Followers

22 May 2011

Mee Sanggul Goreng


Dah lama tak goreng mee sanggul neh...selalu weekend la yang sempat nak layan menu depa neh...hari kerja payah la sikit...berebut masa...selain dari tuh sempat jugak buat scones untuk breakfast jugak...kalau ada lebih..afternoon tea nanti pun makan la yang tuh jugak...

Tuh semua dok kenyang lagi pas breakfast jap neh...lunch dah siap tapi tak ada siapa nak makan lagi...tengok tv jap...hmmm sedih dengar berita tanah runtuh di rumah anak-anak yatim di Hulu Langat ptg semalam..Al-fatihah buat anak-anak yang malang..syurga Allah menanti kamu disana...sedih sangat...teringat anak-anak sendiri yang tinggal di asrama..semoga Allah melindungi mereka...


Bahan-bahan:-

2bungkus mee sanggul > direndam sebentar
300gm udang hidup> dibuang kulit dan cuci bersih
2 keping dada ayam > dipotong ikut suka
*15tangkai cili kering
*4 ulas bwg putih
*1biji bawang besar
2sdb kicap pekat
1/4cwn kicap manis
2sdb sos tiram
1sdb sos tomato
2 mangkuk taugeh
1 ikat kucai > dipotong 
garam
gula
minyak untuk menumis

Cara-cara:-
Kisar semua bahan bertanda *
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
Masukkan udang dan ayam. Kacau dan biar sampai ayam empuk
Masukkan kicap, sos tomato, sos tiram,garam dan gula
Masukkan mee sanggul. Kalau pekat sangat masukkan sedikit air. kacau sebati.
Akhir sekali masukkan taugeh dan kucai. Kacau dan tutup api.


2 comments:

Mak Peah Bini Sood said...

Mak Qis!

Kita sgt suka mee goreng bubuh daun kucai nih tau...geram tgk mee goreng awak air liur kita dah ke dada basah...hahahahahhaha

I'm back to attack with Senduk!

Mak Qis said...

kita dok leleh2 lior tengok laksa mak peah taww

welkam bek mak!