Followers

29 October 2011

Banana & Nutella Cake


Seperti yang telah diperkatakan semalam tuh kan....akan bersusun la menu2 yang berasaskan pisang...ingat senang ke nak perabeh (menunjukkan punya la banyak kann...)..pisang2 neh ayah saya yang tanam...so setiap kali balik kampung mesti la ada bekalan pisang....macam2 jenis plak tuh...ada pisang abu(kebatu), pisang montel, pisang raja, pisang emas,pisang berangan dan pisang rastali....haaa...cer tengok tuh..tak ke banyak pisangggg....neh sabtu nanti nak balik plak (raya haji..) mestiiii dapat lagi pisang...yang balance neh pun lepas saya dah bagi kat kawan2..

Malam tadi sambil2 buat kerja tuh saya surfed tenet...cari la resepi2 pisang yang menarik dan mesti la jumpa banyak...salah satu tuh yang neh laa...sebenarnya cake neh brownies...tapi bila tengok dari bahan2...lebih kepada kek la plak...dan rasanya pun sebijikkk macam kek...verdict? ternyata la tak menyesal buat...sangat2 gebu dan sedap...mau tak sedap kalau dah letak nutella...tapi memang dedua neh kombinasi yang marbelesss....

Saya ambek resepi dari sini > theonyxplate... tapi yang saya letak resepi kat bawah neh hasil dari ubahsuai sikit2...saya tak melt pun butter..sbb bila tengok method suruh cream kan butter dengan sugar...kalau kata mix...lain la kan...yang nak resepi asal boleh ke link atas tuh...yang nak resepi modification...dibawah...Tq to

Sesiapa yang ada pisang tuh...baek la cuba..kalau tak mesti menyesal...hahaha...

Bahan-bahan:-
3/4cwn butter
1cwn gula perang (kalau nk letak banyak nutella boleh kurangkan amount gula tuh)
1 egg
1cwn pisang yang telah dilecek
1tsp vanilla
2cwn tepung}
2sdt baking powder}diayak bersama
nutella secukupnya atau sesuka hati nak letak banyak mana

Cara-cara:-
Panaskan oven 160C. Sediakan acuan yang telah dialas kertas dan disapu butter
Krimkan butter dan gula sampai gebu. Masukkan telur  dan vanilla dan kacau sebati
Masukkan tepung berselang seli dengan pisang sehingga habis
Tuangkan 2/3 adunan kedalam acuan. Sudukan nutella sebanyak mana yg suka kemudian guna hujung pisau untuk swirlkan nutella tuh.. 
Tuangkan selebih adunan, ratakan dan sekali lagi sudukan nutella kemudian swirl la jugak
Bakar selama 40 min atau sehingga masak.

7 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sedap tu kek pisang with nutella.Kita baru buat roti prata dgn pisang pagi tadi.Cubala resepi mudah tu.

nuwairani ismail said...

kalau kite berjiran, nani dah buat muka tak malu mintak pisang2 tu sikit. hihih...

taklehh nak bayang kesedapan kek pisang dengan nutella tu...aduh....bak sepotong!

Uncle Lee said...

Hi Mak Qis...I love this cake. I think one spoon in the mouth, da tentu nak lagi.
4 pieces more likely, ha ha.
I can see you have a black belt in baking.
Have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.

Naz / Nadz COSK said...

Kak,
Amboiiii.. promote baik punya kek ni..hehhee.. Tapi mmg best kalau kek pisang. Lama lak rasanya naz tak buat kek pisang. Terliur lak tgk akak nyer..

Mak Qis said...

Puan Ros> nnt kita try pratha ngan pisang...

Nani> kalau ko jiran akak..x yah susah2 buat muka tak malu...akak neh haa dgn tak malunyer akan g sua sepiring...hehehe

Mak Qis said...

Uncle Lee> hai uncle..long time no see...hehe...dah habis la uncle...do come again..i'll bake another for u...hehehe

Mak Qis said...

Naz> pasai sedap tuh yang promote kemain...tuh ada lagi pisang lam fridge...hahaha...pusing2 cari resepi lagi