Followers

24 May 2011

Masak Lemak CilI Padi Udang Petai

 
Tak tau nak masak apa sebenarnya hari neh...pagi2 tadi pusing2 kat pasar..nampak petai...dah lama tak masak petai neh...pastu beli udang, ikan dan sotong... kemudian cari sayur... sambil-sambil tuh berfikir nak masak apa...memula nak ingat nak buat sambal udang petai...bila sampai rumah terus tukar plan..

Mujur la santan ada lagi...terus la masak sambil tuh buat pizza dan sausage cheese rolls.

Bahan-bahan:-
1/2 kilo udang > buang kepala dan cuci bersih
*10-12 biji cili padi
*1 inci kunyit hidup
*3 ulas bawang merah
2 asam keping
11/2cwn santan pekat
1/2cwn santan cair
4 papan petai> ambil isi
daun kesum
1btg serai dititik
garam
gula
serbuk perasa (optional)


Cara-cara:-
Kisar semua bahan bertanda *
Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama petai, santan, asam keping dan serai.
Didihkan sebentar baru masukkan udang, daun kesum, gula, garam dan serbuk perasa
Didihkan sekali lagi dan tutup api.

1 comment:

Makbed said...

sinngah sini.. nak try lah masak ni kang. petai dah ada.