Followers

02 November 2011

Nasi Jintan Putih dan Kari Sotong Bombay


Sejak Ayu letak nasi neh kat blog dia...dah teringin nak buat...tapi jintan putih la plak tak de...neh dah ada...baru leh proceed...tuh pun bukan serbuk...kena la blend dulu jintan putih tuh...dah makan pun nasi jap neh...memang sedapppp sangat...tq Ayu...anak-anak pun suka....siap kata macam nasi beriani...ishh sedap dari nasi beriani dah neh...saya goreng papadom saja...tak sempat dah nak buat sayor mamak tuh...

Untuk lauk nya pulak saya tak buat ayam...saya guna sotong...hajatnya nak buat sotong masak macam kat blog Ady tuh...tapi asyik la lupa beli petai..so kita korbankan la dulu sotong neh untuk masak karibombay..marbeles jugak...bila guna sotong, saya tak letak air sebab air sotong akan keluar..rempah pula saya guna rempah kari ikan + rempah kari udang/ketam ...

Resepi saya CnP dari Ayu...tq Ayu...



Bahan2:-
41/2 cawan beras basmati-(Di basuh, rendam sekejap,basuh & tos)
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih ditumbuk atau dicincang
2 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
4 sudu besar minyak sapi

2 biji pelaga

1 inci kayu manis
2 bunga cengkih
2-3 daun pandan
11/2 kiub vegetable stok
4-5 sudu besar plain yogurt
5-6 cawan air-(ikut jenis beraslah ya)
2 biji cili hijau dibelah tak payah putus
2 sudu besar susu cair
garam + secubit perasa



Cara2:-

Panaskan minyak sapi dan tumis cengkih, kayu manis dan pelaga.Masukkan serbuk jintan putih, hirisan bawang besar, bawang putih dan daun pandan. Kacau hingga naik bau dan layu. Masukkan lada hijau,serbuk kunyit, garam & beras yang sudah dibasuh & tos tadi. Gaul rata dan masukkan plain yogurt, kiub vegetable, susu dan air.Biarkan masak macam masak nasi biasa.



Kari Ayam Bombay 

Sources:-From Mumtaj Begum Omar@Asmah Laili -Mintak Ampun sedapnya
Bahan2-(6-8 orang)

  • BAHAN A
  • 3 biji bawang besar hiris tipis
  • 2 sb pes halia dan pawang putih
  • 3 sb rempah kari ayam-(Ayu gunakan 4 sb)
  • 1 sb cili kisar
  • 2 btg cili hijau belah jgn putus
  • 1 btg kayu manis
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 cawan air-(Ayu gunakan 3 cawan air)
  • 2 biji tomato potong kecil2
  • segenggam daun pudina ambil daunnya dan cuci-(Ayu tak ada stok so gunakan daun kari aje)
  • BAHAN B
  • 1 ekor ayam potong 8-10, cuci bersih
  • 1/2 cawan tairu
  • 2 biji kentang potong baji
  • garam secukup rasa
  • air jika perlu

Cara-cara

  1. Masukkan bahan A kedlm periuk, kacau rata, tutup periuk dan masak hingga mendidih dgn api kecil.
  2. Buka periuk, masukkan bahan B dan masak hingga ayam empuk tambah air jika terlalu pekat.
  3. Tambah garam jika perlu, sedia utk di hidangkan dgn nasi, naan atau roti.



5 comments:

Zaliedana said...

Amboi sedapnyerset nasi jintan akak nih..Da kari sotong lagilah sedap..Lama dah xbeli sotong kat umahnih,sbb hubby alergic cikit,huhu..Sy pon da wat nasi jintan ni,best kan..

cikmanggis said...

salam mak Qis..minta tapau sepiring jadi lah hehe.Anak anak suka nasi yng berperisa begini.Jika ada lauk ayam lagi laju tapi lauk sotong pun sedap jugak kan.

nuwairani ismail said...

tak pernah makan kari sotong..teringin betol nak buat + sotong kat sini murah2 je...

HomeKreation said...

Salam MakQis. Menu camni makan raya nanti pun best juga ni!

Ayu said...

Assalam mak qis, itu dia nasi jintan putih & kari sotong bombay!!!..memanglah kena betul tu kari sotong pegghh..rasa kita nak cedok sendiri nasi kat sini ..heheh thanks mak qis sudi cuba ya..