Kemain la dua, tiga hari neh lauk pauk asik bersantan gitu...menternak lemak laa...hari neh plak masak lemak cili api ikan sepat masin dan nanas....orang N9 cakap gulai...kalau orang utara..gulai neh kari laa...
Kali neh ikut macam Nor64 suggested...tak payah letak bawang....betul Nor cakap tuh...tak de la nak terganggu rasa gulai dengan bawang...disamping tuh boleh jimat penggunaan bawang..opss serai pun saya tak letak jugak...hehehe...tq Nor64...pasneh takyah boh bawang dah...
Kalau buat gulai ikan masin neh jangan letak garam...dah masukk semua kalau tak masin lagi boleh la letak...takut kan letak awal2 baru perasan termasin pulak
Ok..jom tengok resepi
Bahan-bahan:-
5 ekor ikan sepat masin > rendam sebentar dan cuci bersih
*10 biji cili padi (nak pedas boh la lebih)
*1 inci kunyit hidup
200ml santan pekat +1/2 cwn air
1/2 biji nanas yang sederhana besar > buang kulit potong la ikut suka
asam keping (kalau nanas tak masam)
garam
Cara-cara:-
Kisar atau tumbuk bahan bertanda*
Masukkan kedalam periuk bersama ikan masin, santan, asam keping dan nanas
Masak sehingga kuah menjadi agak pekat
Rasa la kuah, kalau tak cukup masin tambah garam sikit
1 comment:
org negori masak memang tak buh bawang..janji santannya pekat..sodappppp..:)
Post a Comment