Followers

28 October 2011

Banana & Chocolate Muffins

 
Dalam usaha nak memperabehkan stok pisang yang melambak2 kat rumah neh....dalam freezer ada 2 bekas lagi tuh....pasneh saksikan la menu2 yang berasaskan pisang yer...hahaha...kek pisang, roti pisang, donat pisang ( tengok kat blog Tun ada donat pisang hari neh)

Neh sebenarnya saya buat semalam...tak sempat nak update blog...so hari neh boh la sebab hari neh tak ada masak apa2 lagi...out station...skrg lunch break..bleh la update blog dan BW sat...

Resepi neh saya dh pernah try...sedap dan senang...ambil dari happyhomebaking jugak...


Ingredients:

275g plain flour
3 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3 large bananas, about 450g
100g brown sugar (original recipe calls for 125g brown caster sugar)
1 large egg, lightly beaten
50ml semi-skimmed milk (I used low fat fresh milk)
75g unsalted butter, melted and cooled
50g chocolate chips

Method:
Pre-heat oven to 180degC (350 degF). Line muffin pans with paper muffin cases.
Sieve together flour, baking powder, baking soda and salt into a mixing bowl. Mix in the chocolate chips. Set aside.
Peel the bananas and mash with a fork in a bowl. Add in brown sugar, egg, milk and melted butter. Mix until well combined.
Pour the liquid mixture into the dry ingredients. With a wooden spoon or a spatula, gently fold all the ingredients to form a wet batter. Stir gently, using only a few strokes and mix until the flour are incorporate into the batter. DO NOT Over mix. The batter should appear lumpy.
Spoon batter into paper muffin cases. Bake for 20mins until muffins turn golden brown or a toothpick inserted into the centre comes out clean.
Let cool on a wire rack. Serve warm or cold.

5 comments:

nuwairani ismail said...

hamboi2...montok2 muffin dia...apa2 yg berasaskan pisang kite memang suke...sedap sgt!

zarin said...

i plak bila tiba nk perabih stok pisang, asyik2 banoffe pie, banana bread butter pudding n cekodok aje..muffin ke kek org dlm rumah tu tk mkn ;-)

Anna Qawina said...

pisang? rumah kita ni kalo pisang nak buat kek ke kuih ke, kena sorok..laju je habih kat budak2 nih..

Mak Qis said...

Nani> montok le sbb akak letak penuh lam bekas muffin tuh...sampai nk melimpah ruah tuh haa...hehehe

zarin> i x pnh buat banofie pie...dh lama i came across that recipe tapi mcm tak terpanggil nk membuatnya...nnt i try...

Mak Qis said...

Anna> akak neh tak payah nk sorok dah....terlampau banyak..smpai pakse2 anak suh makan...hehehe...derang pndang pn x mau dh...