Followers

10 June 2011

Chocolate Chips Orange Yogurt Cake

 


Tadi dok fikir petang neh nak buat apa...dalam fridge ada 1/2 tub (lebih kurang 1cawan) yogurt lagi...nanti kalau tak guna expire terus rugi...so surf la tenet cari apa-apa resepi yang boleh dibuat untuk perabeh kan yogurt tuh...Then came across this recipe...dulu kan ada buat strawberry yogurt cake...tapi kali neh tak guna la resepi tuh...nak cuba yang lain pula

Sebenarnya it's orange yogurt cake...suka kita la nk ubahsuai rasa...tambah chocolate chips...sebab budak2 suka je kalau ada chocolate bites in cake...sebab chips tuh sweet so saya kurangkan gula...

Outcome sangat best...erkkk semua yogurt cake pun saya rasa sangat best...neh kalau buat dalam cup pun best jugak...dan lagi satu saya rasa kebanyakkan yogurt cake mesti macam merekah2 atas dia..however tuh perkara ke 20...hehehe..yang penting kek sedap dan gebu....pasti licin...



Resepi diambil dari Happy Home Baking...TQ
Ingredients:

250g cake flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
70g butter, soften at room temperature
zest of 1 orange
180g sugar > i used 150gm only
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain, non-fat yogurt
1 teaspoon vanilla essence
2 tablespoon orange juice
* I added 150gm chocolate chips
Method:

1.       Preheat oven at 180 degC. Grease or line a 8" by 4" loaf pan.

2.    Sift together cake flour, baking powder, baking soda and salt. Set aside.

3.    In a bowl, mix together yogurt, vanilla essence and orange juice.

4.    With an electric mixer, beat butter and orange zest for 1 min. Add in sugar and beat on high speed for about 3 mins.

5.    Add in eggs gradually, about 1 tablespoon at a time, beat constantly for about 2 mins.

6. On low speed, beat in 1/3 of the flour mixture. On medium-high speed, beat in 1/2 of the yogurt mixture. On low speed, beat in half of the remaining flour mixture. On high speed, beat in the remaining yogurt mixture. On low speed, beat in the rest of the flour mixture.

1.    Scrape into prepared pan and bake for 45 mins or until a toothpick inserted into the centre comes out clean.

3 comments:

mala said...

alahai kek lah pulak... dok teringin nak makan kek tapi malas nak buat

♥LOVE2COOK♥ said...

Irresistible cake kak! Wanna join you for teabreak ;)

Mak Qis said...

mala...akak neh masa je tak de...suka nk buat kek2 neh..pastu pakse suh org makan...hehehe

love...finished already hehehe...