Followers

23 May 2011

Apam Polka Dot


Rata-rata ramai yang dah mencuba...saya neh biasa laa...selalu jadi yang last2 nak try...saya cuma buat guna 3 warna sahaja pastu satu lagi biar je plain..dot2 pun tak lawa mana dan tak kemas macam orang lain...inti dia saya letak filling blueberry sahaja..mulanya dok fikir nak letak macam2 la jugak...tapi masa tengah paip2 tuh rasa malas la pulak...saya malas nak isi dalam piping beg tuh sebenarnya...

Semua pun kena guna piping bag baru kemas nak picit ke dalam paper cup tuh...kalau pakai sudu...memang susah laa...kesemuanya saya dapat 56biji..banyak kan...tinggal sikit kat rumah selebihnya bawak pi kerja...

Nanti bila buat lagi..saya nak guna warna2 lain pula...pewarna banyak kat rumah saya neh..tapi kalau nak buat kek lapis ke kek marble ke..mesti saya nak guna warna pink dan hijau...next time nak guna warna kuning and orange pulak

Resepi saya ambil dari sheely@myresipi.com


Bahan-bahan:- 
  • 3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar@susu cair
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovalette
  • filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
  • pewarna
Cara-cara
  1. masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
  2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
  3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
  4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
  5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
  6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh. 


5 comments:

Ummi said...

Assalam Mak Qis, waaaaahhh rajinnya dia wat apam polkadot..hehe...sedap kan apam nih...akak dulu wat x dot dot pun..akak tuang jek kaler atas tuh..haha..maleh punya kes..

Nieza said...

wahh cantiknya apam ni ...saya pun dah lama teringin nk buat tapi tak terbuat-buat juga...nampak mak qis buat baru teringin nk buat tapi kena tunggu angin rajinla dulu..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Mak Qis, akak pun belum cuba lagi. Ana-anak ada minta jadi akak ambil resipi ya. Terima Kasih.

Fazlinil Irma said...

kita serupa. saya pun baru buat minggu lepas. dah setahun orang lain buat. kita baru nak cuba. hehe.

Mak Qis said...

kak ummi> x de la rajin mana..teringin punya pasal sebab ramai sgt yg heboh ckp sedap...

niezza> jampi2 sket bg angin rajin tuh mai cpt2...

kak paty> sama2...try la, boh assorted fillings...lagi masyuk

irma> itu la pasal..hehehe...org len dh buat namblas kali..kita br nk try noo...