Followers

14 May 2011

Kari Ikan Masin Nanas


Neh pun menu lunch semalam jugak. Ikan masin neh dah lama beli...memang dok teringin nak buat kari neh tapi selalu lupa nak beli nanas...so KIV je la memanjang. Malam Rabu baru jumpa nanas...so beli la...kecik je pun sebab memang tujuan bak buat kari neh je...kalau beli besar membazir sebab buat separuh..separuh lagi nanti kecut je dalam fridge...bukan sengaja tapi selalu tak teringat pun...

Kali neh saya tumis darat juga...neh memang biasa la kalau buat kari ikan masin..org utara kata gulai ikan masin..Saya buat juga sambal tempoyak...perghhh laju je semua pakat dok makan.

Bahan-bahan:-
2 ekor ikan masin > saya guna ikan talang, dipotong dan direndam
nanas secukupnya
*1 biji bawang besar
* 3 ulas bwng putih
*1inci halia
* 3 tangkai cili kering
* 2sdb serbuk kari ikan masin > kalau tak ada, guna jer serbuk kari biasa
1/2 cwn santan pekat
1 cwn air
2 tangkai daun kari
4 ulas bawang merah> hiris
2 ulas bawang putih > hiris
minyak untuk menumis
garam (agak2 sbb ikan dh masin)
gula (optional)
1 asam keping (jika nanas tak cukup masam)

Cara-cara:-
Kisar bahan bertanda*
Masukkan kedalam periuk bersama air, ikan masin dan nanas
Masak sehingga mendidih
Masukkan santan, tunggu hingga mendidih sekali lagi dan masukkan garam asam dan gula.
Tutup api.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hiris dan daun kari hingga kekuningan. Tutup api dan tuang semua kedalam kari. Tutup periuk dengan tudung periuk

No comments: