Followers

25 October 2011

Kuih Puteri Ayu


 
Saya tak pernah pun buat kuih neh...selalu kalau teringin nak makan...beli je la...tapi jarang la beli sebab tak berapa suka...macam tak sedap...hahaha...

Kali neh cuba buat...acuan pun baru beli Sabtu lepas masa teman anak gi outing tuh...beli 2 set jer...satu kecik satu besar...menyesal plak beli yang besar tuh...beli dedua kecik pun tak pe jugak...nanti nak tambah yang kecik tuh...bila buat sendiri baru tau rupanya sedap sangat kuih neh..dengan lembut dia...langsung tak serupa hat depa juai kat kedai tuh...tak gebu pun...yang neh memang gebu sangat2...gebu macam apam tuh....lemak manis semua cukup...

Saya ambek resepi mamakastam tioman@myresepi...memang ramai yang dah try resepi dia...patut laa...sedappp sungguh...hehehe..nanti saya nak buat lagi neh...minggu neh anak2 semua balik dari hostel..yang utara sampai mlm tadi...yang selatan sampai sebelum subuh tadi...neh bersilat la saya masak sesiap sebelum pi kerja...

Resepi CnP dari myresepi...saya buat separuh adunan sahaja....tuh pun dah dapat banyak...Tq to mamakastam...


Bahan-bahan:- ( 55 biji )
 
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula caster
3 biji telur
1 1/2 cawan santan )< saya guna santan kotak+air
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh pewarna hijau

Inti kelapa
1 biji kelapa parut putih sahaja
2 sudu teh garam
1 sudu makan tepung ubi

Cara-cara:-

Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
Putar telur + gula sehingga betul2 kembang.
Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit
.

12 comments:

nuwairani ismail said...

kalau kat kedai tu selalunya depa letak kelapa sikit je. pastu xde rasa pulak. hampeh betol..nani nak try jugak buat sendiri nanti. tapii belom beli acuan lagi.

Sue @ Nenie said...

Salam Mama Qis..Amboiii debab2 dan gebusnya puteri ayu akak ni...Geram tengok..

ady said...

as-salam
cantik warna putu ayu ni..kena dgn namanyeee..

Chah said...

All time fav, mintak ijin link blog ni kt blog saya...tq

inahar ali said...

kita pun jarang beli hak kedai punyer..selalunye mmg kureng! tp nk tryla resipi homemade nih..nmpak gebus gebas..hehe!

Nieza said...

canti kuih akak ni..suka bangat kuih puteri ayu ni...sedapnya:)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak..
Cantik nya puteri ayu akak.. Kaler hijau yg menawan kalbu.. Tomeiiii sgt2..

Mak Qis said...

nani > depa nk jimat dan untung...padahal kalau buat sedap2 msti org dok ulang beli lagi kan..g beli acuan cpt..murah je...

Mak Qis said...

sue > hehehe...mmg debab pn..sbb akak letak bnyk adunan lam acuan..bila bukak tudung periuk tuh..akak pn terkejut...hahaha...

Mak Qis said...

ady> tuh laa..akak pun rasa mcm lawa puteri ayu akak neh...hahaha..perasan suda...

chah> tq link blog akak yer..akak pn dh link chah..cantik2 pic lam blog tuh...mesti guna kamera mahai..hehehe..

Mak Qis said...

ady> tuh laa..akak pun rasa mcm lawa puteri ayu akak neh...hahaha..perasan suda...

chah> tq link blog akak yer..akak pn dh link chah..cantik2 pic lam blog tuh...mesti guna kamera mahai..hehehe..

Mak Qis said...

inahar> buat sndri lagi best...dh la sedap..bleh makan byk plak tuh hehehe

nieza> akak pn dh suka skrg neh..sbb baru tau rasa sbnr dia...

naz>w'slm...tuh la..buat pertama kali neh kira berbangga la jgk sbb jadi elok...