Followers

14 April 2011

Ayam Goreng Berempah

Yang neh...lunch hari neh la...tak ingat la ambek resepi kat mana...lupa nak save link dia...ok sedap yer ayam neh..pernah saya buat ayam goreng berempah...tapi tak berapa nak menepati citarasa saya...yang neh sedap dan puas hati..hehe...

Kalau empunya resepi terbaca neh..tolong la bagitau yer..supaya saya boleh credit dan kasi link ke blog anda...
Selain dari ayam berempah neh, saya buat tumis air sawi dengan cendawan busut...ehh ye ke nama dia cendawan busut...jumpa di pasar pagi tadi...sebenarnya kalau kat tempat saya neh, kami panggil kulat tahun...nanti la saya google rupa cendawan/ kulat tuh..

Pastu saya tumbuk je sambal belacan..siapppp...dan boleh la nak makan...anak bongsu yang sekolah petang tuh siap nak bawak bekal nasi pulak hari neh....



Bahan-bahan:-

1 ekor ayam dipotong ikut suka
*4 labu bawang merah > saya guna 3 sahaja

*6 batang serai > saya guna 4 shj

*2 tongkol lengkuas 
*3 sudu rempah kari ikan
*3 sudu kunyit babas
*5 sudu cili kering 
*1 sdb biji ketumbar

*1sdb jintan manis
*1sdb jintan putih
*1 cm halia

2 sb tepung jagung
1 sb tepung beras
sedikit serbuk perasa

garam, gula
5 helai daun kari 
5 tangkai cili kering dipotong 3


cara memasak:-
kisar semua bahan bertanda*
perap ayam dengan bahan kisar lebih satu jam..
panaskan minyak dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..

bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam 

3 comments:

ady said...

as-salam
Perghh ..mengoda sungguh..resepi ini mcm sedap jer.. insya-allah nnti saya akn try resepi nie...

Mak Qis said...

assalam ady..betoi memang sedap...anak2 pun semua suka...

Mummy Nana said...

teringin nak makan nasi lemak ngan ayam nie.... bestnya...