Followers

10 October 2011

Banana Muffins with White Chocolate


....sepatutnya laa dengan white chocolate sahaja..tapi saja la saya neh pi tambah2 dengan dark chocolate chips plak kan...nak kasi meriah sikit...resepi dari joyofbaking..

Hari Sabtu balik kampung...dan semalam balik sini semula...seperti biasa ayah akan bekalkan pisang yang ditanamnya itu...berlambak2 sampai tadak sapa nak makan...dekat jiran2 pun dah jenuh bagi...semalam bawak balik pisang rastali dan pisang abu(kebatu)...pisang abu tuh boleh la digoreng esok ke lusa ke...

Meh tengok resepi...

Ingredients: 


1 3/4 cups (225 grams) all purpose flour
1/2 cup (100 grams) white granulated sugar
1/4 cup (55 grams) light brown sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup (2 ounces) (65 grams) white chocolate chips or chunks
3 large ripe bananas (approximately 1 pound or 454 grams), mashed well (about 1-1/2 cups)
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, melted and cooled
2 large eggs, lightly beaten
1 teaspoon pure vanilla extract


Method:-

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place the oven rack in the middle of the oven. Either line 12 muffin cups with paper liners, or you can butter or spray them with a non stick vegetable spray.

In a large bowl combine the flour, sugars, baking powder, baking soda, salt, and white chocolate chips.

In a medium-sized bowl combine the mashed bananas, melted butter, eggs, and vanilla. With a rubber spatula or wooden spoon, lightly fold the wet ingredients (banana mixture) into the dry ingredients just until combined and the batter is thick and chunky. (The important thing is not to over mix the batter. Over mixing the batter will yield tough, rubbery muffins.)


Spoon the batter into the prepared muffin tins. Bake about 20 -25 minutesor until a toothpick inserted in the center comes out clean. Place on a wire rack to cool for five minutes and then remove muffins from pan. Serve warm or at room temperature
*saya guna gula perang sahaja sebanyak 110gm
* saya dapat 23 muffins bersaiz seperti gambar diatas...

6 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam mak Qis .lama benor tak bertandan kat sini.Jantung pisang takdok ke??Kalau ada bagi kita sikit.Kita baru nak blajar makan jantung pisang dan baru tahu rupanya sedap benda tu...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhhh sedapnya, nampak lembap2 gituuuuuu.....

Mak Qis said...

puan ros....jantong pisang ada..tapi tak ingat la plak kita nak ambek...huhu..tak pe 2 mggu lagi kita balik bleh ambek.. jantong tuh rebus cicah sambal je pun sedap dah

Mak Qis said...

salam sue...mmg sedapppp...huhu..akak tatau pn rasanya macamana...dh smpai tempat keja mkn ngan kwn2 baru tau kata sedap..hehehe....

Mak Peah Bini Sood said...

Mak Qis I miss you too! Sampai dah nak deepavali baru mak nak terjah blog balik hahahahahhahaha!

Mak Qis said...

mak peah tuh gitu la...muncul jap..ilang nyer lamaaaa....
jgn ghaib dh yer...hehehe...