balut dengan kain)
6. Setelah masak, sejukkan kueh terlebih dahulu baru la dipotong.

06 November 2011

Kek Gula Hangus

Saya buat kek neh malam semalam..pagi tadi potong sesiap sebelum bawak balik kampung...ehh saya dah sampai ke kampung halaman yer...memang sebuk sejak sampai neh...maklum la sejak mak saket...walaupun dah sembuh...tapi kami adik beradik memang tak benarkan dia buat apa pun...orang tua neh sebenarnya walaupun kita tengok fizikal macam dah ok..tapi bukan sehat sepenuhnya pun...




Jadinya saya la mengambil alih membuat semua sekarang neh...dulu2 pun buat juga tapi biasanya bersama dengan mak la...sekarang sendiri2 je la...adik beradik yang lain semua tak balik...masing2 beraya dengan keluarga mertua..tak apa la...ikut giliran tuh penting hahaha...

Saya dah pernah buat kek neh dulu dan ada letak dalam blog neh...dan seperti biasa saya guna resepi Hajah Halimah...dengan resepi neh je la kek saya jadi elok berlubang2 dan bersarang2...

Saya letak semula resepi yang saya ambil dari blog Diana...rasanya sekarang blog beliau telah pun ditutup...Walaubagaimana pun saya ucapkan terimakaseh kepada Diana...


Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.
Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya
Pukul telur sampai kembang & pekat.
Masukkan susu pekat - Mix hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.

05 November 2011

Gulai Daging Salai dan Kobis Jeruk


Saya buat neh atas permintaan kawan yang teringin nak makan masak lemak cili api daging salai...nak kata mengandung tak kawen lagi...hahaha...tapi manjang jer dok teringin...lagipun hari neh ada potluck..so buatkan je la...kita org makan nasik dengan berjenis2 lauk pauk...tersandar kekenyangan...Alhamdulillah..

Daging tuh saya salai dalam oven jer...memula saya bakar api atas bawah, setengah jam lepas tuh saya bakar api  grill...bila dah masak saya balik kan daging tuh dan grill lagi...sampai la betoi2 tersalai...

Memula hajat nak letak rebung..tapi ada pula yang tak boleh makan rebung..tanya pendapat anak perempuan saya...dia cadangkan campur je dengan kobis jeruk...sedap neh..rakyat kat rumah pun semua suka...so tak payah masak lain dah...bwak separuh utk potluck...selebihnya lunch depa kat rumah...

Bahan-bahan:-

1kg daging batang pinang> potong ketulan besar, gaul garam dan kunyit, salaikan (saya bakar dlm oven)
kobis jeruk secukupnya> di potong dan rendam untuk kurangkan masin dia
20 biji cili padi* > nak pedas..sila tambah
2inci kunyit hidup*
500ml santan pekat
4cwn  santan air
2 batang serai > dititik
garam
asam keping

Cara-cara:-
Hiris daging ikut yang anda suka
Kisar atau tumbuk bahan bertanda *, masukkan kedalam periuk. 
Masukkan santan cair, serai, daging yang telah dipotong dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan masuk kan santan pekat. Masukkan garam dan asam jika perlu > saya tak letak asam keping sebab kobis jeruk tuh dah masam

04 November 2011

Serimuka Delima


Kalau bab kaler maler neh memang tak boleh la dipisahkan dari Yatt...kita pun sama menyebuk la nak buat jugak...suka tengok tang warna warni tuh....Alhamdulillah jadi...tadi kawan2 makan siap tanya mana delima nyer...ishh deme neh...bendol la plak...hahaha....

Saya makin suka nak buat kuih2 srimuka neh..maklum la dah tak fail sekarang...dulu2 manjang je humban dalam tong sampah hahaha....syukur la sekarang just humban dalam perot sajork....


Resepi asal adalah dari Chef Asma tapi saya ambil dari Yatt...hahaha...yatt lagi...yerla yatt...akak kerja skodeng blog kau jer dua tiga menjak neh....pasal blog kau banyak kaler...hehehe...tapi serimuka delima yatt..teranggg gitew...scarlet....saya tak de tambah apa2 pewarna...just kuning dari tepung kastad tuh...macam yang Alongroz buat....saya CnP dari blog Yatt...Tq for sharing...



Recipe: Chef Asma
LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
500 gm Beras Pulut
300 ml Santan Pekat
300 ml Air
2 sudu kecil Garam
20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan

CARA2:
Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.



LAPISAN ATAS:
250 gm gula kastor/halus
100 gm tepung kastard
400 ml santan pekat
400 ml Air
4 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Beberapa titik Esen Vanilla
Pewarna Kuning

CARA2:

Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong

Puding Choc Oreo


Bila cuti gini...anak2 semua balik...mak pun makin sibuk di dapur...dok fikir juadah apa la yang nak dihidangkan buat keluarga....semalam saya test buat puding choc oreo...risau takot jadi macam CMG punya puding hehehe....oreo bercampur dengan agar2...tak terpisah...mujur la jadi jugak..jenuh juga la katam kat blog yatt dan ita masam manis...saya tak campur serbuk koko..biar bahagian agar2 tuh plain...

Tapi saya buat 2 adunan...utk bawa ke tempat kerja (ada potluck...tetiap hari pun potluck...tapi hari neh special sikit)...saya letak serbuk koko....tatau la bagaimana hasilnya sebab belum dipotong..saya just letak dalam bekas besar...sampai nanti la saya potong...

Resepi ambil kat blog Yatt...TQ to empunya resepi Ros...dan juga Ita kerana bagi idea supaya oreo tidak bercampur dengan agar2...

By : Ros

Source: Azlita

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)

6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)

2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan
2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara:-

Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.
Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

cara ita
Setelah agar2 dan gula larut, ita masukkan susu dalam agar2.
Kalau nak letak koko, kita bancuh dulu dengan sedikit air panas dan tuang sekali dalam agar2.
Serbuk oreo, ita letak dalam acuan.
Kemudian ita tuangkan agar dalam acuan yang dah ada oreo tadi.