Followers

09 March 2011

Bihun Goreng Pedas


Lama rasanya tak menggoreng bihun neh…malam tadi tanya budak2 neh nak makan apa untuk lunch hari neh ….selalu asyik nasi je…saya suggest la buat mee atau bihun..pastu diaorang mintak nak bihun goreng…siap cakap nak pedas2 tuh…haaa ambek ko…pedas sungguh dah neh…

Diiringi dengan smoothie mangga…so boleh potong la kepedasan makan bihun tuh kan…tuh ada banyak lagi mangga…cantik2 buah dia, fresh dan baru lagi neh…saya beli 3 kg sebab geram tengok rupa mangga tuh…naseb baek la manis…



Bahan-bahan:-
½ bungkus bihun> direndam ½ jam
300gm udang hidup> dibuang kulit dan cuci bersih
*15tangkai cili kering
*2sdb udang kering
*1 biji bawang besar
*3 ulas bwg putih
1sdb sos tomato
1sdb sos tiram
3sdb kicap
Garam, gula
1 ikan sawi (asingkan batang dan daun> batang tuh ketuk2 sket)
Sedikit taugeh
Minyak untuk menumis

Cara:-
Kisar semua bahan bertanda *
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar. Masak hingga cili garing
Masukkan sos tomato, sos tiram, garam, gula dan batang sawi. Kacau dan biarkan sebentar.
Masukkan  bihun. Sebatikan dengan tumisan..kalau kering tambah la sket air.
Masukkan sawi..kacau jap bila sawi dan bihun lembut baru masukkan taugeh
Kacau2 jap tros tutup api.
·         Saya suka taugeh yang tak layu …masih rangup gitu.

8 comments:

izahdaut said...

akak..saya suke makan mihun..pulak2 pedas..woww..terangkat seh..hehee

HomeKreation said...

Wooo... kenapa lah bila tengok org goreng mihun mesti rasa sedap sangat... jemu ler asyik makan msk sendiri. Minta sepinggan cikqis. Yg kat kedai tu tak sesedap yg CQ buat ler.

Nieza said...

uishhh sedapnya mihun..lagi pedas lagu best asam pedas kat bwh tu pun nampak sedap juga..:)

Sofea said...

menariknye resepi2 kat sini..i follow..! ;)

Mak Qis said...

izah...akak pun ske gak...tapi yang neh mmg sengaja akak lajak buat lagi pedas...hehehe...pakat berair hidung memasing..haa..padan muka

Mak Qis said...

along...dah licin hari tuh jgk..kita nak mintak sepiring bingka roti lapis ayam along tuh...aihhh...tergoda dh neh

Mak Qis said...

pedas mihun tuh nieza...tapi habis jugak..hahaha...

Mak Qis said...

thanks sofea...akak pun dh buat lawatan sambil belajar kat umah sofea tuh..lagi mengancam dr umah akak neh haa...hehehe