Pagi tadi sempat la jengah blog Alongroz..ingat nak ambek resepi pumpkin cheesecake yang nampak begitu sedap sekali (yerla..dah tak dapat rasa…tengok je pun dah sedap sangat). Tapi terpandang la pulak entry terkini dia (masa tuh la) nasi lemak sambal bilis petai…terus datang idea nak buat nasi lemak..breakfast merangkap lunch….makanlah selagi tak habis lagi kan…
Saya tak ada stok petai, so buat sambal ikan bilis biasa je…resepi pun sendiri je tak ikut yang Alongroz punya…sesiapa nak tengok resepi dari along boleh kesini..
Sambal Ikan Bilis (versi Mak Qis)
Bahan-bahan:-
100gm ikanbilis (digoreng terlebih dahulu)
20 tangkai cili kering (rendam supaya lembut)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
asam jawa (saya guna asam jawa adabi dalam 1/2sdt)
minyak utk menumis
garam, gula
Cara:-
Kisar cili, bawang besar, bawang putih dan belacan.
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan kisar sampai garing dan pecah minyak, masukkan air asam jawa, gula dan garam. (masukkan sedikit air kalau pekat sangat)
Akhir sekali masukkan ikan bilis kacau sebentar dan terus diangkat.
*kalau tak nak pedas, kurangkan la cili kering tapi pada saya memang sedang elok dah kepedasan dia tuh..
No comments:
Post a Comment