Followers

15 June 2011

Gulai Jantung Pisang


Hari neh memang bercita2 nak masak lauk neh...semalam dah tengok kat blog ayu...rupanya dia masak gulai tuh tahun lepas lagi...baru tahun neh dia nk tayang....hahaha...naseb baek la dia letak jugak kat blog....boleh la saya try hari neh...

Pagi tadi pergi cari udang kat pasar...ehh jantung pisang pn...dapat la jantung pisah nipah..tempoyak pun ada...apa lagi...meggulai la hari neh...resepi asal dari CMG...ehh dua hari berturut2 neh cilok resepi dari rumah mat....terimakseh la yer mat...

Resepi saya CnP dari blog ayu...tq to both ayu and cmg


Bahan-Bahannya :-)
1 biji jantung pisang nipah
10 - 15 ekor udang sederhana besar
2 batang serai, dititik
1 camca besar tempoyak (optional)
5 biji limau kasturi, perah jusnya
1 cawan pati santan
1 genggam cili padi (boleh kurangkan)*
2 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam*(*ditumbuk hingga lumat)
Sedikit air

Cara membuatnya :-)


  1. Kupas jantung pisang sampai jumpa bahagian cerah dan lembut. Belah 6 dan celur 3 minit, toskan. Bersihkan udang, lumur garam dan biar 10 minit, cuci kembali dan toskan.
  2. Dalam belanga, masukkan udang, bahan2 tumbuk, tempoyak dan sedikit air (anggaran 3/4 cawan) gaul rata dan masukkan jantung, didihkan. Tuang pati santan dan masak hingga jantung pisang lembut.
  3. Rasa dan jika kurang masin tambah sedikit garam. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan masak sekejap. 

No comments: