Followers

06 April 2011

Kek Pisang Bercoklat

Terhasilnya kek neh tiada sebab lain kecuali kerana terliur masa skodeng kat umah Ayu hari tuh..memang beli pisang lelebih masa nak buat CBBS tuh…tapi saya ganti choc bar dengan choc chips…neh kes malas nak memarut coklat laa…apa pun tetap la sedapp…pisang plak mmg saya habiskan dan dapat 1 ½ cwn…so guna semua laa…jangan membazir…rupanya kek jadi lagi moist…yummy…

Terimakaseh kepada empunya resepi Nor Trengganu dan Ayu yang telah menggoda saya…hehehe…

Bahan-bahan ( saiz loyang 9" x 9" )
·                     250gm mentega/marjerin> saya guna mentega
·                     3/4 cawan gula caster
·                     2 cawan tepung naik sendiri > saya guna tpg gandum + 1sdt bp
·                     5 biji telur gred A
·                     1 cawan pisang yg dilecek > saya letak 1 ½ cwn
·                     1/2 sudu teh soda bikarbonat
·                     1 sudu teh esen vanila
·                     150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang-(Ayu cincang kasar/potong dadu & gunakan semi sweet chocolate) > saya guna chocolate chips
> saya tabur juga almond nibs

Cara-cara
1.        Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
2.        Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
3.        Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
4.        Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
5.        Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
6.        Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
7.        Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
8.        Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
9.        Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup 

6 comments:

Chik Mimi said...

suka dengan rcp kek pisang ni hheh sedapkan kak

mala said...

assalamualaikum - your banana cake looks yummy! singgah my blog ambil award. have a nice day!

Ayu said...

Assalam Mak Qis..yes! yes!..telah berjaya(menggoda) lagi sekali..heheh..sedap kek nikan..thanks mak qis..

Mak Qis said...

chik mimi...kek pisang tuh bkn sj sedap...nk buat pun senang...

w'slm mala...kek tuh mmg yummy pun...nak sua sepotong pun x leh pasal dh habis hehehe...nnt mai singgah lagi yer..akak nk buat kek lain plak.. and tq very much for the award..sat lagi akak pi ambek n gantung cntik2 kat umah akak neh yer..

ayu..u mmg kuat menggoda...bila masuk umah u...berat betol nak keluar..semua i nk belek telek..pastu sebuk drooling...ada lagi tuh dok bersusun resepi nak try...tq ayu...penggoda tegar..hehehe

Ummi said...

Assalamualaikum Mak Qis...waaaaaaaaaaaahh komain tayang kek pisang tuh...dengan cistart lgk...adeeii seksa jiwa raga akak tengok tauuu...nak nyahkan cis la konon...tp kalau org hulur, tibai semacam jek..hehe

Mak Qis said...

assalam k.ummi...menda sedap mana bleh nyah begitu sahaja...hehehe...

saya kalau g blog akak..lagiiiii mental...hahaha