Followers

14 April 2011

Cheesy Butter Cake


Ok...nak la cerita sikit pasal kek neh..neh la first time saya buat kek butter cheese neh...memang sebelum neh saya tercari-cari resepi yang sedap...tapi macamana nak tau sedap kalau tak cuba kan...ok..ok..saya pun mencuba la..sebelum neh saya dah ada 2 resepi..dah lama la jugak saya simpan...yang menjadikan saya tak membuat2 juga..sebab...resepi tuh tak tunjuk gambo kek..so tahap konfiden untuk mencuba adalah sedikit kurengg...

Tetapi..baru2 neh..erkk..tak de la baru sgt..lama pun idak la jugak...ada la tengok si Love yang pandai masak tuh buat kek neh..tapi dia mekap kek lawo la..siap letak preserve jam atas kek serta berbedak dengan gula icing...ahkak idak ler nk mekap sampai gitu dek kerana malas nyer kan...dan...ada lagi satu sebab...sat lagi habaq...

The verdict?? Ya ampun sangat sedappppp ok...jauh lebih sedap dari kek kastad tuh...hehehe...saya buat kek kastad tuh tapi tak boh sini sebab terdelete pics dalam henfon...frust la jugak..sbb masa tuh punya la ramai dok tayang kan..sekali saya tak berkesempatan nak eksen tunjuk dalam blog...tuh la  nak riak sangat...

Kek neh memang kira on top of the list la sekarang neh..dua kali saya buat..berturut2 hari...yang kedua tuh saya bagi kat kawan...dia texted saya gitau > dalam banyak2 butter cake u buat selama neh...neh la yang terbaek sepanjang zaman< haaa..tuu diaa...memang betoi la tuh kan...hehehe...so sesiapa yang belum cuba...gi la try buat..tak menyesal punya...

Ooo tadi saya cakap nak bagitau pasaipa saya tak letak jem atau gula icing atas dia kan...haaa..sebab dah cukup manis...kalau letak setakat untuk hias untuk posing2 dlm blog neh ok la...

Ok meh la check resepi dari Love...thank you dear for the scrumptious  yummy cake..


Bahan-bahan:-

250gm cream cheese
150gm butter
250gm tepung gandum
1sdt baking powder
220-250gm gula castor > saya letak 220gm
1sdt lemon juice atau esen vanilla > saya letak esen vanilla
1sdt lemon zest > saya letak lemon essence
4 biji telur gred A> saya guna 5 biji telur gred B

Cara-cara:-
1. satukan tepung dan baking powder, ayak.
2. dalam mangkuk yang lain, pukul butter, cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkantelur satu persatu dan sebatikan adunan
3.masukkan lemon juice dan zest (kalau guna). Saya masukkan esen vanilla dan lemon
4. masukkan tepung, kacau perlahan2 dan tuang kedalam tin kek yang telah di gris dan alas kertas minyak
5. bakar suhu 160C selama lebih kurang 45-50 min
6. sejukkan kek sebelum dipotong




3 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Kak, am so happy to receive such positive comments from you and your friend. You really made my day!

I actually did few experiments before confirming this recipe. Since I'm still new in baking...so takut jugak nak release resipi. Hehehe..

My heartiest Thank You for trying out the recipe and for such encouragement. Your cake looks perfect! ;)

izahdaut said...

hikhik.. mau tak sedap kak..cheese tu...

Mak Qis said...

hai love...yes..again said..the best ever cake..hehehe...tq so much love..

izah...tuh la..apa je yg ada cheese neh mmg sodappp