Lepas tengok quiche fina, teringin sangat nak buat…tapi memandangkan tak de stok cream, so hold la dulu..
Semalam baru berkesempatan mendapatkan thickened cream, so terus la buat pagi tadi..Alhamdulillah menjadi dan sedap sangat. Thanks to fina for the crust recipe. Best sebab walaupun quiche dah sejuk, crust still rangup dan tak soggy pun..
neh dah letak krim
Quiche crust:-175 gm tepung gandum
75 gm butter> potong kiub kecil
secubit garam
2 sdb air ais
Cara:-
Satukan butter dan garam
75 gm butter> potong kiub kecil
secubit garam
2 sdb air ais
Cara:-
Satukan butter dan garam
Masukkan butter. Gaul ramas hingga jadi macam serbuk roti
Masukkan air ais, mix jadi doh
Balut dengan plastik dan letakkan dalam fridge selama ½ jam
Filling/ Inti versi mak qis
1 cwn isi ayam> dadu
1 cwn Udang
4 Cendawan butang segar
1 biji bwg Holland > dadu
Lada hitam (tumbuk kasar)
Sedikit oregano dan rosemary kering
Garam
Sos tiram
Sedikit minyak untuk tumis
Cara:-
Panaskan minyak dan masukkan bawang besar..saute kejap pastu masukkan ayam dan udang..masak sampai air dia kering pastu letak cendawan, garam, sos tiram, oregano dan rosemary. Kacau sebentar dan tros tutup api. Biarkan sejuk.
Bahan cream
1/3 cwn thickened/ heavy cream
2 biji telur
Garam dan serbuk lada hitam
Cheeses> saya guna cheddar dan mozzarella
Cara:-
Pukul telur, masukkan garam dan lada hitam. Last sekali masukkan cream. Kacau rata dan masukkan cheeses.
Cara menyatukan semua:-
Keluarkan dan canai doh ikut acuan quiche
Letakkan doh dalam acuan dan cucuk2 sket dengan garfu
Bakar quiche (blind bake) sebentar.
Keluarkan dari oven dan letakkan filling dalam tuh pastu tuang cream rata2
Bakar lagi sehingga quiche masak, lebih kurang 15min. Suhu oven 180C> dipanaskan terlebih dahulu
No comments:
Post a Comment