Followers

30 April 2011

Super Moist Eggless Chocolate Cake

29th April





Teruja tengok ramai yang telah mencuba...saya pun teringin la nak buat juga...kek neh memang padan la dengan namanya...tapi saya rasa resepi2 yang saya pernah buat sebelum neh pun memang lebih kurang je dengan yang neh...bila dibanding2 kan memang hampir2 saja, cuma ada beberapa bahan yang berubah sikit...dan nama yang berlainan...apa pun rasanya memang umphh..apa lagi nak membuat pun sangat senang...

Saya hias ikut citarasa anak-anak...depa suka strawberry..so kita letak topping choc ganache dengan strawberry dan badam hiris yang telah dibakar....uihhh heaven! hahaha...semua ceciri menambah lemak dibadan yang sedia berlemak2 dah tuh....

Thank You Dayang  for the recipe...
Resepi CnP dari blog beliau....


Bahan-bahan:-

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko 
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (air sejuk dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
1 sudu kecil cuka atau jus lemon





Cara-cara :

Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.



No comments: