Followers

06 April 2011

Blueberry Cheese Tart



Ramai yang dah buat cheese tart neh...dulu2 saya memang selalu buat...tapi bab melorek2 atas cheese tuh biasa2 je..cuma sekarang nak try lorekan yang menjadi kegilaan semua..hehehe...gila ke?yerla..kalau dah lawa dan comel gitu memang la semua org nak try kan...tapi saya buat tak cumel2 pun..biasa2 je...memang keras tangan betol..


Yang pentingggg...sedappp...resepi dari ita masammanis.. dicilok di rumah hasue...tengok tutorial melorek pun kat rumah hasue jugak...terimakaseh la kepada kedua2 blogger yang rajin memasak dan mengupdate blog dengan menu serta gambar2 yang menarik..tentu la sangat menggoda sesiapa yang melintas rumah depa tuh...
Resepi CnP jugaaa..

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :

170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll. 


No comments: