Followers

08 March 2011

Asam Pedas Ikan Nyok2


Saya suka buat asam pedas guna ikan nyok2 neh..selain dari ikan pari…yang paling favourite ikan pari la kan…ntah kenapa rasa isi ikan nyok2 neh sedap sangat pada saya…biasa buat kari atau asam pedas la…pepagi tadi pegi pasar tengok segar je ikan neh tuh yang terus beli….

Pastu saya beli lala..goreng tumis cili titik serai gitu je…lama tak makan lala..tengok tadi banyak di pasar…dah musim lala ke…

Asam Pedas Ikan Nyok2
Bahan-bahan:-

3 keping isi ikan nyok2
*20 tangkai cili kering
*2 biji bwg besar
*3 ulas bawang putih
*1sdt lada hitam
*Belacan
*Halia
*kunyit
2 biji tomato> potong baji
Air asam jawa
Air secukupnya
Garam, gula
Minyak untuk menumis
Daun kesum, bunga kantan, serai,

Cara:-
Blend semua bahan bertanda *.
Panaskan minyak dan tumis semua bahan blend
Masak sampai cili pecah minyak/garing
Masukkan air, air asam jawa, ikan, terung, daun kesum, serai dan bunga kantan
Masukkan tomato,garam dan gula..biarkan mendidih sebentar dan kuah agak pekat. 
tutup api dan boleh la dihidangkan.
_________________________________________________________________
Lala Tumis Bercili




Bahan-bahan:-
1kg lala> cuci bersih dan toskan airnya
5tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
2 btg serai> dititik
1sdb sos tiram
garam
minyak utk menumis

Cara:-
kisar cili dan bawang. panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai garing. masukkan serai yang dititik, sos tiram dan garam. last sekali baru masukkan lala. kacau dan biar lala masak baru ditutup api.

No comments: