Ini pun menu berbuka semalam...dah lama tak buat, rasa teringin la pulak...ada lagi 1/4 dalam fridge tuh..boleh buat berbuka hari neh lagi..rasanya macam nak buat karipap je hari neh..tengok la macamana...
Bahan-bahan base:-
70gm butter dicairkan
2sdb gula castor
Cara-cara:-
Campurkan semua dan tekan kedalam acuan spring form. Letak dalam fridge 1/2 jam
Bahan-bahan filling:-
500gm cream cheese
60gm gula castor
3 biji telur
1sdt esen vanilla
1/2 cawan whipping cream
blueberry filling
Cara-cara:-
Pukul cheese bersama gula sehingga gula hancur. Masukkan telur satu persatu sambil mix. Masukkan esen vanilla dan cream. Kacau rata
Tuangkan separuh adunan keatas base tadi. Sudukan blueberry filling atasnya dan guna pisau untuk swirl kan
Tuang baki adunan dan sudukan lagi blueberry filling, swirlkan macam tadi.
Letakkan acuan dalam dulang yang berisi air panas (balut acuan springform tuh dengan aluminium foil terlebih dahulu)
Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 175C dan bakar selama 45-1 jam. Bila dah masak jgn keluarkan lagi kek, just off semua dan buka sedikit pintu oven..biarkan kek dalam oven selama 1jam baru keluarkan dan sejukkan dalam fridge 4 jam baru la hidangkan..
1 comment:
ada lg eh,nak sepotong. :)
Post a Comment