Followers

28 November 2011

Kuih Serimuka Pandan



 
Assalamualaikum semua

Minta maaf la yer...blog telah bersawang selama beberapa minggu...memang malas sungguh nak update...lepas raya haji tuh...terus jadi lemau....mungkin sebab kerja yang sangat banyak sehingga tak cukup kaki dan tangan untuk mengerjakannya...pastu bila dah tersangkut tak update blog...rasa macam...ehhh ok jer pn....hahaha....

Yang menjadi masalah....banyak pula la pics dalam lappy neh...yang patut dah transfer ke blog...adehhh....sort out la sedikit lebih kurang...bab nak mengedit tuh la yg rasa malas betul..

Entry sebelum pun sebab birthday anak...kalau tak dah tentu lagi laa malas....huhuhu...pas2 neh pun tatau la bila plak nk update...(lepas saya letak semua entry yang tertunda neh laa)

Ok...pagi tadi saya buat Kueh SeriMuka Pandan...guna resepi yang pernah saya letak sebelum neh...resepi dari sahabat zaman persekolahan> Rifina...yang sekarang menetap di German....tak berkesempatan untuk menemui beliau walaupun bebaru neh ada dia balik Malaysia...tak pe la..ada rezeki nanti kita jumpa yer fina..

Kali neh saya rasa kueh serimuka lagi jelita dari yang memula buat dulu...yerla...sebab kita dah tau ragam dia cane kan..tapi mmg best resepi dari beliau...sedap tuh tak payah cite lelebih la..memang sangat sedapp


Apa pun saya letak resepi sekali lagi yer...

Bahan-bahan:-

Bahagian Bawah (pulut)
2 cwn pulut > rendam at least 4 jam... saya rendam semalaman
11/2 cwn santan cair + sedikit garam (agak2 santan tutup paras pulut)

Cara-cara:-
Toskan pulut, campur dengan santan dan kukus selama setengah jam...dah siap kukus, biarkan sebentar kemudian sediakan loyang..alas dengan plastik dan sapu sedikit minyak. Tuangkan pulut kedalam loyang tersebut dan tekan2 sedikit bagi pulut mampat.

Bahagian Atas:-

6 helai daun pandan dikisar dengan air > dapatkan 11/2 cwn air pandan
5 biji telur gred B
250gm gula (resepi asal 300gm...tapi 250gm neh pun dah ckup manis)
11/2 cwn santan pekat
4sdb tepung gandum
3sdb tepung jagung (resepi asal guna tepung beras)
sedikit pewarna hijau+kuning
garam

* 1sdb tepung gandum..ayak atas pulut > sebagai pelekat

Cara-cara:-
1. campurkan kesemua bahan diatas dan kisar dengan blender sampai sebati (kejap je pun)
2. Tapis adunan kedalam periuk
3. Masak adunan dengan api yg perlahan sehingga naek wap (kejap jugak neh)
4. Ayak 1sdb tepung gandum keatas pulut.
5. Tuangkan adunan keatas pulut perlahan2 dan kukus selama 30 min. Pastikan penutup kukus di lap atau balut penutup dengan kain (saya balut dengan kain)
6. Setelah masak, sejukkan kueh terlebih dahulu baru la dipotong.

2 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Mak Qis welcome back la ya.langsir baru pun cantik ni.Kuih tu lagi la cantik jadinya.Mesti sedap kan.

tun_telani said...

salam kak qis~
lama dh x makan kuih serimuka. kemas je potongan akak. tun kdg2 bila potong sememeh je. hehe