Followers

12 October 2011

Seri Muka


Beras pulut ada banyak kat umah neh...balik kampung baru neh, mak bagi pastu stok kat rumah pun ada lagi...so malam tadi kita buat la serimuka neh...selama buat kueh neh tak pernah la nak memuaskan hati...kira tak menjadi la kan...pastu bebaru neh ada la jumpa pic serimuka kat fb kawan saya...cantik sangat dia buat dan nampak sedappp...rupanya dia ada letak resepi kat fb tuh..kita pun apa lagi..ambil la nak try jugak...sambil2 tuh text dan fb-ing dia nak tanya segala tips tuh kan..saya neh bab kukus2 kueh tradisional neh memang manjang je failed...

Alhamduillah kali neh jadi elok jer...dari segi rasa dan rupa tuh dah memang sedap...cuma nanti bebila nak buat lagi nak kasi improve lagi la kan..hehe...yerla tuh..kot rajin...tapi rupa2nya tak de la susah mana sangat pun....

Ooo kita nak gi masak untuk lunch la plak...ok sesiapa nak try boleh la ambil resepi neh...Terimakasih buat sahabat ku Rifina Arif...this is a definitely a keeper...resepi neh saya ubah2 sikit ikut kesesuaian kita yang nak membuatnya la kan...


Bahan-bahan  :

(1)Lapisan pulut :
2 cawan metrik pulut rendam setengah jam
santan 
garam
Cara-cara:-
Toskan pulut dan masukkan pulut, santan dan garam kedalam periuk.. lebihkan santan satu inci dari paras pulut. Tanak macam biasa.
Bila dah masak..sediakan loyang beralas plastik dan tekan pulut kedalam loyang tersebut.
Sediakan 1 sudu makan tepung gandum - gunakan tapis teh ayakkan di atas permukaan pulut (ini sebagai gam) supaya lapisan  (1) dan (2) melekat dengan elok. lepas tu ratakan sehingga licin di atas permukaan pulut

2)Lapisan Hijau (kepala) 
6 helai daun pandan atau lebih, kisar dan dapatkan 11/2 cwn air pandan.
6 biji telur ayam biasa (saya guna 5 biji gred A)
300gm gula pasir (saya letak 200gm pun dah manis)
1/4 sudu teh metrik garam halus
3 sudu makan metrik tepung gandum
4 sudu makan tepung beras

11/2 cwn santan pekat (saya guna 11/2 santan kotak campur 11/2 air pandan untuk dapatkan 3 cwn liquid altogether)

sedikit pewarna hijau apple+ pewarna kuning telur (utk dapatkan warna yang lebih menarik)

Cara-cara:-
Masukan semua bahan (2) ke dalam blender dan kisar sekejap ajer utk sebatikan semua bahan tak pun pukul aje...lepas tu tapiskan kedalam periuk dan letak atas api yg sederhana/perlahan..kena kerap kacau, jgn tinggalkan sehingga lah akan nampak ada wap2 naik ke udara. 
Angkat dan tapiskan terus di atas permukaan pulut tadi yg kita letakan dalam periuk kukus. stimkan dalam 40 minit
Saya balut loyang dgn aluminium foil utk 30 minit dan the remaining 10 minutes buka the foil but make sure always lap penutup periuk kukus.(sebenarnya saya rasa kalau tak buka pun tak pe...)
Sejukkan/ simpan dalam fridge dahulu sebelum dipotong...

* saya guna santan kotak Ayam Brand tuh...

5 comments:

Nuridah said...

Assalamualaimum Mak Qis,

ini salah satu kuih yg all time favourite...sukaaaa sekaliii...sedap gitu.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Mak Qis,
Suka gak kuih seri muka ni. Dulu masa kecik2, Naz makan yg kaler hijau tu jer..hehehe.. Yg pulut tu bagi pada mak.. Dulu tak reti makan pulut masa tecik2.. Cantik kaler hijau kuih ni..

zarin said...

menjamu mata lah ngan seri muka ni...dah lama teringin nak makan tp asyik tk dpt mkn sbb asyik lupa beli beras pulut...hmmmm sedapnyaa ;D

ady said...

as-salam
waaaa ady suke kuih niiiiii..npk cantik kuih seri muka ni..

Mak Qis said...

wslm nur> mmg ramai yg suka kuih neh...sebelum neh asik beli la pasai buat manjang tak jadi..hehe..skrg mmg puas ati laa dpt mkn byk

wslm naz> memang ramai yg gtu..hehe..akak plak dl2 ske part kepala tuh tnggi dari pulut..yerla dah suka mkn part tuh kan..

zarin> cepat cari beras pulut hehehe...tapi akak jengah blog zarin tgk ada serimuka durian..harusss la ku buat pas2 neh

w'slm ady> amatur lagi tuh ady...hahaha...harap2 cpt la jadi pro..