Followers

17 June 2011

Milky Butter Buns


Lama dah tak meroti....saja la bagi BM tuh berehat dulu...dia pun lengoh dah dok mengguli roti non stop...milky butter buns neh adalah adaptasi dari beberapa resepi bun...langsung jadi milky butter buns...hahaha...apa pun roti menjadi dan sangat lembut dan gebu...dah mula la nak start enjin meroti ajer neh...

Saya namakan milky butter buns sebab dalam tuh saya letak inti butter campur dengan icing sugar...filling neh saya ambil dari sini...yang roti tuh saya adun resepi sendiri...agak2 la sebab dah memang selalu buat roti...so dah tau la jugak banyak mana sesuatu bahan patut kita bubuh..

Bahan-bahan:-

260gm tepung roti
30 gm susu tepung
11/2 sdt yis
50gm gula
sedikit garam
20gm butter
1/2 biji telur> dipukul, separuh lagi simpan untuk glis atas roti
80gm air

water roux:-
125ml air
2sdb tepung roti
* masak atas api perlahan sehingga agak kental, sejukkan

Cara-cara:-
Masukkan semua kedalam breadmaker ikut instructions memasing...
Keluarkan dan tumbuk2 doh kemudian bahagikan kepada 16, setiap satu seberat lebih kurang 33gm, isikan filling butter dan letakkan dalam bekas yang telah disapu butter. Biarkan roti naek sekali ganda, lebih kurang 45min-1 jam. Sapu telur yang dicampur sedikit susu keatas roti dan taburkan gula. Bakar 20-25 min dengan suhu 170C atau sehingga roti keperangan.

Filling:-
70gm butter
2sdb gula aising
* campur kesemua dan letakkan didalam peti sejuk sebentar. Tujuannya supaya senang untuk diletakkan didalam roti (tak sememeh la roti tuh nanti)

4 comments:

Sizuka said...

i tengah pikir ni, nak buat roti paung ke nak buat pizza.. tengok ur roti yg gebu tu, tergoda giler!! my free day is on sunday. why la sunday so far away,... huhuhu

Karimhanim said...

Mak Qis, gebu betul roti ni..cantik texturenya

Deliah's Deli said...

salam kenal..mmm,brderet resepi yg sedap2!! :)

Deliah's Deli said...

roti mmg fav sy..cuma meroti je x brp nak gemar :))) sedap la roti ada filling butter cmtu,mau 1 loyang tu sy abiskn x sedar! :)