Malam neh makan pizza jer....tuh pun dah kenyang...dah nk tido pun makan berat2 lagi kan...resepi jumpa kat blog ros...tapi dia pun ambek dari blog cmg..so saya kopipes je la...malas nak tulis panjang2...esok memasing dah nak gi sekolah dan kerja..sakan cuti 3 hari kan..dah lemau la...
Topping pizza suka hati la nak taruk apa pun...saya boh je apa ada dalam fridge tuh...sos dia pulak saya guna sos pasta...tabur bell pepper dan mozarella cheese....lemak lemak lemak...hukksss....pagi esok kena gi jogging la...
Bahan-bahan:-
- 300 g tepung gandum
- 6 g instat yeast
- 20 g mentega
- 10 g gula halus
- 1 camca teh bread improver (optional)
- 1/4 camca teh garam
- 1 1/2 camca besar madu
- 170 ml air
- Sedikit tepung untuk ditabur
Cara-cara:-
- UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus gaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal. Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
1 comment:
as-salam
sedapnye pizza tu...anak2 suka ni..sungguh menyelerakan yummy..
Post a Comment