Followers

30 July 2011

Bun Kari Ayam dan Kentang


Menu petang tadi...walaupun demam..gagah la jua membuatnya (alaa...BM yang menguli nya pun)..anak yang dok asrama tuh balik dan nak makan bun neh...dan juga pizza...tapi pizza tuh buat esok la pulak...tak daya dah nak buat semua dalam satu masa..

Banyak juga yang saya dapat dari satu adunan dan puas la makan...roti lembut so cepat je licin dari pinggan..Inti pula saya letak kentang dan ayam...macam inti karipap...kalau inti savoury memang laku la...yang manis2 tuh lambat sikit nak habis...tapi tetap la juga habisnya

Lusa dah nak puasa kan...mula la nk fikir menu macam2....padahal makan tak banyak mana pun...kena la elak pembaziran, tak perlu beria sangat time berbuka...saya dan keluarga jarang sangat pergi PARAM time bulan ramadhan neh...tahun neh pun rasanya macam tuh la jugak...

Ok la sesiapa nak cuba bun neh...boleh la ambil resepi yer

Bahan-bahan:-

300gm tepung roti
20gm serbuk santan
30gm gula
2sdt yis
20gm butter
1/2 telur (dipukul)
120gm air
garam

Cara-cara:-
1. Masukkan semua bahan kedalam BM ikut instructions, cecair dahulu barula bahan kering (kecuali butter). 
2. Tekan setting untuk dough, bila bahan semua dah bercampur (dalam 5 min) baru masukkan butter
3. Bila BM dan berhenti menguli, keluarkan doh dan tumbuk2 sekejap, bahagi kan dalam 50gm setiap satu bun. Uli2 dan bulatkan doh kecil itu kemudian isikan inti, bulat2 semula dan letakkan atas dulang pembakar.Biarkan doh naik sekali ganda, sapukan telur yang dicampur dengan sedikit susu.
4. Bakar bun dengan suhu 180C selama 20-25min atau sehingga bun keperangan.

3 comments:

mala said...

salam makqis - ramadhan al mubarak to you & family

Sizuka said...

Mak Qis,

Salam ramadhan to you and your family. sedapnya kalau dapat makan bun ayam for sahur :)

Mak Qis said...

Mala...tq..salam ramadhan jua buat mala n family

Shida..tq..selamat berpuasa buat shida n family juga...