Followers

31 January 2012

Soft Yoghurt Bun


Did this on Sunday...lupa mau letak dalam blog, made this for my cousin Kak Mi in Manjung...then bagi jugak kat kawan ku Cik Lah tuh kan...

Bun sangat lembut..entah berapa kali dah buat...sesiapa yang ada belen2 yogurt pas buat kek ke apam ke muffins ke..boleh la try buat bun neh..mesti tak menyesal punya...

Saya ambil dari blog Puan Zurin, Cherry on a cake...saya double kan resepi tuh untuk mendapatkan kuantiti yang lebih banyak...

Ingredients:-


250 gm bread flour
15 gm sugar
3 gm salt
3 gm yeast
100 gm yoghurt (I used plain and low fat)
60 gm milk
25 gm egg (1/2 egg)
30 gm butter

Method:-

Mix all dry ingredients in one large bowl.
Put all wet ingredients and butter (except egg) in a small pot and warm it up over a small fire until lukewarm (not too hot or you'll kill the yeast). Take off from the fire and mix with a wooden spoon.
Break egg in a small bowl and beat lightly and quickly pour into the wet mixture and stir quickly and then pour the whole mix into the dry ingredients. Stir with a spoon until the flour is incorporated and a rough dough forms. Now use your hands to bring the dough together and turn on to a lightly floured board and knead for about 6 to 8 minutes until the dough is smooth and elastic.
Lightly oil the bowl and place the kneaded dough inside, cover with a damp tea towel or cling film and let rest for an hour or until the dough doubles in bulk.
After the dough has risen take it out from the bowl and punch it down to rid it of air and knead it a little while, about 1 or 2 minutes and then roll into a log and cut into 6 pieces or 12 if you have doubled the recipe like I did. Shape each piece into a smooth ball and place in a pan (lined with parchment paper at bottom and sides) slightly apart (about 1/2 inch apart). Leave to rise until it doubles in bulk again. Brush the tops with egg wash (a beaten egg) and bake in a 170 C oven for 20 minutes.

>> saya guna BM

6 comments:

Karimhanim said...

Salam Mak Qis, lamanya saya tak jenguk sini...

Nak tanya, kalau saya takde bread flour takpe ke? Kat sini tak pernah jumpa pulak tepung ni...nampak memang lembut sangat bun ni..

Puspha said...

sgt gebu!!

Mak Qis said...

Hanim...boleh je guna plain flour atau all purpose flour tuh...akak penah guna tepung biasa tuh...jadi elok jer...

Mak Qis said...

puspha...yerr sangat gebu dan lembut...

tun_telani said...

sedapnyer.. roti pun habis kt umah ni. tun xpernah try buat roti yogurt ni. xpernah beli plain yogurt, kalau beli mesti nk yg ada buah2. hihi

mala said...

salam mak qis, nmpk soft sungguh bun ni!