Followers

06 May 2011

Cranberry Yogurt Cake


Sangat moist dan yummy kek neh...mana taknya letak yogurt...best best... cranberry yang masam masam manis tuh memang kena sangat. Lepas tuh saya tambah sultana 50gm lagi dan 1tsp lemon emulco...saya memang dah jatuh chenta dengan kek ini...hehehe...nanti saya nak buat dried fruit cake guna resepi neh...try la tengok jadi caner kan nanti..

Resepi neh dari Blessedhomemaker..TQ

Ok...bz neh.. nak siap gi kerja...so layan resepi yer



Ingredients:-
200ml plain white yogurt
100g dried cranberries
110g butter
200g castor sugar > saya letak 150gm shj..dah cukup manis
200g plain flour
1 tsp baking powder
2 eggs
1 tsp vanilla essence
* tambah 1tsp lemon emulco







Method:-

  1. In a small bowl, mix yogurt and cranberries together and let it stand for 30 mins (room temperature)
  2. In a separate bowl, beat butter and sugar till creamy.
  3. Add eggs, 1 at a time to mix.
  4. Add vanilla essence to mix.
  5. Stir in cranberry yogurt mixture with a spoon/spatula till evenly mixed.
  6. Fold in sifted flour/baking powder till well blended.
  7. Spoon batter onto prepared tin.
  8. Baked in preheated oven 180C for 30 mins or till golden brown.
  9. Served warm.

4 comments:

tun_telani said...

sedapnyer.. tp kan mak qis, cranberries tu nk cari kt mana? kt kedai bakery pun mcm x penah nmpk je.

Mak Peah Bini Sood said...

tulah Mak Qis kita buka tukar lain dried fruits kan...I ada 1 Tub yogurt got to finish it up lah....nanti kalau Mak Peah jadi buat kek nih I link it to you blog ok...

Salam sayang buat Mak Qis

Mak Qis said...

cranberries ada dijual di bakery...tapi pun kat tempat akak neh satu bakery je ada jual yang lain tak de...
tun boleh je ganti dgn raisins atau sultanas..

Mak Qis said...

mak peah...kita yang buat dia kan...blh je ganti ngan apa2 dried fruits yang suka...

kita nak g buat pretzel neh..doakan yer...ekeke...takottt