Followers

05 October 2011

Kek Karamel


 Dah pernah 2 kali buat kek karamel neh...setiap kali buat...rasa sangat marbeles....sepanjang minggu lepas dan minggu neh...tgk ramai blogger masakan yang buat kek karamel neh...mula la saya teruja sebab last buat masa bulan 6 dulu ....berbulan dah pun...

Kali neh ikut stail CM dan ita masam manis buat...ikut step by step yang ita letak dalam blog nya tuh la...thank you ita...saya belangkan guna 3 warna dan 2 perasa...warna purple + blueberry flavour, warna kuning + lemon flavour...yang hijau tuh tak letak apa2 flavour...tapi rupanya lemon flavour menguasai keseluruhan kek...dan sangat yummy laa....

Mohon CnP disini yer CM dan Ita...


Bahan-bahan untuk Karamel:


1/2 tin susu cair
70 gm gula kastor. (saya kurangkan kepada 50gm)
1/2 tsp esen vanilla.
3 biji kuning telur.


Cara-caranya:
Bancuh semua bahan-bahan diatas hingga larut dan tapiskan-ketepikan.

Bahan-bahan untuk kek 
125 ml air
45 ml minyak masak.
70 gm gula kastor. (saya kurangkan kepada 55gm)

B
140 gm tepung gandum.
1 tsp baking powder.

Cara-caranya:
Pukul A hingga kembang masukkan B.Kacau rata,ketepikan

Bahan-bahan untuk Meringue


6 biji putih telur.
1 tsp cream of tartar.
70 gm gula kastor


Cara-caranya:
  • Pukul putih telur hingga kembang baru masukkan gula sedikit demi sedikit.Pukul lagi hingga kental.
  • Kemudian masukkan  meringue sedikit demi sedikit kedalam adunan bancuhan tepung tadi.Kaup balik hingga sekata.
  • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa anda.
  • Setelah siap di bancuh ketepikan.
  • Tuangkan adunan Karamel kedalam loyang(yg ada gula hangus).
  • Lepas tu tuangkan adunan kek keatas karamel  selang seli dengan3 warna yang ada pilih.(marble)
  • Panaskan oven dan isikan air mendidih dalam loyang pembakar yg lebih besar agar muat diletakkan loyang kek kedalam nya.(kaedah steam bath)
  • Bakar hingga masak.Biarkan kek dalam oven sehingga kek renggang dari loyang baru di tuangkan kedalam bekas yang sesuai.

4 comments:

tun_telani said...

salam mak qis.. mmg glemer betul kek karamel ni ye..nmpk sedap tu.. tun malas betul nk buatnyer. takut jugak bila buat xleh berenti makan.. hihi..

Ayu said...

waduh bilah seru kek ni sampai ke dapur kita ya?...cantik kita tengok mak qis...

Mak Qis said...

betul tuh tun..sgt glemer kek neh...akak buat bwk je g keje..jamu kengkawan...tgl sket je kat umah...kalau byk kang akak yg mkn lebih...

Mak Qis said...

ayu> kalau ayu buat msti lagi jelita...sbb ayu neh bab benda remeh gni sangat la tererrr.....