Followers

05 April 2011

Oatmeal Jam Squares

Oatmeal Jam Squares neh memang resepi yang selalu saya buat..sejak dari belum blogging lagi…Saya tak ingat mana la saya dapat resepi neh…yang pasti dari website omputeh..tapi tatau link yang sebenar2nya..sebab dulu2 tak pernah terfikir nak berblog pun..simpan resepi untuk rujukan sendiri..

Apa pun kalau tuan punya resepi baca disini, saya ucapkan terimakasih atas resepi yang sedap neh (hahaha…mcm la omputeh tuh nak baca blog I kan)..Walau bagaimana pun..ada ler saya derhaka here and there..maklum la bila selalu buat..kita boleh agak apa yang nak dikurangkan  dan apa yang boleh ditambah untuk menyedapkan lagi sesuatu masakan tuh..yang paling penting..gula tuh kena kurang..

So resepi yang tertera disini adalah pengubahsuaian @penderhakaan from the original recipe..hehehe…

Bahan-bahan:-
1 cwn butter
¾ cwn gula perang
1 ¾ tepung
¾ sdt soda bikarbonat
2 cwn rolled oats (saya panggang sekejap )

½ cwn kelapa kering
½ cwn badam cincang dipanggang(atau apa jenis nuts pun boleh)
¾ cwn jem, sebarang perasa yang disukai

Cara-cara:-
1. panaskan oven 200C. sapu butter pada loyang 10x10 inci
2. krim butter dan gula dalam mangkuk. Dalam bekas yang lain, satukan tepung, soda, oats, kelapa kering dan badam. masukkan kedalam adunan butter. Kacau sebati
3.bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dimasukkan kedalam loyang sebagai base. Tekan perlahan2 dan ratakan.
4. sapukan jam rata2 diatas base tuh dan kemudian masukkan lebihan adunan atas jem (tabur2 atas jam) kemudian tekan perlahan2 bagi rata sikit.
5. bakar selama 30 min atau sehingga keemasan(saya bakar 30min api atas bwh, 10 min api bawah shj)
> bergantung kepada oven masing2
6. sejukkan kemudian boleh la dipotong square

2 comments:

Nieza said...

menarik resepi ni...sedapnya...lama tak masuk seni byk menu sedap2 ni...lately ni bz tk sempat nk bw.

Mak Qis said...

yerla nieza...akak pun bz..neh baru balik kursus..letih pun x abes lagi...nnt nk g singgah umah nieza..jgn tutup pintu tau...hehehe