Followers

23 October 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Saya tengok ramai blogger yang dok buat kek neh...saya pernah buat lebih kurang gini jugak dulu..tapi guna biskut salt cheese instead biskut marie...dan nama dia instant cheese cake..kalau tak silap la....resepi tuh saya ambil dari forum...tapi masa tuh belum berblogging lagi...so tak ada la letak dalam blog..

Kek Lapis Cheese neh dari Ryo...guna biskut marie..dan rasanya memang lebih kurang je ngan instant cheese cake tuh..sedapp...macam tiramisu pun iyer jugak..Saya letak filling blueberry in between the biscuits and cheese mixture...

Saya ambil resepi dari blog Yatt easybakes..Terimakaseh kepada empunya resepi, Encik Ryo dan jugak Yatt yang memanjang resepi tersebut.

Bahan2: (Saiz 9x9)


A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g 
500 ml susu segar,dipanaskan
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)


10 ml susu segar < saya letak whip cream
1/2 cawan gula halus
*saya tambah blueberry filling

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

8 comments:

ady said...

as-salam
terpesona npk kek ni..ramai jugak yg dah cuba kek ni..mesti sedap..

Naz / Nadz COSK said...

Amboiiii kek lapis pesona dah sampai sini.. Mesti sedap sangat ni sampai cepat jer tersebar virus membuat kek ni..Bila nak cuba tak taulah..Cer bagi Naz rasa sepotong boleh kak?

tun_telani said...

fuhhh... siap ada blueberry filling tu.. resepi asal pun dh sedap, ada filling2 lagi laa.. rasa2nya aritu tgk kak diana@skyblue buat guna salt cheese cracker, resepi asal dia guna tu kot.

Mak Qis said...

ady> pasal terpesona la yang pi buat tuh...

Mak Qis said...

naz> abeh dah pun....akak pn sempat makan sepotong je..kebetulan anak2 sedara semua pn balik kg jugak...cpt la laku....

Mak Qis said...

tun> tuh la rasanya resepi asal mmg guna salt cheese kot...tadi tgk kat blog kak wan pun ada lebih krg sama resepi...dia pun guna salt cheese

Zana~Sweet Rose said...

salam ziarah..n kenal. sana sini dah buah kek lapis persona nie, siap ade filling lagi tentu sedapkan? hai!!! bilalah kita nak buat pulak hehehe... :p

Mak Qis said...

salam zana...tkaseh sudi singgah...sedap kek persona tuh...sbb cream cheese dh manis..tuh yang letak filling..kasi masam2 sket...try laa