Pizza kali neh guna resepi yang lain dari sebelum neh..memang selalu kalau buat pizza, suka tukar2 resepi sebab nak tau mana satu yang paling best..masalahnya bila dah buat..semua pun best...hahaha...yang neh ambek dari rumah mamafami. Memang banyak pun resepi2 roti kat rumah beliau...best-best pulak tuh...
Pizza Stuff Crust
Bahan-bahan untuk doh :
1/2 sudu kecil yis
60ml susu segar
45 ml air suam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil tepung gandum
180g tepung gandum
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar majerin
Kaedah penyediaan doh :
1. Taburkan yis di atas air suam. Tambahkan gula dan sedikit tepung gandum. Biarkan yis bertindakbalas, lebih kurang 10 hingga 12 minit.
2. Tuangkan susu segar dan air suam ke dalam breadmaker. Masukkan tepung gandum, gula dan garam. Tuangkan adunan yis dan setkan breadmaker pada program ulian. Setelah doh sebati, masukkan majerin dan uli sekali lagi.
Bahan-bahan untuk doh :
1/2 sudu kecil yis
60ml susu segar
45 ml air suam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil tepung gandum
180g tepung gandum
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar majerin
Kaedah penyediaan doh :
1. Taburkan yis di atas air suam. Tambahkan gula dan sedikit tepung gandum. Biarkan yis bertindakbalas, lebih kurang 10 hingga 12 minit.
2. Tuangkan susu segar dan air suam ke dalam breadmaker. Masukkan tepung gandum, gula dan garam. Tuangkan adunan yis dan setkan breadmaker pada program ulian. Setelah doh sebati, masukkan majerin dan uli sekali lagi.
3. Setelah itu, biarkan doh naik sekali ganda. Bungkuskan mangkuk berisi doh di dalam beg plastik bersih dan tinggalkan di tempat yang suam.
4. Setelah naik, tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin. Biarkan selama 10 hingga 15 minit. Canai doh senipis yang dikehendaki.
5. Sapukan sos, taburkan bahan-bahan topping. Biarkan piza naik.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 15 hingga 20 minit atau hingga masak.
4. Setelah naik, tumbukkan doh untuk mengeluarkan angin. Biarkan selama 10 hingga 15 minit. Canai doh senipis yang dikehendaki.
5. Sapukan sos, taburkan bahan-bahan topping. Biarkan piza naik.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 C selama 15 hingga 20 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment