Followers

13 October 2011

Sambal Hitam Pahang


Kita memang berhajat la nak buat sambal hitam neh...Semalam ada plak permintaan dari adik2 setempat kerja dengan ku itewww...nak makan sambal neh...mementang la bagi buah belimbing buluh tuh kan...tak per la...kita neh akak yang rajin..buatkan la untuk depa...dan kebetulan la plak nshafea pagi neh letak sambal neh dalam blog dia...apa lagi..terus la zasss p singgah sana...pastu tengok link dari izah....oooo izah punya resepi yer...mekaseh la kepada kedua2 mereka...

Tapi izah punya sambal tak hitam macam saya...hahaha...saya derhaka ka??sebab tengok sambal nshafea gelap gitu...saya pun menggelapkan la sambal saya tuh (nama pun sambal hitam kan...so kasi hitam laaa )..tiru nshafea letak kicap...hehehe...
Izah akak kopipes resepi letak sini yer...terimakaseh sekali lagi...sedappppp....

Bahan-bahan:-

Segenggam ikan bilis
1 biji bawang besar
5-6 ulas cili padi bergantung citarasa pedas
4-5 biji belimbing buluh rebus
Sesenduk minyak untuk menggoreng
*gula
* garam
*kicap
(yang bertanda* tuh saya tambah laaa)

Cara-cara:-

Tumbuk cili padi sampai lumat dan masukkan ikan bilis dan tumbuk sedikit hancur bersama belimbing buluh tadi. Panaskan minyak, masukkan semua bahan tumbuk dan bawang. Goreng sehingga garing dan rasakan dengan gula dan garam. Tambah sikit kicap untuk warna yang menawan. Minyak kena banyak sikit untuk garingkan sambal ni. Lepas tu dah garing boleh toskan sikit minyak tu. Sedia dihidang.

*versi saya> saya blend je..malas nak menumbok ler neh...memula blend cili dgn bawang pastu masukkan bilis dan belimbing...pulse jap jer..tak nak halus sangat..dan cili tuh saya letak 10 biji...sesuai dengan kepedasan yang saya suka...

7 comments:

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum yyeyye kat sini pun ada sdp kan nak pulak pekena same nasi panas2 pehhhh...ye sy pun letak kicap bg hitam hahahah.x silap resepi asalpun letak kicap

mala said...

teringin nya nak rasa sambal ni ... masam ke?

izahdaut said...

a ah kak, kalau buat banyak saya blend juga..oo resepi saya tak tulis letak kicap ke ek. memang letak kicap sikit kak untuk hitamkannyer. sebenarnya kalau ikutkan sambal ni masak lamaaaa..sebab tu dia hitam. tapi kita ni masak sikit2 je kan. tu la kejap je. kasi tuang kicap jela untuk warne kan.

izahdaut said...

ooo itu resepi lama .yang ini the latest nyer

http://izahdaut.blogspot.com/2011/07/sambal-hitam-pahang.html

Mak Qis said...

sheila...akak tgk kat blog sheila teros je teruja nak buat sambal neh...tapi mmg sedap kannn

Mak Qis said...

mala> tak masam....kalau ikut resepi tuh..mmg elok je rasa dia...sgt menyelerakan makan ngan nasik panas2

Mak Qis said...

ooo izah....ye ke hat tuh yg lama..hahaha...akak neh klik kat link yg sheila bagi tuh...apa pun terimakaseh ye izah...licinnnn sambal tuh dalam sekelip mata