Followers

08 June 2011

Daging Salai Masak Lemak Cili Api


Hari neh tak de la panas sangat..but still tak ada hujan..dengar khabar di sana hujan yer..best laa..saya memang suka suasana hujan dan lembab2 neh...hehehe..tak de la nak peluh sangat bila buat kerja...breakfast tadi makan nugget, fish and chips sajork...tuh kan cepat la lapar...nak nasi atau anything yang berat2 la pulak...

Saya masuk dapur awal la jugak..yerla nak menyalai daging la katakan...tapi tak de la salai atas api/arang tuh...salai atas grill pan je...hehehe...senang kerja...kalau tak, biasanya saya salai dalam oven...tapi tak kesah la...memana pun tak per..janji daging tuh bersalai kan...hajat hati nak la letak belimbing buluh tuh...tapi nan ado laa...so guna kentang je...ishhh kalau belimbing buluh tuh...lagiiii la masyuk kan...

Bahan-bahan:-

500gm daging> dicuci, letak garam dan kunyit kemudian disalai
*10-15biji cili padi
*4 ulas bawang merah
*1inci kunyit @ sebesar ibu jari
2 batang serai > dititik
2 biji ubi kentang
300ml santan pekat
1cwn air
garam
2 asam keping

Cara-cara:-
1. Kisar atau tumbuk bahan bertanda* 
2. Masukkan daging, air dan bahan kisar kedalam periuk. Biarkan mendidih
3. Masukkan santan, serai, asam keping, garam dan kentang. Masak hingga kentang empuk dan kuah menjadi pekat.

3 comments:

nor64 said...

salam.

sedapnya daging salai...akak memang suka makan masak lemak cili api tak kisah apa2 ...tapi masak lemak cili api akak mmg tak de bubuh bawang sebab aroma bawang boleh tenggelamkan bahan2 lain tu...cuba Qis try sekali tanpa bawang....

izahdaut said...

akak.. sedapnya lauk giniiii.... memang suke , tapi lagi nostalgia kalau dapat gulai air tangan maks endrik kan.. hehe

Mak Qis said...

nor64...tuh la biasa juga tgk org buat tal letak bawang...pasneh bleh la cuba...terimakseh yer

izah...kena balik kg selalu la kalu gitu...hehehe