Followers

11 October 2011

Dates Squares


Iyerrrr....kurma lagi...hahaha..banyak lagi neh...tak sampai ati nak buat tatau kat dia..nak clear up the fridge pun yer jugak..

Ini resepi simple saje...sebelum neh pernah buat oatmeal jam squares...kali neh buat guna kurma...surf tenet jumpa squares neh kat joyofbaking sekali lagi..memang best..sebab dapat feedback tadi depa kata sedap so nanti boleh repeat buat ...

Ada sedikit alternation dari saya...untuk base tuh saya bakar 15minit atau sehingga kekuningan baru saya sapukan pes/filling kurma tuh...sebab nak base yang garing2 gitu..

Ok ..meh la tengok resepi..ikut cara saya buat la yer...mana yang nak original method boleh pi sini...

Bahan-bahan:-

Filling/inti

400gm kurma (dibuang biji)
1cawan air
1sdt  esen vanilla

Cara-cara:-
rebus kurma bersama air sehingga lembut dan air hampir kering. Kemudian masukkan esen vanilla dan lenyek kurma tuh sampai hancur (guna je alat yang kita dok lenyek pisang tuh)
Ketepikan.

Base/Topping/Crust

200gm oats (saya panggang sebentar)
130gm tepung gandum
160gm gula perang (saya guna 120gm sahaja)
1/2sdt soda bikarbonat
garam
sedikit serbuk kulit kayu manis
226gm butter> dipotong kiub

Cara-cara:-
 Panaskan oven 180C dan sediakan loyang 10x10 yang telah dialas dan disapu mentega.

Sediakan mangkuk, putar sebentar gula dan butter. Masukkan bahan kering dan kacau guna senduk kayu sahaja.

Masukkan separuh adunan kedalam loyang..ratakan Tekan2 sikit  dan bakar 15min. Keluarkan dan sapukan filling kurma..ratakan keseluruh base oat tuh. ambil separuh lagi adunan, tabur2kan atas filling kurma..boleh juga kalau nak ratakan..

Bakar squares selama 40min atau sehingga kekuningan..sejukkan dan baru dipotong..disyorkan selepas sejuk, letak dalam fridge selama 2 jam untuk memudahkan kerja2 pemotongan. Potong la ikut suka anda...

2 comments:

tun_telani said...

tun suka makan oat bars =) tp xpenah jumpa yg ada kurma. stok kurma biasa ada time bulan puasa je. hihi

Mak Qis said...

tun > nnt kalau ada stok kurma..try la buat..mmg sedappp