Followers

16 April 2011

Chocolate Chips Cookies

Setakat neh...yang neh la the best chocolate cookies saya pernah buat dan mendapat good review from family and friends..so saya asyik ulang buat yang neh je la...nanti bila2 boleh cuba resepi lain pula..yang belum dicuba lagi la...yang dah dicuba tuh...kira kalah la yang dengan neh...saya tweak sikit la resepi neh semalam... ooo yer..saya buat malam tadi..adjusted sikit2 ikut citarasa sendiri...

Resepi neh dari Rima yang berjudul..hehe..judul2 pun judul laaa.. Coffee Chocolate Chips Cookies...tapi memandangkan dah tak letak coffee oil/emulco..so tak leh la nak guna judul yang sama...as usual i reduced the amount of sugar...and also used all brown sugar...saya dah pernah buat cookies neh...disini...

Kali neh buat untuk bekal anak nak balik U..sem baru dah mula...tau je la budak2 yang belajar neh..manjang je lapar kan..kot ada cookies time study tuh boleh la munch...kot dah habis>>> sila beli chipsmore..hehehe...

Boleh tengok resepi dibawah yerr...


Ingredients

200g margarine
50g butter > saya guna 250gm butter
75g caster sugar> tak letak
90g brown sugar> saya letak 160gm 
3 egg yolks
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp coffee oil > saya tak letak
120g of chocolate chips
100g of cashews, toasted, chopped > saya guna almond dan sunflower seed...ehh pumpkin seed ke..x hengat..hehehe..
350g flour
15g cocoa powder 
1/2 tsp baking powder
1tsp salt . saya tak letak

Method
- Preheat oven to 160 deg C.
- Grease a pan with margarine.
- Beat butter, sugar and brown sugar until smooth.
- Add the eggs one by one, beat till combined. Add vanilla essence and coffee oil.. beat well.
- Add sifted flour, cocoa powder, salt and baking powder mixture and stir well.
- Add chocolate chips and cashew nuts. Mix well.

- Bake in hot oven for 15 minutes. > i baked for 20mins bcoz suka crispy cookies


- Remove and let cool.

2 comments:

ady said...

as-salam
biskut tuh nampak sedap jeerrr...blh lah buat untuk hari raya..hehehe..

Mak Qis said...

ady > tak taya pun bleh.. laju je abes neh