Followers

16 May 2011

Gulai Nasi Dagang (Gulai Ikan Aya@Tongkol@Kayu)

Letak tajuk lauk je bukan sebab tak buat nasi dagang...tapi sebab tak sempat snap pic nasi...sebab masa keluar gi kerja..nasi still ditanak dalam rice cooker..Nak ucap berbanyak terimakasih kepada CikManggis kerana sudi berkongsi resepi yang mudah dan sedap neh...tak de bezanya dengan nasi dagang versi kukus tuh...sedappp...dan yang paling sedap ialah gulai ikan dia, saya guna ikan tongkol/aya...sebiji sejibon macam versi yang saya pernah makan masa dok di Pantai Timur dulu2...terus bernostalgia...hehehe..

Balik kerja tengok nasi dah suku periuk...semua memuji2 kesedapan nasi dan gulai...Alhamdulillah...tak sia2 saya buat..Tadi tuh terus saya saved resepi...nanti balik kampung nak buat..mak ayah saya dan adik saya suka makan nasi dagang neh...tapi selalu beli la..sebab malas nak buat...tapi serious la..memang memanjang tak puas hati kalau beli...ada je yang tak menepati citarasa...pasneh boleh eksen buat sendiri dengan cara tanak neh...

Saya letak resepi nasi dan gulai disini...boleh la sesiapa yang nak try..TQ CikManggis..saya CnP resepi yer..


Bahan-bahan untuk gulai:

4 keping ikan tenggiri
(sepatutnya guna ikan tongkol )
1 1/2 cawan santan pekat
4 tangkai cili kering
1 biji timun -potong ikut selera masing-masing< saya tak letak
6 biji cili api
1 inci lengkuas
1 keping asam gelugur
7 ulas bawang merah
5 biji telur rebus.< saya tak letak
1 inci kunyit hidup
1/2 paket kecil serbuk kari ikan
minyak untuk menumis

Cara-caranya:

  • Blend cili kering,kunyit,lengkuas dan bawang merah hingga sebati.
  • Campurkan dengan 1/2 paket rempah kari ikan.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi hingga naik baunya.
  • Masukkan 2 cawan air dan bila mendidih baru masukkan santan pekat.
  • Kemudian masukkan ikan dan timun serta garam dan gula+asam keping.
  • Biarkan mendidih hingga ikan masak baru taburkan cili api.
  • Last sekali letakkan 5 biji telur rebus.masak sekejap dan padamkan api.

bahan-bahan utuk nasi:

2 pot( saiz -160 ml) beras pulut.
4 pot beras biasa(pot yang sama)
3 ulas bawang merah-potong nipis
1 tbsp halba
garam secukup rasa
2 inci halia-mayang halus
1 mangkuk pati santan campur air jadikan 4 mangkuk

Cara-caranya:
  • Satukan beras pulut dan beras biasa dalam satu bekas.Cuci bersih dan rendam selama 2 jam.Toskan airnya.
  • Satukan semua bahan-bahan diatas kedalam periuk nasi letrik dan masak seperti memasak nasi putih biasa.
*santan tuh saya sukat agak2 sesuai dengan kuantiti beras..sebab saya tak pasti mangkuk cikmanggis tuh besar mana..memang dia ada tunjuk pic..tapi tak pasti la..


No comments: