Followers

31 January 2012

Banana and Walnut Muffins


Tajuk tuh ada walnut..tapi saya tak letak pun sebab tak ada stok..cuma ada chocolate chips...so ganti la dengan choc chips...ehh saya tak tau rasa sedap ke dak muffins neh...sebab saya langsung tak rasa pun...saya buatkan untuk my ex school mate dan anak yang nak balik ke asrama Ahad baru neh..

Saya singgah di rumah Puan Ramlah Othman~my ex-schoolmate tuh kan~ on the way ke Manjung nak hantar anak...sempat la menikmati LaksaMi Pantai Remis yang sedapppp sehingga menambah2 kami anak beranak...hahaha...tak segan langsung kan...Terimakasih Lah...nanti aku gi hantar anak lagi...hang buat LaksaMi neh lagi yerr,mesti aku singgah rumah hang hahaha..sedapp sehingga menjilat sudu...
Tapi menurut Puan Ramlah...muffins adalah sedap...hahaha...Resepi saya ambil disini..senang je nak membuatnya...ok jom check resepi..


Ingredients 
3 ripe Bananas
1/4 cup of oil or oleo (I used sunflower oil) > used corn oil
3/4 cup brown sugar
2 cup flour
1 cup chopped walnut < subs with choc chips
2 tsp baking powder
1 tsp salt
1 egg (lightly beaten)
1/4 cup milk (optional)< used whip cream

Method
1. Pre-heat oven at 350 degree Fahrenheit (or 170 degree Celsius) for about 10 mins.
2. Mash the bananas.
3. Sieve flour, baking powder and salt in a mixing bowl. Add oil and sugar into the mixing bowl. Stir and mix them well.
4. Add the mashed banana. Use spatula and gently fold them.
5. Pour in egg, milk and add walnut. Stir well and do not beat.
6. Spoon the batter into the paper cup about two-third full each.

7. Bake at 400 degree Fahrenheit or 200 degree Celsius for about 20 mins until the muffins turn brown or the toothpick comes out clean.

4 comments:

Zoe said...

Your muffins must be extra moist with the substitution of milk to whipped cream. Yum!

tun_telani said...

salam kak qis.. wah.. siap guna cream tu. mesti sedap berlemak kan..

Mak Qis said...

hi zoe...i ran out of milk that's why i had to use the cream...

Mak Qis said...

salam tuh....tuh la saja guna cream pasai susu dah habis...mujor la jadi jugak...and kwn akak ckp lembut dan moist je muffin tuh...