Followers

31 March 2011

Daging Blackpepper

Tak tahu la kenapa saya malas sangat nak update blog neh… mungkin sibuk dan banyak kerja sangat kot..hehehe…sebuk la sangat…tapi rasanya lebih kepada malas…pics dah transfer ke laptop dan juga dah edit semua..tapi nak masukkan ke blog tuh jadi berat betol…bukan saya tak bukak blog…siap blog walking lagi haa…haihh…saya neh memang seorang procrastinator..suka delay2 kerja…padahal melambak kerja2 tuh…

Bila malam..mata pun dah berat…cari bantal lagi best..

Daging blackpepper neh..resepi dari dayang jack…mekaseh dayang…saya cnp je la yer…

Bahan-bahan :
  • 200 g daging (direbus dan dihiris nipis)
  • 3 sb sos lada hitam
  • 1 sb kicap pekat
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 5-6 biji cili api (diketuk)
  • sedikit kicap manis
  • hirisan kapsikum secukupnya > saya guna cili padi dan cili merah
  • sedikit perahan jus lemon
  • sedikit hirisan daun sup
Car-cara :
  1. Perapkan daging bersama sos lada hitam dan kicap pekat selama 30 minit.
  2. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi. Kacau lagi.
  3. Masukkan daging yang sudah diperap tadi dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika. 
  4. Masukkan kicap manis dan daun sup. (boleh bubuh garam jika perlu).
  5. Masukkan kapsikum dan perahan jus lemon. Sebatikan.
  6. Setelah masak, bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.


Dan saya pun ada buat sup sayur…resepi biasa2 je..main campak apa yang ada dalam fridge tuh…pastu saya letak juga suun dan fuchuk…saya suka sayur gini…ratah2 je pun dah sedap…

30 March 2011

Sticky Caramel Chicken Wings

Hari tuh pergi Tesco..memang niat nk cari chicken wings..sebab dok teringin nak buat resepi neh la…beberapa hari lepas masa blog walking ada la terlintas kat blog sapa ntah…tengok dia buat sticky caramel chicken wings neh…tapi terlupa la pulak nak kutip resepi kat situ..

Bila dah beli wings neh…masa nak buat tadi..baru terperasan yang resepi tak de lagi…apa lagi…on lappy..terus la masuk blog CMG..geledah situ dulu laa…kalau tak ada..baru gi selongkar dapur orang lain..haaa..naseb baek la ada…terus save dan keluarkan semua bahan-bahan yang diperlukan..

Rupa-rupanya bebudak berdua tuh suka sangat chicken wings masak gini…sehingga menjilat jari..hehehe..bahan-bahan sama je..Cuma tang madu tuh saya cuma letak 4sdb madu sahaja….
Saya letak resepi yang dirumah CMG tuh yer…meh la cuba..sedappp..again..tq yer mat...

BAHAN-BAHANNYA :-
12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan
1 camca besar kicap
1 camca besar sos cili
7 - 8 camca besar madu >
saya letak 4sdb shj

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
  2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan... 

29 March 2011

Kerutup Udang


Dah lama cari resepi neh sebenarnya…jumpa kat blog CMG..naseb baek la semua bahan ada untuk membuat kerutup neh..tapi kalau tak cukup bahan, boleh je derhaka kan…asalkan sedap..


CMG guna udang galah..mana la saya nak cari udang galah kat sini..jumpa saiz neh pun jadi la..sedap rupanya kerutup udang neh, mcam rasa Kuzi pun ada jugak...nanti boleh buat guna daging pulak..saya rasa kerutup neh kalau makan dengan pulut kuning mesti lagi masyukk…

Resepi…seperti biasa CnP je la la yer..dari  Encik Mat Gebu.. Thanks mat…



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg udang galah >
saya guna saiz XL jer
400 ml pati santan
160 ml sos tomato
2 camca besar kerisik
2 camca teh gula melaka
Garam secukup rasa

Bahan A
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
1 camca besar cili kisar > saya ltk 2sdb
1/2 biji bawang besar

Bahan B
4 cm kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

Bahan C
3 cm kayu manis
2 kelopak bunga lawang
2 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
1 camca besar ketumbar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran dikepala, cuci, toskan. Lumur dengan sedikit kunyit dan garam. Goreng hingga udang kemerahan. Angkat dan toskan. Kisar halus bahan2 "A". Masukkan bahan2 "C" ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga harum, kemudian kisar halus rempah tadi (gunakan pengisar kering). Ketepikan.
  2. Panaskan lebih kurang 100 ml minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga wangi, masukkan bahan "A" (yang kisar halus) dan tumis hingga harum. Tambah bahan "C" (rempah kisar kering), kacau rata dan masak hingga naik bau.
  3. Tambah, sos tomato, gula melaka dan pati santan, kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana. Tambah kerisik, masukkan udang, gaul rata. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh alih ke dalam bekas sesuai.

28 March 2011

Masak Lemak Daging dan Rebung



Balik dari KL…fridge memang tak ada stok apa dah..so pepagi tadi terus gi Tesco, dapat la daging, ayam dan udang…ikan2 tak best, macam tak fresh..erkkk memang tak fesh pun..kalau nak beli ikan, kena cari kat pasar la..

Menu untuk lunch neh la..daging masak lemak rebung..favourite semua neh..kalau makan nasi, boh kuah banyak2…kasi banjir tuh pastu boh kicap…huhh heaven…hehehe…pastu buat bayam goreng je..dah la…
Resepi saya tak letak la..semua orang tau buat pun…hehehe…sama je la resepinya dimana2 pun kan..kecuali resepi derhaka..lain la sikit versinya…

27 March 2011

Pizza



Pizza neh saya buat sebagai bekal datang ke KL..hahaha...dah basi punya cerita...tapi nak letak la jugak..saya suka sangat buat pizza guna resepi mamafami neh...boleh refer kat entry saya lepas, pizza soft crust. Lenkali boleh cuba resepi yang lain pula...

Yang bestnya pizza neh..satu adunan dapat banyak..puas la makan satu family.. kali neh saya bubuh cheese lebih sikit..saya letak cheddar cheese dan juga mozzarella..

Sepanjang perjalanan berhenti kejap kat RnR Tapah untuk betulkan kaki dan isi perut..makan pizza la apa lagi..(sebenarnya sepanjang jalan pun budak2 neh dah mengunyah).

Ok la sesiapa yang nak cuba pizza neh..sila kesini yer

Kek Tapai.

Neh saya tunjuk pic kek tapai dulu la yer...sebab ada yang bertanya dah tuh..hehe..sekarang saya berada di KL..dari hari Khamis baru neh..sebab tuh la tak sempat nak update..resepi saya akan masukkan lepas balik nanti..ehh jap lagi pun nak balik... Kek neh guna tapai ubi bukan tapai pulut yer...tapi sedap sebab ada masukkan cheddar cheese juga..


* updated entry with the recipe...
sumber:> penyulawa

Bahan-bahan:-
300g tapai ubi - buangkan empulur> saya letak 350gm
6 biji kuning telur 
4 biji putih telur 
200g gula pasir halus/kastor 
1/2 sudu teh serbuk vanilin > saya letak lemon essence..sedap sgt bau n rasa lemon
150g mentega - dicairkan 
100g keju cheddar - parut 

Ayak: 
175g tepung gandum 
1/2 sudu teh baking powder> saya letak 1sdt
25g susu tepung 

Cara-cara:-
Siapkan loyang bundt diameter 20cm. Sapu butter dan tabur dengan sedikit tepung. 
Lenyekkan (hancurkan) tapai ubi dengan garfu, ketepikan. 
Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan serbuk vanillin dan tapai lenyek sedikit demi sedikit sambil dipukul rata. 
Kemudian masukkan tepung, gaul rata. 

Tuang mentega cair dan gaul rata. Tambahkan 75g keju cheddar parut, gaul rata. 
Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan. Taburkan lebihan keju. 
Bakar dalam suhu 160 deg C selama 45 minit hingga kek masak. Angkat dan sejukkan. 
Keluarkan kek dari loyang. Hidangkan.

*saya guna loyang segi empat 9x9.


23 March 2011

Sambal Tumis Sotong Petai

Tengahari neh saya agak kelam kabut sikit…(memanjangnya pun dok kelam kabut hehehe..). Macam2 yang nak dibuat, tak menang tangan la plak…untuk breakfast  tadi saya buat nasi goreng. Kemudian saya terus masak untuk lunch..buat sambal tumis sotong dengan petai dan tumis air sayur bayam sahaja..

Dan siap buat lunch, saya buat kek tapai..neh permintaan anak yang sulung…dia ada dirumah, cuti pas exam. Katanya pernah makan kek tapai dirumah kawan masa raya tahun lepas…hmm baru2 neh je dia bagitau saya…dan lagi dia kata kek tuh sedapppp sangat..haaa…panjang harakat sedap tuh..mesti la sedap kot…saya dah google resepi minggu lepas, semalam baru jumpa tapai ubi di pasar malam..so hari neh baru la berkesempatan nak buat…tapi malam nanti la saya masukkan entri kek tuh..

22 March 2011

Puding Bun Pandan

Ingat tak lagi bun neh...yerrr...buat hari tuh 16 bun, ada baki lagi 8 bun...saya letak dalam peti sejuk terus terlupa.. pagi tadi kemas peti sejuk, baru perasan bun neh ada lagi...dah malas nak panaskan..datang la idea nak buat dessert iaitu puding roti..tapi memang selalu pun saya buat gini..mana2 bun yang tak habis dimakan, saya akan buat puding roti bakar atau pun puding roti marble tuh...hasilnya sama je...malahan sedap lagi..sebab bun saya tuh dah ada cranberries..so tak payah la nak letak kismis lagi dah..

Dapat la satu loyang..marbeles la plak..hahaha...atas dia saya campak je chocolate chips dan badam. Saya baked 1 jam api atas bawah, kemudian 7 min api atas sahaja dan 7 min api bawah sahaja...saya suka puding yang garing2 tuh...

Sesiapa yang teringin nak cuba...boleh la test resepi neh..

Bahan-bahan:-
8 ketul bun pandan
3 biji telur
1cwn susu cair
1 cwn air
3/4 cwn gula pasir
1sdt esen pandan
1sdt pewarna hijau (optional)
badam hiris
chocolate chips
sedikit butter

Cara-cara:-
Panaskan oven , suhu 180C dan sapu acuan dengan butter. Ketepikan
Carik2 kan bun kemudian direndam bersama susu dan air...biar kembang sebentar
Pukul telur bersama gula sehingga gula hampir hancur. Masukkan garam
Tuangkan adunan telur kedalam bun yang direndam tadi...masukkan esen pandan dan pewarna hijau. kacau semua bagi sebati
Tuangkan adunan kedalam acuan, tabur choc chips dan badam.  ambil butter dan dot2 kan atas puding.
Bakar selama sejam, guna api atas bawah, kemudian 7 min api atas sahaja dan 7 min api bawah sahaja
Keluarkan dari oven..sejukkan sebentar sebelum dipotong

21 March 2011

Kek Gula Hangus

Kek gula hangus neh diambil dari Resepi Diana, kek gula hangus Puan Halimah, dah banyak kali buat..cuma utk tahun neh..baru neh la saya buat..ada orang yang suka sangat makan..so saya buatkan la...
Kek neh sedap dan tak manis sangat..saya suka la gini..lagi satu seperti biasa..derhaka tuh mesti ada...hahaha...neh bukan sebab apa..sebab stok susu pekat tinggal sikit, so saya campur la dengan dulce de leche...hahaha..semua ko nak taruk menda alah tuh kan..dah ada..boh je la..hehehe...tapi memang sedap...tak ada la nak ubah rasa jadi pelik ke apa...so sesiapa yang masih ada stok dulce de leche tuh..sila la try..saya ada 21/2 tin lagi..tuh yang kemain semua nak dibubuhnya...

Projek ddl saya pasneh mesti la brownies..tak kisah la brownies Ayu atau Love..dedua pun mengancam tak hengat2...haihh...dok taip entry neh pun saya terkenang2 brownies depa...

KEK GULA HANGUS PUAN HALIMAH

Bahan untuk gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega

* Gula digoreng dgn api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

Bahan untuk kek
4 biji telor
1 cawan susu pekat> saya letak 1/2 cwn susu pekat dan 1/2 cwn dulce de leche
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila

Cara-caranya
Pukul telur sampai kembang & pekat.
Masukkan susu pekat - Mix hingga rata.
Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.
Tuang kan esen vanilla.
Last kekali, masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup) Untuk mendapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja. Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas dan bawah.

20 March 2011

Kek Gulung Kasih

Hajat di hati nak la buat brownies yang kat umah love tuh,tgk pics je pun dah drooling kemain lagi neh...tapi apa kan daya rupanya stok cream cheese dah habis...punya la tak perasan..tak pe nanti nak restock semula..selalu saya beli 2kg cream cheese philadelphia tuh.. sebab tuh saya dok rasa macam ada lagi...rupanya saya lupa hari tuh masa balik kampung saya bawak balik cream cheese tuh...maklum la kat kampung susah nak cari cream cheese neh..
Jadinya saya pun beralih arah la..buat kek gulung kasih..menggulung la pulak kan...senang sangat la buat kek gulung DJ neh...haihhh DJ tuh buat apa pun cantik je hasilnya...saya nak tunjuk rupa kek saya kat sini pun segan..hahaha...pasrah je la...dah memang tuh je yang termampu...
Btw, saya guna blueberry filling sebagai sapuan dalam kek tuh...pastu saya rasa kek saya neh ada macam-macam rasa dan bau..sebab untuk warna plain tuh saya letak esen vanilla. Yang hijau saya letak esen pandan, pink pulak campur dengan strawberry emulco yang yang kuning tuh lemon emulco..haaa..gasakla macam-macam rasa yang ada..masa bake tadi semerbak je bau nya...
Kepada Puan DJ...terimakaseh bebanyak yer...puas hati buat kek gulung neh walaupun hasilnya tak seberapa dan..dan.. sikittt...hehehe...kena buat dua adunan la lain kali...

Resepi saya CnP dari blog DJ...mekaseh sekali lagi yerr...

Bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

cara-cara :
  1. Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega. 
  2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu. 
  3. Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula. 
  4. Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau. 
  5. Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah). Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
  6. Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
  7. Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar. 
  8. Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. 
  9. Gulung kek dengan kemas. 
  10. Bolehlah dipotong dan dihidangkan. 

Kuzi Ayam


Dah lama saya tak buat kuzi ayam neh. Kali terakhir masa sambut harijadi anak saya bongsu 2 tahun lepas..masa tuh dia darjah 6, sekarang dah form 2 pun…entah macamana teringat pula nak buat hari neh. Sebenarnya saya berkira2 nak buat roti puri untuk cicah dengan kuzi ayam petang neh..tatau la jadi ke tak..

Untuk makan tengahari saya buat nasi minyak hujan panas. Kuzi ayam neh kena letak badam dan kismis tetapi memandangkan anak-anak tak suka ada benda2 neh dalam lauk pauk maka saya pun tak la bubuh..kalau letak pun buat rugi je..semua depa buang atau letak dalam pinggan saya…sayaaaa jugak yang kena makan…

Lagi satu, saya tak guna rempah kuzi..dulu2 masa nak buat susah sangat nak jumpak rempah ready made neh. Kat sebelah pantai timur senang la  nak cari sebab kuzi neh memang asal dari sana kan.. resepi neh saya terjumpa kat forum/internet…tapi tak ingat la siapa yang bagi sebenarnya..kalau tuan punya resepi terbaca neh…saya ucapkan ribuan terimakasih sebab resepi anda sangat sedap.

Okla sesiapa yang nak mencuba boleh la ambek resepi dibawah neh..ooo by the way..warna kuzi ayam neh merah yer..maklum la saya pakai camera henfon yang cikai neh so warna merah tuh tak jelas sangat..

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam - dilumur dgn bawang putih dan saffron yg telah ditumbuk bersama > digoreng separuh masak (bahagian luar je agak garing)

 Bahan A  (dikisar)
7 biji cengkih
7 biji buah pelaga
1 sudu teh lada hitam
1bunga lawang
2 inci kayu manis
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 biji bawang besar
5 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
5 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B

3 bawang besar di potong dadu
100 gm badam dipotong panjang(digoreng)
100gm  kismis (digoreng)
1 tin kecil tomato puri
1cwn susu cair
1/2 cwn air
2sdb susu pekat
2 sdb minyak sapi
garam dan asam jawa secukup rasa

Cara-cara:-
Campur separuh bahan A yang dikisar kedalam ayam yang telah digoreng. Perap sebentar.
Panaskan 2 senduk minyak goreng ayam tadi, campur kan dengan 2sdb minyak sapi. Tumis bawang besar sampai layu, separuh bahan kisar dan masukkan  badam , kismis serta tomato puri. Biar pecah minyak baru masukkan kesemua ayam yang diperap sebentar tadi bersama air.
Kacau perlahan-lahan. Masukkan susu cair, susu pekat, garam dan asam jawa. Masak dengan api sederhana sehingga kuah masak dan pekat.

19 March 2011

Puding Roti Dulce de Leche Berkaramel



Dah ramai blogger masakan yang buat puding neh..saya la yang ketinggalan sikit..saya dok teringin nak makan puding caramel yang biasa tuh…tapi  tadi ternampak la puding neh kat rumah DJ..cantik DJ buat.. sebelum tuh ada intai jugak kat rumah hasue ... tengok dalam peti ais ada beberapa keping roti yang tak habis dimakan, so apa lagi…teros la dengan projek neh.
Cuma saya ada la altered sikit…susu pekat yang ¾ cawan tuh saya kurangkan sikit dan tambah dulce de leche bagi cukup ¾ cwn. Saya letak ½ cwn susu pekat dan ¼ cwn ddl..sebab tuh saya tukar sikit namanya.. 

Dan saya tambah secubit garam..dan saya pun guna kaedah baine marie sama dengan hasue. Bakar guna suhu 175C selama 50min.Resepi saya kopipes dari hasue..asal dari rosaliza..Tq everybody..

Bahan2nya

~ 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
~ 4 keping roti gardenia
~ 3 biji telur - di pukul manja dan di tapis
~ 2 cawan air suam
~ 1 Atau 3/4 cawan susu pekat manis> saya letak 1/2 cwn susu pekat +1/4 cwn dulce de leche
~esen vanilla

Cara- cara
Dengan menggunakan loyang, sediakan gula hangus..kemudian ketepikan. Panaskan pengukus..... Carik2kan roti kemudian blend bersama air suam dan susu. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Kemudian masukkan adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak..



Kari Ikan Utara

Tengahari pula buat kari ikan utara dan sup sayur. Kari ikan tuh saya boleh plak terlupa nak taruk bendi, padahal dah siap cuci dan potong pun..yerla masa tengah masak tadi ada call…sambil mengacau kari saya dok sembang..dah mendidih lama tuh terus saya padamkan api…bila nak hidangkan, baru saya perasan yang bendi tuh terlupa nak masukkan sekali…huhh…tak pe la..goreng je la bendi tuh nanti..

Bahan-bahan:-

1 ekor ikan
1 bungkus serbuk kari ikan > saya guna ½ cap tarbus dan ½ cap adabi, dibancuh dengan ½ cwn air
*1biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
*5tangkai cili kering
3 biji bawang merah> dihiris
3 biji bawang putih>dihiris
1sdb halba campur
2 tangkai daun kari
Air asam jawa
1cwn air +1/2 cwn santan pekat
Bendi atau terung
garam

Cara:-
Bersihkan ikan dengan asam dan garam. Toskan
Panaskan minyak dan tumis bawang yang telah dihiris, halba campur dan daun kari sampai kekuningan
Masukkan rempah kari dan masak sehingga naik baru/ garing
Masukkan air asam jawa.
Masukkan ikan dan santan. Bila kuah dah mendidih masukkan bendi dan garam. Biar mendidih sekali lagi baru dipadamkan api.

Nasi Goreng Belacan


Menu breakfast pagi tadi…malas betul rasa nak apdet blog…tapi nak kena transfer pics jugak..so bila dah transfer terus je la masukkan kat blog. Neh nasi goreng belacan…ala tumbuk je sambal belacan pastu tumis la..kalau nak boh ikan bilis pun boleh…saya tak letak apa2, makan dengan telur goreng, lettuce dan keropok. Kat rumah neh, telur  tuh kena goreng betul2..kalau kuning tuh cair2 atau separuh masak…konfem la tak laku..depa tak lalu nak makan…

Bahan-bahan:-

3 mangkuk nasi
3 biji cili merah
5 biji cili padi
belacan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Garam secukup rasa, kiub ikan bilis
Minyak untuk menumis

Cara:-
Tumbuk cili merah, cili padi dan belacan sampai lumat. Masukkan bawang, tumbuk lagi..agak2 la nak halus ke kasar.saya suka kasar2 sket.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sampai agak garing. Masukkan garam dan kiub ikan bilis. Garam jangan byk sebab kiub pun dah masin. Kacau sebentar baru masukkan nasi. Kacau semua sampai sebati dalam 7-8min..boleh la padamkan api..

18 March 2011

Pandan Cranberries Bun



Ternampak bun neh kat blog mamafami..so try la buat..nama asal pandan raisins bread tapi saya tak ada stok raisins..so ganti dengan cranberries…lagipun saya lagi suka cranberries neh dari raisins…seperti mamafami saya pun tabur kelapa kering atas bun tuh..


Tadi saya dah rasa…lembut, gebu dan sedap..Cuma saya rasa macam kurang manis. Sesiapa yang nak cuba boleh la tambahkan sikit lagi gula tuh..dan lagi satu esen pandan tuh saya  letak 4 titik..memang tak berapa bau pandan nya…saya pun tak berapa reti nak agak banyak mana nak letak..tetapi bun memang sedap…buat minum petang..cicah teh ‘o’ panas..masyukk…dah la hujan kat tempat saya neh…


Resepi ambil dari blog mamafami..seperti biasa saya CnP je. Terimakasih mamafami…

PANDAN RAISINS BREAD 
Source : Chef Khoo See Yew 

Ingredients : 
A : 
350g high protein flour 
5g milk powder 
2.5g bread improver 

B : 
50g castor sugar 
1/2 teaspoon salt 
30g egg > saya letak 1/2 biji telur
200g cold water 
6g instant yeast 
few drops pandan essence 
green food coloring 
20g santan powder > saya letak 50gm

C : 
30g butter 
150g raisins (soak for 1 hour, drained) 
Method : 

1. Combine all B and add in A. 
2. When it forms almost a dough, add in butter and knead till it forms soft and smooth dough. Add in soaked raisins, mix well. 
3. Cover and prove for 30 minutes. 
4. Divide into 50g each and arrange in a baking tray. 
5. After the dough had doubled the size, brush with egg wash and sprinkle some dessicated coconut on top. 
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 20 to 25 minutes or till golden brown. 


Sotong Paprik



Tengahari tadi macam tak ada idea nak masak apa…lemau je sebab asik hujan..(sebenarnya memang macam malas nak masak sejak balik dari kampung neh).

Saya ada la beli sotong, mula ingat nak goreng kunyit saja..tapi kensel bile teringat lama tak makan sotong paprik. Saya tak letak kacang panjang sebab tak ada stok..yer la mana ada plan nak buat paprika pun..bahan-bahan guna apa yang ada dalam fridge je la.




So saya buat sotong paprika , resepi ambil dari rumah Noreen.

Bahan-bahan:
3 camb minyak
3 ekor sotong yg besar - dipotong bulat
1 biji bawangbesar - dihiris berbaji
1 batang serai - dititik
3-4 biji cili padi - dititik
2 helai daun limau purut
2 batang kacang panjang - dihiris 2cm> saya tak letak. ganti dgn 2btg celery
sayur jagung - dipotong memanjang
1/2 carot - dihiris memanjang
100-120 ml air
1 camt gula
sedikit garam

Bahan sos:
2 camb sos tomato
3 camb sos cili
1 camb sos tiram
1 camt kicap pekat
sedikit sos ikan

cara:

  • panaskan 1 camb minyak, masukkan sotong dan kacau hingga kering airnya. angkat
  • panaskan baki minyak, tumis bawang besar, serai dan daun limau purut hingga wangi
  • masukkan bahan sos dan kacau hingga pekat
  • bubuh carot, sayur jagung, kacang panjang, gula dan garam serta sedikit air
  • bila sayur empuk, masukkan sotong dan kacau rata
  • masak selama 2 min kemudian angkat