Ini merupakan salah satu masakan fav kami semua sekarang neh...terimakaseh kepada kak ummi...sangat sedap sehingga menjilat jari..hehehe...bila buat masakan neh..saya terpaksa lebihkan portion kuah tuh..kena double or triple dari resepi asal...yerla saya pun bukan buat guna sekeping ikan...guna seekor ikan merah tuh...banyak kan...tapi jangan bimbang...mesti licin punya..depa punya cedok kuah tak hengat2...
Masakan neh saya dah pernah buat dulu...dan letak dalam blog neh...boleh tgk sini nak tengok kat rumah kak ummi boleh ke sini...kali neh saya letak red capsicum ganti cili merah dan tomato...pastu saya lempar je cili padi sebiji sebiji...
- 1 keping ikan merah/tenggiri
- 4 ulas bawang merah - dimayang kasar
- 3 ulas bawang putih - dimayang kasar
- 2 cm halia - dihiris halus
- 1/4 cawan air asam jawa
- 3/4 cawan santan pekat
- *1 tangkai cili merah )
- *1 tangkai cili hijau ) * dihiris menyerong
- 1 sk gula
- garam secukup rasa
- beberapa tangkai daun ketumbar
- sedikit serbuk kunyit
- minyak untuk menggoreng ikan
Cara-cara:-
- Ikan dibersihkan, digaul dengan garam dan kunyit. Goreng ikan hingga tiga suku masak. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan lebihkurang 4 sudu besar minyak dalam kuali yang sama dan tumiskan bahan mayang dan hiris hingga naik bau.
- Masukkan air asam jawa dan kacau biar mendidih sebentar.
- Masukkan ikan dan perlahankan api, reneh sekejap..
- Masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Balikkan ikan dan masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat. Seimbangkan rasa masam dan lemak santan.
- Tutup api dan taburkan beberapa tangkai daun ketumbar. Sedia untuk dihidang dengan nasi putih.
3 comments:
as-salam
menariknya resepi ni..blh masuk list..rasanye mesti sedap ni..
tk pernah makan lauk macam gini nih..nanti saya cuba gak nanti...nanti tu tatau lah bila tu hahaha
Assalam mak qis, wah memang nampak sedap lauk mak qis ni..tapi kan lempar cili padi kat ikan..nasib baik ikan tak melompat keluar ya..hehehe masuk list lauk ni ..waduh panjang masyaallah list kita tau..
Post a Comment