Followers

20 October 2011

Lompat Tikam Kelantan


First time buat neh...makan banyak kali dah la...saya suka versi Kelantan sebab 8 thn dok disana saya dah terbiasa dengan lompat tikam depa yang kena ada pulut merah tuh....masa dok sana memang tak de nyer fikir nak buat...cari je atas kedai (kat pasar depa la)...mesti ada...antara kegemaran saya ialah tepung boko, samada yang ubi atau gandum dan asam gumpal tuh...perghhhh sedapppp....neh pun satu hari nanti saya nak try buat jugak...

Bila google saya jumpa banyak resepi versi Kelantan neh...tapi saya guna resepi dari blog Cik Manggis..yang blog Citarasawan pun saya ambek jugak...lebih kurang jer...stail hias saya tiru kak wan...boh lam gelas...wakaka...tuh pun ko nak tiru kan...mintak izin yer kak wan...jangan saman cheq naa...

Resepi umi_e kat myresepi pun ok..cuma dia dalam jumlah yang banyak la...macam biasa la...saya neh kalau baru nak cuba mesti buat portion yang kecik2 dl...kang tak jadi kan dah rugi kalau buat bebanyak...

Kepada Cik Manggis..Kak Wan dan umi_e..terimakaseh yer atas perkongsian ini..semoga anda sentiasa diberkatiNya..Amin..


Bahan-bahannya:-
1 cawan tepung beras 
1 tbsp tepung jagung 
3 1/2 cawan air di kisar bersama 6 helai daun pandan dan tapis 
sedikit air kapur

Cara-caranya:-
Satukan semua bahan-bahan diatas.kacau hingga tiada ketulan tepung.
Masakkan atas api yang sederhana dan sentiasa kacau agar tidak hangus
Bila adunan kuih telah berkilat warnanya tuangkan kedalam loyang yang sesuai.Sejukkan.
Bila telah sejuk potong mengikut selera masing masing dan hidang bersama pulut merah,air gula melaka dan santan.

Bahan-bahan untuk kepala santannya:-
 1/2 cawan santan pekat 
1 cawan air sedikit garam 
2 tbsp tepung beras 
1 helai daun pandan 

Cara-caranya:-
satukan semua bahan-bahan diatas 
Panaskan atas api dan kacau perlahan-lahan.
Bila mendidih matikan api. Sejukkan sekejap.
Jika suka pekat boleh tambahkan sedikit lagi tepung beras 

Sirap gula melaka: 
1/2 cawan gula merah dimasak dengan 1 cawan air dan sehelai daun pandan hingga pekat.sejukkan baru dihidangkan bersama lompat tikam 

Pulut merah: 
1 cawan pulut rendam selama 1 jam.Bersih dan toskan.Masukkan 1/3 cawan santan,sedikit garam,sedikit pewarna merah dan 1 helai daun pandan.Kukus hingga masak < saya tanak je

8 comments:

tun_telani said...

kak QIs.. tun suka mkn lompat tikam niih,, tp yg pulut dia mesti x habis. hehe.. tun suka mkn yg yg hijau n putih tu je ;p

Anna Qawina said...

aslmkm..hokaloh..suko tengok..suko make tapi buatnya tak pernah..hehe..time kelik klate beli jek..sana mcm2 kan..hehe

mala said...

makqis - puas makan & beli puasa baru ni.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhh lompat tikam..saya pun suke kuih ni, tapi selalu makan versi Trg yang takde pulut tu...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam kenal makQis, jage takut K1 dtg bkn nk saman tpi nk makan hee hee.. Kalau rasa nk mkn kuih2 kelantan tu dtglah selalu umah K1 msim hujan ni elok sgt buat putu halba .. :)

nuwairani ismail said...

terbalik pulak dengan kak tun..nani lagi suka makan yang pulutnya..rasa lemak2 masin gitu..pastu pekene dengan air gula n kepala santan...aduh!!! sedapnya! nak kene beli beras pulut ni

Mak Qis said...

tun...akak plak kena boh semua...kalau tak, rasa mcm tak genap je (x lengkap)

anna> gitu la akak masa dok sana..tok rajin nk buak...beli kedai mace2 ado...

mala> kat sini tak pernah jumpa pn lagi..huhu..tuh yg nk kena buat jgk

sue> ooo yer ke versi ganu tak de pulut...yg dok jupe byk resepi tadak pulut tuh versi ganu la yer...

nani> gi beli lekaihhh hehehe

Mak Qis said...

kak wan> dah saspen dh neh...hehehe...mekaseh tak saman...umah kak wan tuh hari2 saya singgah bc dan kutip resepi..huhu...putu halba? haaa...x pnh makan pun...ada ke lam blog kak wan...nnt saya nk g selongkar dapo kak wan tuh...mekaseh ye kak wan..sudi kongsi mcm2 resepi