Followers

12 June 2011

Bread Pudding


While baking the pavlova....i prepared the bread pudding. Dalam fridge ada 8 keping nearly expired bread...so apa lagi..sebelum terus jahanam...baek la kita buat bread pudding..saya letak chocolate chips..sebab budak2 tak suka raisins...dulu pernah letak cranberries juga...pun tak suka...letak chocolate chips...memang licin...

Yang neh pun baru keluar oven...so tak sempat nak potong lagi...masih panas...kejap lagi saya buat la sos kastad...ehhh ke nak makan dengan aiskrim....hmm...dengan aiskrim pun lagi sedap kan...mana2 la...
Nak try boleh la tengok resepi di bawah

Bahan-bahan:-
8 keping roti
11/2 cawan susu segar
1/2 cwn air
100ml krim
100gm gula perang
1/2 cawan chocolate chips
5 biji kuning telur (kuning telur dari putih telur yang diguna untuk buat pavlova)
1sdt esen vanilla


Cara-cara:-
Dadukan roti (jgn kecil sangat)
Campurkan air bersama susu cair. Rendam roti dalam campuran neh
Sementara itu pukul telur bersama gula sehingga gula hancur. Kemudian masukkan krim dan sebatikan
Tuang adunan krim kedalam roti. Kacau dan masukkan chocolate chips. Ratakan chocolate chips dan tuang adunan kedalam bekas yang telah disapu mentega
Bakar selama 35min atau sehingga kekuningan dengan suhu 180C

6 comments:

mala said...

aik! rajinnya pagai-pagi ni.. hehehe kita tak sempat lagi la nk buat bread pudding sebab roti tak pernah tak habis...

Honey & Butter said...

nampak sedap! nak amik resepi leh x..hehheee...n byknye resepi lain kat cni! thanks!!♥

♥LOVE2COOK♥ said...

One of my favourite pudding, bread pudding ;)

Mmg bes with custard sauce...ice cream perggghhh!!! I likeee ;)

Nur Ede said...

Salam Qis...
Sedap tu.. petang2 minggu nie makan Puding Roti sambil santai2 ngan anak2.. thanks yer Qis sudi singgah blog akak dan follow... akak suke sangat... akak follow Qis juga thanks

nOra said...

Salam ;p

Sy suka bread pudding ;p tapi kurang rajin nak buat hehehehehe

Mak Qis said...

mala...ada permintaan...tuh yang rajin nak buat

honey&butter...sudi2 kan laa....

Love..bread pudding is everybody's fav...whilst so easy to make

Noe Ede...terimakseh kerana sudi follow..

Nora...neh kes sayang nk buang roti tuh yang buat jugak...