Followers

05 May 2011

Kuih Bakar Durian

 
Benda sedap memang kena buat banyak kali....

Sebenarnya stok durian ada banyak lagi dalam fridge...hari tuh buat cream puff durian pun masih berbaki lagi...pasneh dok fikir2 nak buat kek durian la pula...kalau tak buat..mungkin durian tuh akan dijadikan tempoyak...tuh pun penting jugak...



Resepi masih guna yang dulu juga..iaitu dr CMG..tapi adalah ubah suai sikit..erkk..sikit sahaja...memandangkan durian banyak (cehh byk la sangat)..so saya lebihkan lagi isi durian ke dalam kuih bingka neh...dulu masa buat 1st time pun saya lebihkan juga..dari 150gm..saya letak 250gm rasanya...dan kali neh lebih lagiii banyak..saya letak 350gm...haaa..ambekkk..semerbak bau durian masa baking tadi...dan dah tentu rasanya lebih sedap lemak dan berkrim...




BAHAN-BAHANNYA :-

150 gm isi durian, kalau dpt pilih yang bau "cengit" (kuat baunya)*> saya letak 350gm
250 ml air*(*dikisar halus)
600 ml santan kelapa segar (guna yang kotak pun ok)
1 cawan gula pasir
1 3/4 cawan tepung gandum
3 biji telur gred A
1/4 camca teh penuh garam halus
Pewarna kuning makanan secukupnya (1/4 camca teh)> saya cuma letak 2 titik sahaja
2 camca besar minyak sapi, dicairkan
Bijan secukupnya untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 8 inci X 8 inci X 3 inci dengan mentega dan alas dengan aluminium foil, lebihkan sedikit supaya mudah untuk kita mengelurakan kueh bila masak nanti..Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 di atas kecuali durian yang dikisar, minyak sapi dan bijan. Kacau rata dan tapis, masukkan durian yang dikisar tadi dan minyak sapi cair. Kacau rata dan tuang dalam bekas yang telah siap sedia. Tabur bijan rata2.
  3. Bakar selama 45 - 50 minit atau hingga masak dan permukaan kueh kelihatan garing
  4. Mat selalunya akan akan tukar api oven pada fungsi "grill" dan bakar 5 minit untuk mendapatkan permukaan yang sedikit garing.
  5. Bila masak, keluarkan kueh dari oven, biar 5 minit, kemudian keluarkan kueh dari tin dan biar betul2 sejuk sebelum dipotong...



3 comments:

EJHarraz said...

salam kunjungan balas..

mesti sedap kan bingka kalau buh bnyk2 doyan..cantik nampaknya..btw folo daa..

EJHarraz said...

salam kenal mak qis & kunjungan balas from ssk..
tadi akak dah dtg..ni dtg lagi..nak bagitau jemput dtg ke blog akak..ada sesuatu menanti mak qis disana..harap tidak menghampakan ya..

fynn said...

terimakaseh sudi singgah...nanti saya gi ambek yer...mekaseh