Followers

17 June 2011

Milky Butter Buns


Lama dah tak meroti....saja la bagi BM tuh berehat dulu...dia pun lengoh dah dok mengguli roti non stop...milky butter buns neh adalah adaptasi dari beberapa resepi bun...langsung jadi milky butter buns...hahaha...apa pun roti menjadi dan sangat lembut dan gebu...dah mula la nak start enjin meroti ajer neh...

Saya namakan milky butter buns sebab dalam tuh saya letak inti butter campur dengan icing sugar...filling neh saya ambil dari sini...yang roti tuh saya adun resepi sendiri...agak2 la sebab dah memang selalu buat roti...so dah tau la jugak banyak mana sesuatu bahan patut kita bubuh..

Bahan-bahan:-

260gm tepung roti
30 gm susu tepung
11/2 sdt yis
50gm gula
sedikit garam
20gm butter
1/2 biji telur> dipukul, separuh lagi simpan untuk glis atas roti
80gm air

water roux:-
125ml air
2sdb tepung roti
* masak atas api perlahan sehingga agak kental, sejukkan

Cara-cara:-
Masukkan semua kedalam breadmaker ikut instructions memasing...
Keluarkan dan tumbuk2 doh kemudian bahagikan kepada 16, setiap satu seberat lebih kurang 33gm, isikan filling butter dan letakkan dalam bekas yang telah disapu butter. Biarkan roti naek sekali ganda, lebih kurang 45min-1 jam. Sapu telur yang dicampur sedikit susu keatas roti dan taburkan gula. Bakar 20-25 min dengan suhu 170C atau sehingga roti keperangan.

Filling:-
70gm butter
2sdb gula aising
* campur kesemua dan letakkan didalam peti sejuk sebentar. Tujuannya supaya senang untuk diletakkan didalam roti (tak sememeh la roti tuh nanti)

Nasi Lemak Pandan dan Sambal Paru



Teringin pula nak rasa nasi lemak pandan...selalu dok tengok orang lain je yang tayang..(depa pun dah lama buat...saya neh memanjang jer lambat..)..Seawal 7 pagi tadi saya dah prepare semua bahan..padahal nak buat untuk  lunch ...daun pandan je yang macam tak berapa nak cukup...hahaha...kemain nak buat nasi lemak daun pandan....tapi daunnya tak cukup plak...so nasi tak berapa nak hijau la...saya pun tambah beberapa titik pewarna hijau...daun pandan tadi 5 helai la saya blend untuk dapatkan airnya...tapi entah pesal..pucat jer...

Kali neh nasi lemak pandan dipadukan dengan sambal paru...kalau kat tempat saya  panggil kelempong...minggu lepas rasanya tengok zarin ada masak paru...haishhh..terlioq jer...pergi pasar hari tuh dapat la juga paru tuh...pastu seperti biasa ada ikan bilis goreng, kacang goreng dan telur..kali neh depa nak telur yg digoreng plak...timun je tak de..

Paru tuh saya rebus dulu baru digoreng garing dan dibuat sambal...ada sesetengah orang tak goreng dah...lepas rebus terus buat sambal..ikut citarasa memasing la kan...

Resepi nasi lemak adalah sendiri punya

Bahan-bahan:-

3cwn beras > dicuci
1cwn air pandan
11/2cwn santan pekat
1cwn air
halba
halia dihiris
3 biji bawang merah dihiris
garam

Cara-cara:-
campur semua, masukkan kedalam rice cooker dan masak la seperti memasak nasi lemak biasa

Sambal Tumis Paru

Bahan-bahan:-
1/2 kg paru> dicuci bersih,direbus dan digoreng
*20 tangkai cili kering
*2 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1 inci belacan
air asam jawa
1/2 cwn air
1 biji bawang besar dipotong bulat @separuh bulat< saya tak letak pun..
garam, gula dan serbuk perasa (optional)
minyak untuk menumis

Cara-cara:-
Kisar semua bahan bertanda *
Panaskan minyak  dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan wangi
Masukkan paru, garam, gula, air, air asam jawa dan serbuk perasa
Masak sehingga agak pekat dan boleh la ditutup api.

16 June 2011

Banana Caramel Cake


 Atas tuh nama sebenar dia..kalau anda letak caramel....tapi saya tak letak pun...so make do with just banana cake....hahaha...recipe from home kreation...tak letak caramel pun dah cukup manisnya..untuk gula tuh saya ikut along punya resepi, dia letak 11/2..

Pastu choc chips tuh saya letak separuh, another half saya letak chocolate rice...then saya tambah 1 cwn raisins.. Tetibe my daughter yang tak suka letak raisin dalam cake or bread..bukan main lagi makan banyak dan cakap sedap letak menda alah tuh..pulak dahhh...pastu dalam resepi suh letak walnut...saya plak tabur2 je sunflower seeds...kek adalah moist...so jgn risau kalau tak letak caramel pun...

Tq to alongroz@homekreation for the scrumptious banana cake...


INGREDIENTS:
2 cups All-purpose Flour*
1/2 tsp Salt*
1 tsp Baking Soda* (* sift together) 
* saya tambah 1/2sdt baking powder
3 large Eggs
1¼ cup Veg Oil
1½ cup Sugar (HomeKreation: reduced fr 1¾ cup)> saya letak 11/2 cwn gula perang 
1 tsp Vanilla Essence
¾ cup Walnuts - chopped coarsely 
3 oz Choc Chips / Chopped Choc
3 Ripe bananas - mashed> saya guna 5biji pisang emas=1cwn 


CARAMEL:
½ cup Brown Sugar
2 tbsp Milk
4 tbsp Butter
- Prepare this 10 min before the cake is cooked.
- Boil for 5 min

METHOD:
1. Combine egg, oil & sugar & beat medium speed 2-3min.
Add in VE & mix 30 seconds.
With low speed, add in flour mixture bit by bit.
Lastly, fold in walnuts, choc chips & bananas.

2. Pour into buttered/floured tube pan.
Bake at 180C for 50 min.

3. Once the cake is out of the oven, poke holes all over the cake with a skewer.
Immediately pour the caramel over the cake, stopping every now and then to let the caramel sink in. 
If the caramel pools in spots, poke more holes to allow it to sink in.
Let the cake cool in the pan before unmold it.

Daging Kicap Berkerisek

 
Pepagi buta tadi dah online...bukannya apa...nak cari resepi yang belum pernah dibuat lagi...ada daging dan dah dikeluarkan dari fridge sesiap..thawed dulu sementara nak cari resepi...elok plak dyg jack menayang menu neh pula...apa lagi terus la study and saved...ada semua bahan...

Saya buat 1/2 kg sahaja...tapi tak de la saya separuhkan kesemua bahan...ada yang tertentu sahaja saya halved kan..yerla ikut citarasa dan rasa yang kita nak dan suka...lagi satu...saya tak sempat la nak perap sampai semalaman...dah dayang pun baru je letak pagi neh kan...dalam sejam gitu jer...tuh pun dah sedap..

Untuk dayang...terimakaseh banyak2...sedapppp...dah rasa dah tadi...

Resepi CnP sahaja dari blog beliau...nak tengok versi dayang boleh la ke sini

bahan-bahan :
  • 1 kilo daging (dihiris nipis atau dipotong kiub)
  • 1-2 sudu besar biji lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • kicap manis/masin secukupnya
  • rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan cengkih)
  • 1-2 sudu makan serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula
  • 2-3 sudu makan kerisik
  • air secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
Cara-cara :
  1. Satukan daging bersama kicap pekat, lada hitam dan separuh daripada bahan kisar. Gaul-gaulkan sebati dan peraplah selama 1 jam atau semalaman. 
  2. Sediakan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan rempah 4 sekawan hingga wangi. Kemudian, masukkan serbuk kari dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging yang sudah diperap tadi. Kacau sebati. Apabila sudah hampir kering, masukkan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
  4. Masukkan kicap manis/masin secukupnya, garam, gula kerisik dan air asam jawa. Kacau rata-rata.
  5. Setelah daging empuk serta kuahnya hampir pekat, tutuplah api. Biarkan ia merenih seketika.
  6. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi beriani. 

15 June 2011

Acar Telur Masin



Memang hari neh kerjanya menyelongkar dapur si ayu tuh je....hahaha...mintak maaf yer ayu...tak per...awak punya dapur bersih berkilat2...tuh kita suka nak masuk...asal resepi acar telur masin neh dari blog kak wan (citarasawan)...nampak semasa mengambil resepi gulai jantung pisang...apa lagi...telur masin pun sedang elok ada tuh...walaupun 3 biji jer...boleh je nak buat kan...bukan ramai pun kat rumah neh...cukup la banyak tuh

Neh la first time buat acar telur masin...sedap...suka sangat sebab rasa masam pedas dan masin dari telur masin tuh blended secukupnya....saya tambah hirisan cili merah dan padi...nyum2.. lagi umphh...

Sekali lagi terimakasih kepada ayu...dan kak wan....ayu..nanti kita gi selongkar lagi yer...banyak lagi tuh..hehehe...


Bahan-bahan:- 
4 biji telur masin direbus dan di potong 4
3 sudu makan cuka
1 sudu makan gula halus
1 tangkai cili hijau di hiris> saya tambah cili merah dan cili padi
1/2 labu bawang besar (merah) di hiris


Cara-cara :
Telur masin yang di potong di susun di dalam pinggan.  Gaulkan cuka makan bersama gula hingga gula larut.  Masukkan cili hijau dan bawang besar, gaul rata dan tuangkan ke atas telur masin.

Gulai Jantung Pisang


Hari neh memang bercita2 nak masak lauk neh...semalam dah tengok kat blog ayu...rupanya dia masak gulai tuh tahun lepas lagi...baru tahun neh dia nk tayang....hahaha...naseb baek la dia letak jugak kat blog....boleh la saya try hari neh...

Pagi tadi pergi cari udang kat pasar...ehh jantung pisang pn...dapat la jantung pisah nipah..tempoyak pun ada...apa lagi...meggulai la hari neh...resepi asal dari CMG...ehh dua hari berturut2 neh cilok resepi dari rumah mat....terimakseh la yer mat...

Resepi saya CnP dari blog ayu...tq to both ayu and cmg


Bahan-Bahannya :-)
1 biji jantung pisang nipah
10 - 15 ekor udang sederhana besar
2 batang serai, dititik
1 camca besar tempoyak (optional)
5 biji limau kasturi, perah jusnya
1 cawan pati santan
1 genggam cili padi (boleh kurangkan)*
2 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam*(*ditumbuk hingga lumat)
Sedikit air

Cara membuatnya :-)


  1. Kupas jantung pisang sampai jumpa bahagian cerah dan lembut. Belah 6 dan celur 3 minit, toskan. Bersihkan udang, lumur garam dan biar 10 minit, cuci kembali dan toskan.
  2. Dalam belanga, masukkan udang, bahan2 tumbuk, tempoyak dan sedikit air (anggaran 3/4 cawan) gaul rata dan masukkan jantung, didihkan. Tuang pati santan dan masak hingga jantung pisang lembut.
  3. Rasa dan jika kurang masin tambah sedikit garam. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan masak sekejap. 

14 June 2011

Asam Pedas Ayam Nyonya Style



Resepi asam pedas neh ditemui di blog CMG...kalau nyonya@peranakan mesti la dari sana...selama neh dok buat asam pedas ikan jer kan....kali neh try guna ayam pula...dulu pernah la buat asam pedas daging resepi dari seorang sahabat...sekali tuh je la buat....

Menurut CMG...resepi neh asalnya dari Florence Tan....saya ikut resepi yang tertera di blog CMG plus sedikit penambahan...hehehe..mesti nak menambah jugak kan...tak ada la banyak...cuma saya tambah daun kesom dan bunga kantan...sebab kebetulan pula ada dedua neh kat rumah..lagipun asam pedas memang sinonim dengan daun kesom dan kantan kan...lagi satu...tmato tak letak sebab tak de stok..terung tuh saya tak buang kulit dan saya guna terung panjang..

Resepi saya CnP dari blog beliau...nak tengok asam pedas beliau...boleh la ke sini
Tq CMG...sedappp sangat....

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam pencen @ ayam tua, potong 14 atau ikut suka, cuci dan toskan> saya guna ayam biasa saja
1 biji terung bulat, buang sedikit kulit belah 6 dan kerat 2, rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap biji
2 batang serai, dititik
1 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
3 helai daun limau purut
*daun kesom
*2 btg bunga kantan
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


Bahan-bahan dikisar halus:-

10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 batang serai, hiris halus
1/2 inci belacan
3 biji buah keras


Cara-cara:-
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus, serai titik hingga wangi. Tambah cili kisar dan tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan ayam tadi dan gaul rata, biar ayam kecut sedikit bersama2 rempah.
  1. Tuang air secukupnya dan masak hingga ayam empuk. Masukkan jus asam jawa dan jika nak kuah lebih boleh tambah sedikit lagi air. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula (atau serbuk perasa).
  2. Masukkan terung, masak sekejap dan rasa jika ok boleh matikan api. Masukkan tomato dan tutup periuk. Biar tomato masak dengan wap panas.

12 June 2011

Bread Pudding


While baking the pavlova....i prepared the bread pudding. Dalam fridge ada 8 keping nearly expired bread...so apa lagi..sebelum terus jahanam...baek la kita buat bread pudding..saya letak chocolate chips..sebab budak2 tak suka raisins...dulu pernah letak cranberries juga...pun tak suka...letak chocolate chips...memang licin...

Yang neh pun baru keluar oven...so tak sempat nak potong lagi...masih panas...kejap lagi saya buat la sos kastad...ehhh ke nak makan dengan aiskrim....hmm...dengan aiskrim pun lagi sedap kan...mana2 la...
Nak try boleh la tengok resepi di bawah

Bahan-bahan:-
8 keping roti
11/2 cawan susu segar
1/2 cwn air
100ml krim
100gm gula perang
1/2 cawan chocolate chips
5 biji kuning telur (kuning telur dari putih telur yang diguna untuk buat pavlova)
1sdt esen vanilla


Cara-cara:-
Dadukan roti (jgn kecil sangat)
Campurkan air bersama susu cair. Rendam roti dalam campuran neh
Sementara itu pukul telur bersama gula sehingga gula hancur. Kemudian masukkan krim dan sebatikan
Tuang adunan krim kedalam roti. Kacau dan masukkan chocolate chips. Ratakan chocolate chips dan tuang adunan kedalam bekas yang telah disapu mentega
Bakar selama 35min atau sehingga kekuningan dengan suhu 180C

Pavlova


Cuti sekolah dah pun sampai ke penghujung...budak2 sekolah sila belek kot2 ada kerja yang cikgu2 bagi tak dibuat lagi...kasut sekolah dah dibasuh ke?? haaa...ke malam sat lagi baru kalut nak cari semua...dan buat cikgu2 sekolah...mesti tak sesabar nak sambung tugas semula kan...ahakkkssss....

So sempena berakhirnya cuti sekolah...saya buat la dessert kegemaran ramai...ehh ramai ke yang suka pavlova?? ini merupakan kali keempat saya buat pavlova..kali pertama 4 thn lepas, kali kedua..2thn lepas...kali ketiga malam tadi...kali keempat..pagi neh...amboiii rapat pula kali ke tiga dan keempat tuh kan... yerla dah ada permintaan suruh buat lagi..kita layan je...kali kelima tatau la tahun bila pula nak buat...hahaha...malam tadi punya pavlova...tak sempat nak kata apa...lepas garnish semua dgn cream and fruits...sempat la ambek sebijik dua pics..terus kena serbu...adehh....nak buat hampir 2 jam..yerla campur dengan masa baking then kena bagi sejuk sebelum letak cream dan fruits tuh kan...

Malam tadi saya just letak strawberries dan blueberries je...kalau ada cherry mesti best kan..nan hado la plak...tapi untuk pagi neh (gigih pagi buta pegang mixer) saya letak strawberries, blueberries and mangoes...mesti sedap kan....crunchy on the outside but very soft and chewy in the inside...

Sat lagi nak keluar tengok movie...so tak de la nak masak apa2 pun for lunch...ohhh..by the way..resepi neh saya ambil dari joy of baking.. so meh la tengok resepi yer...

Ingredients:-

4 large (120 grams)egg whites
1 cup (200 grams) superfine (castor)sugar
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)
Topping:
1 cup (240 ml) heavy whipping cream
1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar(or to taste)
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Fresh fruit - kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other fruit of your choice

Method:-

Preheat oven to 250 degrees F (130 degrees C) and place rack in center of oven. Line a baking sheet with parchment paper and draw a 7 inch (18 cm) circle on the paper. Turn the parchment paper over so the circle is on the reverse side.
In the bowl of your electric mixer, with the whisk attachment, beat the egg whites on medium speed until they hold soft peaks. Start adding the sugar, a tablespoon at a time, and continue to beat, on high speed, until the meringue holds very stiff and shiny peaks. (Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your thumb and index finger. 

The meringue should feel smooth, not gritty. If it feels gritty the sugar has not fully dissolved so keep beating until it feels smooth between your fingers). Beat in the vanilla extract. Sprinkle the vinegar and cornstarch over the top of the meringue and, with a rubber spatula, gently fold in. Spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper, smoothing the edges, making sure the edges of the meringue are slightly higher than the center. (You want a slight well in the center of the meringue to place the whipped cream and fruit.)

Bake for 60 to75 minutesor until the outside is dry and is a very pale cream color. Turn the oven off, leave the door slightly ajar, and let the meringue cool completely in the oven. (The outside of the meringue will feel firm to the touch, if gently pressed, but as it cools you will get a little cracking and you will see that the inside is soft and marshmallowy.) 

The cooled meringue can be made and stored in a cool dry place, in an airtight container, for a few days. Just before serving gently place the meringue onto a serving plate. Whip the cream in your electric mixer, with the whisk attachment, until soft peaks form. Sweeten with the sugar and vanilla and then mound the softly whipped cream into the center of the meringue. Arrange the fruit randomly, or in a decorative pattern, on top of the cream. Serve immediately as this dessert does not hold for more than a few hours.

11 June 2011

Donut (ii)


Pagi neh terajin la sket...pi buat kuih disamping nasi lemak...kalau weekend mesti la ada nasi lemak..masa buat donut yang 1st recipe dulu..rasanya donut suria yang famous dan sangat simple untuk dibuat....dah la tuh memang gebu dan lembut sangat2..

Kali neh buat guna resepi yang lama terperam dalam folder tuh...saved masa zaman belum start blogging lagi dulu....ambek kat Myresepi..bila check balik tadi...rupanya resepi dari Hasue.. Ok...tq Hasue...

Bahan-bahan:-
  • 500g Tepung Berprotein Tinggi (guna tpg gandum pun ok)
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung) 



Cara-cara:-
Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu kacau satu arah je mggunakan sudu).
Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).
Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mengembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
          Goreng sehingga kekuningan dan toskan

10 June 2011

Chocolate Chips Orange Yogurt Cake

 


Tadi dok fikir petang neh nak buat apa...dalam fridge ada 1/2 tub (lebih kurang 1cawan) yogurt lagi...nanti kalau tak guna expire terus rugi...so surf la tenet cari apa-apa resepi yang boleh dibuat untuk perabeh kan yogurt tuh...Then came across this recipe...dulu kan ada buat strawberry yogurt cake...tapi kali neh tak guna la resepi tuh...nak cuba yang lain pula

Sebenarnya it's orange yogurt cake...suka kita la nk ubahsuai rasa...tambah chocolate chips...sebab budak2 suka je kalau ada chocolate bites in cake...sebab chips tuh sweet so saya kurangkan gula...

Outcome sangat best...erkkk semua yogurt cake pun saya rasa sangat best...neh kalau buat dalam cup pun best jugak...dan lagi satu saya rasa kebanyakkan yogurt cake mesti macam merekah2 atas dia..however tuh perkara ke 20...hehehe..yang penting kek sedap dan gebu....pasti licin...



Resepi diambil dari Happy Home Baking...TQ
Ingredients:

250g cake flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
70g butter, soften at room temperature
zest of 1 orange
180g sugar > i used 150gm only
2 eggs, lightly beaten
1 cup plain, non-fat yogurt
1 teaspoon vanilla essence
2 tablespoon orange juice
* I added 150gm chocolate chips
Method:

1.       Preheat oven at 180 degC. Grease or line a 8" by 4" loaf pan.

2.    Sift together cake flour, baking powder, baking soda and salt. Set aside.

3.    In a bowl, mix together yogurt, vanilla essence and orange juice.

4.    With an electric mixer, beat butter and orange zest for 1 min. Add in sugar and beat on high speed for about 3 mins.

5.    Add in eggs gradually, about 1 tablespoon at a time, beat constantly for about 2 mins.

6. On low speed, beat in 1/3 of the flour mixture. On medium-high speed, beat in 1/2 of the yogurt mixture. On low speed, beat in half of the remaining flour mixture. On high speed, beat in the remaining yogurt mixture. On low speed, beat in the rest of the flour mixture.

1.    Scrape into prepared pan and bake for 45 mins or until a toothpick inserted into the centre comes out clean.

Gulai Sepat Masin dan Nanas


Kemain la dua, tiga hari neh lauk pauk asik bersantan gitu...menternak lemak laa...hari neh plak masak lemak cili api ikan sepat masin dan nanas....orang N9 cakap gulai...kalau orang utara..gulai neh kari laa...

Kali neh ikut macam Nor64 suggested...tak payah letak bawang....betul Nor cakap tuh...tak de la nak terganggu rasa gulai dengan bawang...disamping tuh boleh jimat penggunaan bawang..opss serai pun saya tak letak jugak...hehehe...tq Nor64...pasneh takyah boh bawang dah...

Kalau buat gulai ikan masin neh jangan letak garam...dah masukk semua kalau tak masin lagi boleh la letak...takut kan letak awal2 baru perasan termasin pulak

Ok..jom tengok resepi

Bahan-bahan:-
5 ekor ikan sepat masin > rendam sebentar dan cuci bersih
*10 biji cili padi (nak pedas boh la lebih)
*1 inci kunyit hidup
200ml santan pekat +1/2 cwn air
1/2 biji nanas yang sederhana besar > buang kulit potong la ikut suka
asam keping (kalau nanas tak masam)
garam

Cara-cara:-
Kisar atau tumbuk bahan bertanda*
Masukkan kedalam periuk bersama ikan masin, santan, asam keping dan nanas
Masak sehingga kuah menjadi agak pekat
Rasa la kuah, kalau tak cukup masin tambah garam sikit

09 June 2011

Ikan Tumis Asam Bersantan

Ini merupakan salah satu masakan fav kami semua sekarang neh...terimakaseh kepada kak ummi...sangat sedap sehingga menjilat jari..hehehe...bila buat masakan neh..saya terpaksa lebihkan portion kuah tuh..kena double or triple dari resepi asal...yerla saya pun bukan buat guna sekeping ikan...guna seekor ikan merah tuh...banyak kan...tapi jangan bimbang...mesti licin punya..depa punya cedok kuah tak hengat2...

Masakan neh saya dah pernah buat dulu...dan letak dalam blog neh...boleh tgk sini nak tengok kat rumah kak ummi boleh ke sini...kali neh saya letak red capsicum ganti cili merah dan tomato...pastu saya lempar je cili padi sebiji sebiji... 

Bahan-bahan:
  • 1 keping ikan merah/tenggiri
  • 4 ulas bawang merah - dimayang kasar
  • 3 ulas bawang putih - dimayang kasar
  • 2 cm halia - dihiris halus
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3/4 cawan santan pekat
  • *1 tangkai cili merah )
  • *1 tangkai cili hijau ) * dihiris menyerong
  • 1 sk gula
  • garam secukup rasa
  • beberapa tangkai daun ketumbar
  • sedikit serbuk kunyit
  • minyak untuk menggoreng ikan


Cara-cara:-
  1. Ikan dibersihkan, digaul dengan garam dan kunyit. Goreng ikan hingga tiga suku masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan lebihkurang 4 sudu besar minyak dalam kuali yang sama dan tumiskan bahan mayang dan hiris hingga naik bau.
  3. Masukkan air asam jawa dan kacau biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan ikan dan perlahankan api, reneh sekejap..
  5. Masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Balikkan ikan dan masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat. Seimbangkan rasa masam dan lemak santan.
  6. Tutup api dan taburkan beberapa tangkai daun ketumbar. Sedia untuk dihidang dengan nasi putih.